Így gyűrődik a polgári Putyin-limó eleje egy karamboltól

2023.05.23. 16:48

Egy Aurus Senat összeütközött egy Volvo XC60-al hétfőn Moszkvában. A balesetben senki sem sérült meg komolyabban, a két autó közül az egyik viszont sokkal jobban roncsolódott, mint a másik. Na, de melyik?

De először is: mi az az Aurus Senat? Az Aurus egy 2018-ban alapított orosz luxusautó márka, ami kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy beteljesítsék Vlagyimir Putyin egyik korábbi választási ígéretét, és lehetőséget biztosítsanak az orosz elitnek, hogy hazai luxusautót vásároljon.

Az első Aurust Putyin kapta, ami egy 6,6 méter hosszú, 6,2 tonnás, páncélozott verzió volt. Később bemutattak egy civil verziót is a modellből, a Senatot, ami "csak" 5,63 méter hosszú és páncélozott opció nélkül 2,74 tonna a súlya. A polgári Putyin-limóról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

A gyors kitekintés után visszatérve a balesetre: a baleset utáni pillanatokról először egy Telegram csatornára került fel egy videó, amin látható, hogy a Senat eleje mennyire megroncsolódott az ütközés során. A videón az is látszik, hogy az orosz luxusautót – valamilyen oknál fogva – éppen egy ponyvával fedik le. A következő felvételen pedig az oldalba kapott Volvo látszik, ami azért annyira nem szenvedte meg a karambolt, mint a Senat.

 A Meduza az esettel kapcsoaltban arról írt, hogy rendszám szerint az Aurus Senat Kirill Pátriárka tulajdona. Viszont az Orosz Ortodox Egyház egyik munkatársa azt nyilatkozta az egyik orosz portálnak, hogy nem Kirill autója karambolozott. Egyes portálok azt is megírták, hogy ez a Senat a páncélozott verzió volt, viszont ezt az információt semmi sem erősíti meg.