Ennyi maradt Grosjean szénné égett Forma-1-es autójából

2023.02.22. 11:58

Madridban kiállítást rendez a Forma-1, ahol többek közt Romain Grosjean teljesen megsemmisült, mégis életmentő Haas VF-20-as versenyautóját is kiállítják a 2020-as bahreini nagydíjról. Grosjean a következő évben már az IndyCarban folytatta.

F1® Exhibition  Romain Grosjean's Car Exclusively Displayed For

2020 novemberében a Forma-1-es évad tizenötödik futama nyolcvan percre megszakadt, miután Romain Grosjean Haas VF-20-as versenyautója összeakadt Daniil Kvyat AlphaTauri AT01-ével, majd 192 km/h-s tempóval azonnal a szalagkorlátba csapódott.

A Haas kettészakadt az ütközéstől, majd a 120 kilónyi üzemanyag kapott lángra az akkumulátorokkal együtt, miközben a versenyző családja a lelátóról figyelte, hogy Grosjean vajon ki tud-e szabadulni a roncsból. Egy beragadt cipővel és másodfokú égési sérülésekkel a kezén, de a svájci megúszta. A kisebb csodát produkáló Haas VF-20 pedig épp ezért a most kezdődő madridi kiállítás egyik legfontosabb tárgya:

A halo 2018-as hivatalos bevezetése óta többször is bizonyított már, a Forma-1-en túl pedig immár használják szinte az összes nyitott karosszáriás versenysorozatban is.