Dohánylobbi lassítja a forgalmat a fővárosban

2014.12.15. 08:44

December 15-e van, a Valérok, Detrék, Dezsérek, Dezsiderek, Dezsők, Máriák és Valériánok napja. A nap, amikor mesterséges dugókkal állnak ki a nyomorgatott munkavállalók mellett a szakszervezetek.

Hétvégén írtuk

  • Ha lenne ilyen – az év autós sajtófotóinak versenyén szép reményekkel indulhatna az alábbi kép, amely egy osztrák tóba csúszott Ferrari F430 Spider mentésén készült. Bár az autón keresni kell a törésnyomokat, az első jelentések szerint nagyobb a baj, mint a képek sejtetik.
  • Trükközött az alvázszámmal, demonstratív bezúzták a Minijét egy amerikainak New Jersey-ben. A trükköző 1988-as gyártásúként próbálta az országba hozni a 2000-ben gyártott Coopert. Minden oka megvolt rá, hogy öregítsen az autón, a vonatkozó szabály szerint ugyanis az USA-ba csak olyan típusok importálhatók, amelyek átestek környezetvédelmi vizsgálaton, illetve törésteszten. Ez alól csak a 25 évnél idősebb autók kivételek.

Motorsport

  • Egy pole-lal mutatkozott be a Torro Rossótól frissen elküldött Jean-Éric Vergne a Formula–E-ben. Vergne az elektromos autók számára kiírt sorozat harmadik futamán csatlakozott a mezőnyhöz a hévégén az Andretti Autosport csapatával. A francia még a futamon is vezetett, azonban túl gyorsan merítette az akkumulátorait, és az első felfüggesztésével is gondja akadt, így nem ért célba debütáló versenyén. Az uruguay-i futamot így Sébastien Buemi nyerte két Forma-1-et megjárt brazil, Nelson Picquet Jr. és Luca di Grassi előtt.

Közlekedési koffein – ma inkább ne autózzon

Országos méretű tiltakozással bénítja meg a munkába indulók forgalmát a munkavállalókat hátrányosan érintő kormányintézkedések ellen tiltakozva több szakszervezet. A 7-től 17 óráig tartó tiltakozások miatt Budapesten és vidéken is félpályás útlezárások leszek. A demonstráció egy része 8 óráig lement, a nap folyamán még erre lesznek hasonlók:

Ön hogyan védekezik a mai forgalomkorlátozások ellen?

  • 7 és 16 óra között az M3-as autópályán a Szilas Pihenő és a Szentmihályi út között a városközpont irányú szélső közúti sáv lezárásával,
  • ugyanebben az időszakban a III. kerületben a 11-es főúton (azaz a Batthyány utcában) a Mátyás király utca és a Szent István út között az egyik városközpont irányú közúti sáv lezárásával,
  • továbbá szintén ugyanebben az időben az Andrássy úton a Hősök tere és a Bajza utca között a centrum irányú szélső forgalmi sáv lezárásával. (BKK

Az érintett helyszíneket az Index is összedte, részeletes gyűjteményük itt elérhető.

A helyszínről jelentik: Nincs torlódás a Nagykőrösi úton, mert csak a buszsávot zárták le a szinte teljesen egyforma, újszerű furgonok. Ilyen az, amikor a nyomor felemeli a hangját, különös tekintettel munkahely-féltő szlogenek közé beiktatott csempészcigarettás kitételekre.

Autózás máshol

Úgy tűnik, Párizsban sem lesz ma stresszmentes a közlekedés, tekintve, hogy város körüli taxisblokádra szólította fel hétfőre tagjait a három legjelentősebb francia taxisszervezet. A taxisok az Uber közösségi utazásmegosztó ellen tiltakoznak, miután a párizsi kereskedelemi bíróság pénteken nem tiltotta be a szolgáltatást. (MTI)

Anno december 15

Ma nyolc éve, hogy egy közlekedési balesetben elhunyt a svájci autósport legsikeresebb versenyzője, Clay Regazzoni. A luganói pilóta a hetvenes évek egyik nagy reménysége volt. Bár világbajnoki címig sosem jutott, kétszer is közel állt hozzá: az 1974-es Forma-1-es szezonban csak három ponttal maradt el Emerson Fittipalditól a pontversenyben. Öt futamgyőzelemmel és huszonnyolc dobogóval a háta mögött, az 1980-as Long Beach-i futamon ért véget pályafutása. Clay műszaki hibás Ensingjével egy betonfalnak ütközött, súlyos gerincsérülései miatt kerekesszékbe került. 26 évvel később, egy olasz autópályán hunyt el.

Köret

Úgy látszik, már elég olcsó a benzin. Ilyenek kerülnek elő a garázsokból:

Fotó: Papp Tibor