Zöld rendszám a magyar villanyautóknak?

2014.12.08. 07:42

Szép reggelt minden olvasónak Felsőszőlnöktől Garbolcig, a Mátra havas csúcsától a latyakos Gyála-rétig december nyolcadikán, a szeplőtelen fogantatás ünnepén, Buddha megvilágosodásának napján.

Hétvégén történt

  • Ez a hétvége a jobb sorsra érdemes klasszikusé volt. Előbb megírtuk, hogy 250 dollárért kelt el egy húsz évig folyóvízben pácolt rozsdakupac, majd szembe jött az interneten az év legnagyobb barn findja Franciaországból. A francia farmon újságokba és gyümölcsös dobozba temetve került elő Alain Delon Ferrari 250 GT-je, de volt itt még Maserati A6G Grand Sport, Bugatti, Porsche, valamint a két háború közti autógyártás módszeresen rohasztott ritkaságai.
  • Elkelt az első Ferrari Sergio. A Ferrari és a Pininfarina közös munkája tanulmányautónak készült, a közelmúltban elhunyt Sergio Pininfarinának állít emléket. A koncepció azonban túl jól sikerült, ezért úgy döntöttek, hogy némi átszabás után piacra dobják.

Autóipari hírsaláta

  • Százhatvan Ford Taurus Interceptor rendőrautóval bővült a grúz rendőrség járőrflottája. A kaukázusi országba a szentendrei központú Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. szállította le az autókat. A vállalatnak nem ez az első flottasikere Grúziában: 2011-ben 2500 darab tizenhét üléses Transitot vittek a hegyeiről és borairól híres országba. (Ford sajtó)
  • Zöld rendszámot kaphatnak az elektromos autók. Ezt a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, a Magyar Elektromobilitás Szövetség és az Autós Nagykoalíció javasolja az elektromos járművek értékesítését, használatát is elősegítő dokumentumaiban. Mint írják, ez azért lenne praktikus, mert a rendeletek alapján az elektromos járművek használhatják a budapesti buszsávokat, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a parkolókat is. A megkülönböztető jel hiányában azonban az ilyen járművek vezetői könnyen "beleszaladhatnak" a hatóság bírságaiba. (HVG)
  • Párizs eközben drasztikus lépéssel javítaná légszennyezettségi mutatóit. Anne Hidalgo polgármester egyszerűen kitiltaná a dízeles autókat a városból 2020-ra. Ez nem sokkal azután lett hír, hogy a francia kormány közölte, 2015-től mindent megtesz a dízelautók terjedésének korlátozására. Az országban nyolcvan százalék a dízelek aránya. Eddig ösztönözték a gázolajos autók vásárlását, most pedig adóemeléssel és behajtási tilalmakkal vennék el az emberek kedvét az euro6-osnál rosszabb dízeltől. (444/Automotive News)

Közlekedési koffein

  • Forgalomkorlátozások várhatóak az M5-ös autópályán Budapest térségében. Ma reggel fél héttől kedd este hét óráig lezárják a Szeged felé tartó oldal külső sávját az M51-es csomópont térségében burkolatjavítási munkák miatt.
  • Délután négy óráig tart a vasárnap megkezdett ideiglenes forgalomkorlátozás az V. kerületben. Ennek értelmében 16:00-ig tilos megállni a Belgrád felső rakparton, a Sörház utca és a Havas utca között.

Cukor

  • Szombaton megkezdődött az idei Bolognai autószalon. A napokban talán látunk majd néhány újdonságot innen, de addig is érjük be a szalon legszebb lányaival, akiket a GTSpirit gyűjtött egy galériába.
  • A tavalyi után kissé izzadságszagúnak tűnhet, de érdemes végignézni az idei Snowkhanát is. A stopmotion videó újfent egy Ken Block-féle kisautóval készült, idén népszerű autós videókra reagál, köztük Van Damme kaminos spárgájára. (YouTube)

Minálunk

  • A szerkesztőség szerelős fele erre verte a héten. Pénteken robbant a levlistán, a fiúk most a kötelező drifteljen vagy pályázzon vitakőrt futják. 
  • Pörög tovább a cigánykerék. Hétvégén egy újabb adag videó készült Varga Cigi Zoltánnal, és közel már a projektmunka vége. Werkfotók a Facebookon
  • Már nem kell sokat várni és olyat kap a kedves olvasó, amit eddig soha: jön India legnépszerűbb MUV-jának tesztje. Kedvicsnálónak némi teaser.

Túl Advent második vasárnapján, továbbra is elkerüli a hóesés a nem hegyvidéken élőket. Esőből viszont most sem lesz hiány, az éjszakákon pedig már tartósan mínuszban marad a hőmérő. A maival együtt még 23 nap maradt 2014-ből.

Most jönne az a blokk, amikor ajánlunk egy zeneszámot, ami kitart, amíg elmossa a kávéscsészét, de nem tudok csak egyet választani, így tessék, a The Doors Greatest Hits. Hétindítónak nem kell jobb. Hello, I Love You!