Bogárral a világ legkeményebb raliján? Simán!

2015.01.08. 08:49

Jégmentesített utakkal teli szürke délelőttöt mindenkinek 2015 nyolcadik napján, Gyöngyvér névnapon. Ha a mai napról is csak a hideg jut majd eszébe az este, gondoljon arra, hogy van valahol a fagyos Bering-tengeren egy halász, akinek önnél is rosszabb volt ma.

Autóipari hírek

  • Tegnap megnyílt Tel-Avivban a Dacia első izraeli kereskedése. A szalonban a márka mind a négy jelenlegi modelljét – Duster, Sandero, Lodgy és Dokker – kapni lehet. A tegnapi nyitással Izrael lett a 44. ország, ahol Daciát forgalmaznak. (Dacia sajtó)
  • A szerdán közzétett előzetes adatok szerint tavaly három százalékkal növelte eladásait az Opel Európában. A márka tavaly 1,076 millió autót adott el a kontinensen, 35 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Több mint 15 piacon sikerült növelnie az eladásait. Legnagyobb mértékben Lengyelországban, ahol 42 százalékkal, valamint Írországban és Portugáliában, ahol 33, illetve 28 százalékkal több autót adott el, mint 2013-ban. (Napi.hu)
  •  A Porsche nem tervezi kizárólag elektromos árammal működő autók sorozatgyártását a közeljövőben. Ezt Wolfgang Hatz, a márka fejlesztési igazgatója mondta, aki úgy fogalmazott: addig nem tartja megvalósíthatónak a tisztán elektromos Porsche gyártását, amíg legalább Stuttgart és a Boden-tó közti távolságot nem lehet könnyedén, sportosan vezetve megtenni vele. (MTI)

Cukor

  • A mindig kiváló Truck Yeah blog csodálkozott rá az idei Dakar-rali egyik legérdekesebb autójára, egy Bogár kasznis buggy-ra. Az extrém magas hasmagasságban, hátsó hajtásban és nagy kerekekben értelmezhető műfajt képviselő VW-be egy 250 lóerős V6-ost szereltek, az autó tömege 1350 kilogramm. A belga Stephane Herard versenyez vele, négy szakasz után a harmincadik helyen áll. (Truck Yeah)
  • A szintén hibátlan Ritkán látható történelem blog friss posztja se rossz kísérő a reggeli mellé. A vintázs autós hirdetések 6.-ban a szerkesztőségi flotta több ex-, vagy aktuális tagja feltűnik. Ki mondja meg, melyek ezek?
  • Ha ma délután ránéz a hőmérőre, és az mínusz hét fokot mutat, gondoljon arra, hogy az még mindig 23 (!) fokkal melegebb, mint Oroszország azon városa, ahol ilyen képek készülnek utcán álló autókról – hogy emberi segítséggel, vagy önerőből hozta össze a természet, az talán mindegy is. (English Russia)

Az unatkozó szaúdiak

  • Új hobbi hódít a gazdag arab – leginkább szaúdi – ifjak között. Úgy tűnik, a többsávos, forgalmas úton keresztbe csúszkálás már nem trendi, a két keréken guruló autón kereket cserélés az új arab drift. Ez is egy ilyen performansz lett volna, ha nem úgy sül el, ahogy. És persze ne lepjen meg senkit, hogy ezt is közúton művelik.

Közlekedési koffein

  • Egy ember halálával végződött egy baleset hajnalban Karcag és Kisújszállás között, a 4-es számú főút 156. kilométerénél. A police.hu információi szerint egy nyergesvontató és két személygépkocsi ütközött. A helyszínelés alatt a főút forgalmát mindkét irányból Karcag település belterületén át terelik.
  • A Bubi Arcok után itt az újabb zseniális formátum a Mol Bubi Facebook-lapjától: Bringás tudástár. A tegnapi poszt azt taglalja, hol tilos kerékpározni. 

Dakar

A katari Nászer el-Áttijá újabb részsikerét hozta a Dakar-rali negyedik szakasza. Az összetettben is vezető minis dominanciája egyértelmű, bár a Peugeot-hoz igazolt Peterhansel a szerdai szakaszon már több időellenőrző pontnál gyorsabb volt nála. A folytatás is az ő csatájuktól lehet érdekes. Jelen állás szerint egyedül a tizenegyszeres győztes peugeot-s veszélyes a katari győzelmére, tekintve, hogy tegnap három nagy esélyes is kiszállt az élmeccsből: Carlos Sainz, Orlando Terranova és Robby Gordon is komoly technikai problémákkal küzdött.

A motoros helyzetjelentést a Totalbike-on találja.