A taxisblokádnál is durvább forgalombénítás jön?

2015.01.05. 08:50

Két hét szünet után ez itt újra a Hidegindító, Edvárd és Simon napján, egy hivatalos és nem hivatalos világnapoktól mentes napon. Mielőtt belekezdenénk, boldog 84-diket Robert Duvallnak.

Amiről talán lemaradt

2014 utolsó fontos autós hírei/cikkei

  • Karácsony másnapján jött a hidegzuhany az autóbontósoknak. Korábban az autóbontóknak mindössze a hulladékká vált és a tulajdonosoktól átvett gépjárművekről kell nyilvántartást vezetniük, egy módosítás miatt január 1-től ennyi nem elég: minden kibontott és eladásra előkészített alkatrészről külön, naprakész nyilvántartás kell.   
  • Másfél nappal a január 1-jei életbe lépése előtt, a kormany.hu-n megjelent egy térkép arról, mely korábban ingyenes autópályaszakaszokat tett fizetőssé a kormány idéntől. A filctollal rajzolt térkép önmagában tragikomikus, hát még, amit mutat: az M0 egyes szakaszait és a Megyeri hídat kivéve nem maradt útdíjmentes pályaszakasz az országban, így a nagyvárosokat elkerülő szakaszok sem úszták meg a szigort.

2015 első fontos autós hírei/cikkei

  • Nem kell szeptemberig várni, január 1-jén már láthattuk az új 7-es BMW-t. A kívül-belül körbefotózott, álca nélküli prototípust itt lehet megnézni
  • 51 évet élt egy karjába fúródott indexkarral egy amerikai férfi. A hihetetlen történet egy 1963-as balesethez köthető, akkor került a teherautónak ütközött Ford Thunderbird bal indexkara az ingatlanközvetítő Arthur Lampitt testébe. Évtizedekig élt anélkül, hogy tudott volna az idegen tárgyról. Szilveszter előtt lettek fájdalmai, túl a műtéten ő maga mutogatta a 14 centis irányjelzőt a sajtónak.
  • Az ünnepek alatt rendhagyó vezetéstechnikai sorozatunk két része jelent meg. Az elsőben Varga Cigány Zoltán felkészít a téli autózásra, a másodikban pedig megmutatja, hogy is van ez a gyakorlatban.

Mifelénk

  • December 29-én megversenyeztettük kedvenc képeinket az évből. Jelen állás szerint Csikós Zsolt nyert egy alpesi háttérhez fotózott 300 Sl-lel Rézmányi Balázs és Winkler Róbert előtt. Ha még nem szavazott, itt megteheti: Kedvenc képeink 2014.
  • Rézmányi posztba szedte 2014 házi szóvicc-termését. Mielőtt kattint, jobb ha tudja, hogy az efféle képek nem mindenkiben a humorérzékre hatnak. Ha mégis megnézné Duster Hoffmant és Corsa Gyurit, ide kattintson.

Autóipari friss

Franciaországban esett, Spanyolországban nőtt az autóeladás decemberben. A rossz decemberi adat ellenére Franciaországban tavaly először nőttek az autóeladások 2009 óta, igaz csak minimálisan, 0,3 százalékkal 1,8 millióra. Francois Roudier, a CCFA szóvivője azt mondta, hogy idén a tavalyival megegyező autóeladásra számítanak. Több év recesszió után a tavalyi évet valószínűleg már gazdasági növekedéssel zárt Spanyolországban decemberben az új autók eladása 21,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ilyen jelentős éves szintű növekedésre 15 éve nem volt példa a spanyoloknál. (MTI)

Közlekedési koffein

  • A Police.hu-n nem találtunk mára várható forgalmirend-változást, a traffipaxok listáját viszont sosem haszontalan megosztani: a sebességellenőrzések megyékre bontott listáját itt találja
  • A taxisblokádnál is nagyobb útzáras megmozdulással készül márciusra Büki Zoltán, az Együtt-PM Nógrád megyei 2. számú választókerületének korábbi elnöke. Büki és szimpatizánsai a január 1-jén életbe lépett új útdíjrendszer ellen tiltakozva bénítanák meg az ország közlekedését. (Index

Cukor

  • Szombaton jelent meg egy tartalmas poszt az USA Racing blogon minden boxcica ősanyjáról, Linda Vaughn-ról. A hosszúlábú szőkeség a hatvanas és nyolcvanas évek között volt elmaradhatatlan szereplője a nagy nevű futamoknak. Munkaköri feladatai közé tartozott, hogy lenge ruhákban pózoljon a versenyzőkkel, és puszikat osszon, amikor átnyújtja a serlegeket a dobogón. Vaughn egy olyan korban volt a nőiesség nagykövete az amerikai autósportban, amikor még a pilótafeleségeknek sem volt bejárása a dobogó alá. A poszt: Linda Vaughn, minden boxcica ősanyja.

Ha mindig is egy vörös BMW M1-et szeretett volna háttérképnek, ez az ön linkje. A Jalopnik tett ki egy tízpontos fotót a farmotoros BMW-ről, egy rövid i8-as párhuzam-firtatással körítve. (Jalopnik)

Az i8 formája szerintem

Anno

Funkció mindenek felett – ez kell a józan parasztoknak a Mitsubishi szerint. Ha egy Lancer Sportback tesztjével kezdené a napot, itt találja Gyulavitéz ma ötéves cikkét egyről.

Sport

Az északi féltekén még megyünk bele a télbe. Mivel az emberiség lakosságának kb. kilencven százaléka az egyenlítőtől északra, a tehetősebb része pedig annak is az északi felén él, az olyan úri sportok, mint a pályaversenyzés kényszerszünetelnek. Van helyette Dakar-rali és Africa Race. Utóbbi Szalay Balázs kiesése után nem sok olvasót vonzhat, a tegnap elrajtolt Dakar ellenben izgalmasnak ígérkezik. Nagy kérdés, hogy mit hoz a Mini és a – 25 év után visszatérő – Peugeot csatája. Az első szakaszt Nászer el-Attija nyerte a szintén minis Orlando Terranova előtt, harmadik Robby Gordon lett a Hummerrel. A Peugeot legjobbja Carlos Sainz volt a nyolcadik helyen, de egy könnyed murvás szakasz után még kár lenne következtetni az erőviszonyokról.