Módosítják az útdíjazást

2015.01.09. 00:25

Éjszaka több helyen ónos eső esett az országban, így a fővárosban is. A rendőrség szerint az utak csúszósak, balesetveszélyesek, ezért arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, vagy ne induljanak útnak, ha nem feltétlenül szükséges. Itt a pénteki Hidegindító!

A Gare de Lyon pályaudvar dolgozói tisztelegnek a terrortámadás áldozatainak emléket előtt
A Gare de Lyon pályaudvar dolgozói tisztelegnek a terrortámadás áldozatainak emléket előtt

Egy percre megálltak tegnap a gépsorok a PSA (Citroen-Peugeot) és a Renault összes franciaországi autógyártó üzemében, ahogy egész Franciaország megállt és gyászolt, miután egy terrortámadásban fegyveresek végeztek a Charlie Hebdo nevű szatirikus hetilap tizenkét munkatársával, képregényművészekkel és szerkesztőkkel. A támadás nem csak az újságírás, de a szólás és véleményszabadság értékei elleni támadás volt, melyet szerkesztőségünk is mélységesen elítél és osztozik a gyászolók fájdalmában. 

Ari Vatanen finn autóversenyző, 1981-es ralivilágbajnok, négyszeres Dakar-rali győztes, az Európai Parlament képviselője az este folyamán bejegyzést tett közzé saját Facebook oldalán. Idézem: Fekete nap volt a mai Párizsban, ahol barbár fundamentalisták próbálták próbáltak saját dogmáik szerint diktálni, amikor támadást intéztek a demokrácia egyik alapköve, a szólásszabadság ellen. Nem értek egyet azzal amit mondassz, de a halálom árán is védelmezni fogom a jogod, hogy mondhasd, idézte ralilegenda Evelyn Beatrice Hall brit írónő gondolatát majd hozzátette, a Charlie Hebdo újságírói a legvégső árat fizették a szabadságért. Amikor a demokrácia sérül, végül erősebb lesz, mint valaha. A toll erősebb, mint a Kalasnyikov, zárja nyilatkozatát Vatanen.

Autóipari hírsaláta:

Közel kétszázezer autót kell szervizbe vinni miután kiderült, a Subaru egyes modelljein veszélyesen elrozsdásodhat a fékcső a téli sózás következtében, és ez balesetveszélyt okozhat. A helyszín természetesen ismét az Egyesült Államok, ahol a szövetségi közlekedési hatóság nagy szigorral figyeli a piacon jelenlévő összes gyártó tevékenységét. A Subaru esetében különösen kínos, hogy szinte az összes 2009 és 2013 közt gyártott Forestert, 2008 és 2011 közt gyártott Imprezát, illetve ennek 2008 és 2014 közt eladott WRX, illetve WRX-STI verzióját érinti (Automotive News)

Bond idei autója, egy Aston Martin DB10
Bond idei autója, egy Aston Martin DB10

Bond:

Leállították a következő James Bond film, a Spektrum egyik akciójelenetének forgatását. A Rómában játszódó epizód üldözéses jelenete a tizenötödik századi Quattro Fontane vagy Négy szökőkút közelében játszódott volna, melynek felújítása éppen februárban készül el. A Bond mozi producerei úgy képzelték, hogy a 007-es titkos ügynök (Daniel Craig) - vagy az őt helyettesítő kaszkadőr - elszáguld a műemlék mellett, majd átugrik egy akadály fölött. A műemlékvédelmi szakemberek azonban úgy döntöttek, hogy a szökőkutak túl sérülékenyek ahhoz, hogy egy ilyen jelenetben szerepeljenek, írja a Telegraph.

Továbbra sem kérhetnek pénzt a tulajdonostól az autók átvételéért a bontók, de januártól a kibontott alkatrész után sem kell fizetniük a volt tulajdonosnak, többek közt erről szól a hulladékká vált gépjárművekről szóló új rendelet. Az alapvető előírások az új jogszabályban is változatlanok maradtak, de néhány kimaradt, illetve újak is kerültek bele. Újdonság, hogy minden kibontott és eladásra előkészített alkatrészről külön, naprakész nyilvántartást kell vezetni, ahogy erről pár napja már írtunk is. (MTI)

Forgalomlassító demonstráció Szombathely közelében, az útdíjrendszer átalakítása miatt
Forgalomlassító demonstráció Szombathely közelében, az útdíjrendszer átalakítása miatt

Közlekedési koffein:

A megyei matricák területi érvényességének dolgában kell tisztább helyzetet teremteni. "Én már december elején felvetettem, életszerűbbnek tartanám, ha a matrica mindig a következő megye első útba eső autópálya-lehajtójáig lenne érvényes". És hogy ki az az én? Hát Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki a Nol.hu-nak adott interjút. Olyanokat is mondott, mint, hogy jogosnak tűnnek a megyehatárok felett is átívelő Duna-hidak dupla díját firtató felvetések és szavaiból kiderült, összesen öt-hat ponton lehetséges módosítás a rendszerben. Illetve még olyat, hogy amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy néhány száz méter fizetős útszakasz miatt az ország kapujának számító repülőtérre sem lehet matrica nélkül eljutni. További részletek itt, csak bírják idegekkel.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatosan ellenőrzi az M1-es autópályán közlekedő teherautókat, melyekkel tilos az előzés az autópályán, de ezt nem sokan veszik figyelembe. A helyi kapitányság Közlekedésrendészeti osztálya decemberében más-más napszakban ellenőrizte a teherautókat, és az ellenőrzésekkel 37 kamionossal szemben intézkedtek az előzés szabályainak megszegése miatt. Közülük mindenki a helyszínen elismerte a szabálysértést. (Police.hu)

És még mindig útdí-ügy: Félpályás útlezárással lassították a forgalmat tegnap délelőtt az útdíj bevezetése ellen tiltakozó civilek és hozzájuk csatlakozó helyi szocialisták Szombathely határában az M86-osautóút egy kilométeres szakaszán. A Facebookon szervezett félórás demonstráció idején Szombathely irányából 16, Szeleste felől pedig 38 autóval foglalták el a kétszer kétsávos út egy-egy sávját. A demonstrálók nem értenek egyet azzal, hogy egy be nem fejezettautóút mindössze 15 kilométer hosszú szakaszára útdíjat kell fizetni. (MTI)

Holtan találták meg azt a 60 éves férfit, aki - miután autója lerobbant az ausztrál pusztaságban és másfél napig egyetlen autó sem jött arra, aki segíthetett volna - 48 kilométert próbált gyalogolni a rekkenő hőségben és csak kevés víz volt nála. A szerencsétlenül járt autóssal eredetileg egy nő is utazott, ő kedd reggelig maradt a kocsiban, majd megpróbált gyalog eljutni a farmig ahová indultak. Végül szerda délután egy arra haladóautós mentette meg. Az ausztrál rendőrség mindenkit óva intett a hasonló akcióktól, mert mostanság negyven fokos kánikulára lehet számítani a nyolcvanöt százalékban pusztasággal borított ország egyes vidékein. (MTI)

Andrey Karginov, Andrey Mokeev, illetve Igor Leonov orosz versenyzők és egy Kamaz versenykamion a Dakar tegnapi versenynapján
Andrey Karginov, Andrey Mokeev, illetve Igor Leonov orosz versenyzők és egy Kamaz versenykamion a Dakar tegnapi versenynapján

Dél-Amerikai Dakar:

Az orosz Vlagyimir Vasziljev volt a leggyorsabb a csütörtökön, a Dél-Amerikában zajló Dakar-rali ötödik szakaszán. Az autósoknál összetettben továbbra is a katari Nászer el-Áttijá vezet. A Copiapo és Antofagasta közötti 458 kilométeres etapon Al-Attijah a negyedik helyet érte el, ám az összetettben második, a szakaszt hatodik eredménnyel teljesítő dél-afrikai Giniel de Villiersszel szemben így több mint két perccel növelte előnyét. A magyarok közül eddig egyedüliként a motoros Dési János teljesítette az etapot, az 55. idővel. Az autós Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikhan trió (Toyota) késő este még nem ért célba. (MTI)

Totalcar retro:

Az 1300 kilós gömböc 9,8 másodperc alatt van százon, és belendülve 200 km/h fölött van a vége. Városi közlekedésben nem vadállat, de sebaj, az A-Merci nem is versenyzésre való. Nekem sem a mentetteljesítménnyel volt a bajom, hanem a veszett 11 literes fogyasztással. - napjaink egyik népszerű használt autójáról írta ezeket a sorokat tíz éve a Totalcar. Melyik autó lehet ez? A megfejtéshez kattintson ide.

Amikor a reggel hidegindító utolsó sorait írom, vagyis tökéletesen igaznak tűnik az Időkép előrejelzése, mely szerint: Éjjel hidegfront vonul át felettünk, keleten havazás várható, nyugatabbra melegszik a levegő, ónos eső, eső valószínű. A front mögött péntek reggelre szakadozottabbá válik a felhőzet, majd késő délutántól ismét többfelé várható eső, északkeleten ónos eső is lehet. A légmozgás felerősödik, a hőmérséklet 1-8 fok körül alakul.

Ma a Marcellek ünneplik névnapjukat. Sok boldogságot nekik.