2014.11.28. 07:27

Tegnap éjjel masszív ködszitálás, vagy valami ónos esőbe hajló undormány pergett Magyarországra, ez már tényleg a tél. Kicsit fagyott is, és rengeteg autósnak fogalma sincs, mennyivel hosszabb a fékút a nyálkás aszfalton. Akár téli, akár nyári gumi van fent, mostantól érdemes kímélőben nyomni a gázt, ellenőrizni a keréknyomást, feltölteni a téli ablakmosót és nagyobb követési távolságokat tartani az előttünk haladóhoz képest. Téli vezetési tanácsokat ebben a cikkben találsz. Milliókat érhet, ha most rászánsz pár percet.

A gyári 230 helyett 280 lóerős is lehet a csiptuning után a Cam Shaft nevű tuning műhely csodálatos Volkswagen Golf VII-ese. Nyugi, az autót nem pingálták át ilyen rikító színűre, ez csupán fólia a német megrendelők ízlése szerint. Ha már nekiálltak a srácok, alaposan leültették a bódét, és kapott 225/35-19-es kerekeket is, egyedi alufelniken. Mit szól ehhez az NKH?
A gyári 230 helyett 280 lóerős is lehet a csiptuning után a Cam Shaft nevű tuning műhely csodálatos Volkswagen Golf VII-ese. Nyugi, az autót nem pingálták át ilyen rikító színűre, ez csupán fólia a német megrendelők ízlése szerint. Ha már nekiálltak a srácok, alaposan leültették a bódét, és kapott 225/35-19-es kerekeket is, egyedi alufelniken. Mit szól ehhez az NKH?

Mélange

Mielőtt valaki azt hinné, hogy az egykori bringás autósoknak nem fejlesztenek ütős terméket a kínaiak arra az esetre, amikor sötétben kelnek át a zebrán, de autóval, hát akkor nagyon téved. Ezzel a fényvisszaverő szettel biztonságba kerül az Audi Q5. Nézed!

Valaki nagyon durván nyomja az autósportot. Jövőre a Forma-1 mellett a Le Mans-i 24 órás versenyen is rajthoz áll Nico Hülkenberg (27), a Force India német pilótája. Ő az első aktív F1-es pilóta 2009 óta, aki azonos évben mindkét versenyen rajthoz áll. Öt éve az akkor a Toro Rosso alkalmazásában álló francia Sébastien Bourdais csinált ilyet Le Mans-ban egy Peugeot-val. (Autosport.com)

244 millió embernek van autójogsija Kínában. Az utakon 264 millió úgynevezett civil gépjármű fut, amelyből 154 millió autó, így az ország a világon forgalomban lévő autók 15 százalékával, egyedül az Egyesült Államok mögött marad le. A kínai lakosság 22 százalékának van B-s jogsija, közülük a nők száma az utóbbi tíz évben 11-szeresére nőtt. A férfiaké ugyanebben az időben 7,4 szeresére. Egy szerdán közzé tett felmérésből az is kiderült, hogy a nem ritkán státuszszimbólumnak vásárolt luxusautók tulajdonosainak átlagéletkora 33,5 év.  A leggazdagabb gazdagoknak többnyire Mercedesük van, a kevésbé gazdag gazdagoknak Infinitijük, mármint Kínában. (MTI)

Járműipari alapképzést indít a jövőre a Miskolci Egyetem gépészmérnöki és informatikai kara. A mérnökhallgatók az alapképzést követően számos mesterképzési, majd ugyancsak a járműipari területre specializálódó PhD képzésben is részt vehetnek. (MTI)

Anno:

1895-ben éppen ezen a napon tartották az első amerikai autóversenyt. A korabeli beszámolók szerint hat automobil hagyta el a Chicagóban található Jackson's parki rajthelyet, hogy mintegy ötvennégy mérföldön át tartó száguldás vegye kezdetét. A versenyt végül az autóépítő-pilóta J. Frank Duryea nyerte, aki tíz óra alatt teljesítette a távot, 7,3 mérföldes, vagyis 11,7 kilométeres átlagsebességgel.

1990-ben e napon mentette fel - bizonyítékok hiányában - a Los Angeles-i ügyészség a (néhai) Guns'n Roses frontemberét (a néhai) Axl Rose-t, aki - a vád szerint - egy borosüveget tört szét szomszédja fején. Szóljon a rock'n roll!

Autóipari hírsaláta: 

Autóipari dübörgés várható Magyarországon, miután bejelentették a dél-koreai Woory industries autóalkatrészeket fog gyártani Komáromban. Ez 120 embernek adhat munkahelyet, később viszont akár 250-nek is. A cég elektronikai alkatrészeket gyárt és 35 millió dollárt költ el az új gyárra.

Eladási rekordot dönt idén a Hyundai-Kia autógyár, miután év végéig 8 millió új autót sikerül eladniuk világszerte. A nem várt eredményt olyan modellek hozták meg a vállalat számára, mint a Hyundai Tucson és a Santa Fe SUV-k, illetve meglepetést okozott a koreaiaknak, hogy a brazil, kínai és indiai piacokon mennyivel népszerűbbek, mint egy évvel korábban. Európában ebben a hónapban kezdik árusítani a cég új kisautóját, az i20-at. Csikós már próbálta, olvasd el.

Érdekes cikket közöl az Automotive News az Opel múló németországi nehézségeiről. A cég képviselője, a marketingigazgató Tina Müller szerint az anyaországi autósok közül sokan lejtőn érzik, érezték a márkát az utóbbi időkig. Ennek két oka lehet: egyrészt az Insigniával kezdődött imázs váltás előtti modellek hangulattalansága, másrészt az, hogy az Opel szociális stigmává változott a korábban sokáig öreges modellválaszték miatt, ráadásul kiderült, év végével bezárják a bochumi gyárat és 3300 dolgozónak kell új munkát keresnie. A Müller ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a tendencia lassan megfordul. Hogy miért? Olvassák az angol cikket itt.

Közlekedési koffein:

A Útinform kora reggeli hírei szerint Hajdúszoboszló közelében havas eső esik, Nyíregyházánál, valamint az M35-ösön Hajdúböszörménynél szállingózik a hó és Debrecennél havazik. Edelény,Szikszó és Miskolc környékén, valamint Berettyóújfalu térségében ónos eső esik, Nyíregyháza közelében és az M3-ason Emődnél ónos szitálást jeleztek. Veszprém, Fejér és Somogy megye nagy részén, Keszthely közelében, a középső országrészben, az Alföldön, valamint Nógrád és Heves megyében, a gyorsforgalmi utak közül az M7-es balatonvilágosi szakaszán, az M0-son, az M2-esen, az M3-as gödöllői és káli szakaszán esik vagy szemerkél az eső. A Dunántúl nyugati részén ködös, párás a levegő, Ajka és Veszprém környékén 100 és 300 méter között változik a látótávolság. 70 munkagép dolgozott eddig, hogy önök ne essenek árokba. További borzalmak: www.utinform.hu

Helyi érdekű gyötrelmek:

A magyar rendőrség elfogott egy igazi autótolvajt. Ugyan közismert, hogy a Budapesten ellopott autóknak csak mintegy 6 százaléka kerül elő, most mégis megtörtént ami csak ritkán. A budai hegyvidék rendőrei hétfőn délután igazoltatták V. Béla budapesti lakost. A férfi az ellenőrzéskor nem tudta felmutatni az autó forgalmi engedélyét, azt mondta kölcsön kapta a kocsit. Mivel feltűnően feszülten viselkedett, a csomagtartót, melyből több, betöréshez használatos eszköz került elő. A tulaj eközben még nem is vette észre, hogy garázsából eltűnt ez-az, és az autó is. További izgalmak, sajátos nyelvezetben a police.hu-n.

Óvatosan, mert az Időkép szerint: Pénteken folytatódik a borongós, szürke, párás, helyenként ködös idő, többfelé várható kisebb eső, az ország északi, északkeleti harmadában ónos eső, havas eső, északkeleten kisebb havazás is kialakulhat. Nem lesz jelentős a légmozgás. Hajnalban -4 és +2 fok között alakul a hőmérséklet, nappal 0-5°C várható. Vigyázzanak, helyenként ónos eső is előfordulhat, az pedig nagyon aljas dolog!

Ma a Stefánia és Rúfusz nevű honfitársaink ünneplik névnapjukat, már ha.