Készüljön, kezdik túrni a Széll Kálmán teret

2015.01.12. 09:08

Január 12-e, Ernő és Tatjána napja van. Hatvanegy éve ezen a napon jelentette be John Foster Dulles amerikai külügyminiszter a tömeges megtorlás doktrináját, melynek értelmében atomcsapás a válasz bármely szovjet agresszióra.

Hétvégén írtuk

  • Megdőlt a párhuzamos parkolás világrekordja. A cím Kínából került Európába, miután a brit Alastair Moffatt 7,6 centiméterre csökkentette azt. Ennyi plussz hely maradt mindössze Fiat 500C-je és másik két 500-as között.

Autóipari friss

A Volkswagen Csoport tavaly 3,67 millió járművet értékesített Kínában, ami 12,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Nagyobb arányú növekedést a prémiummárkáknál értek el. A Porsche eladása 25,4 százalékkal, az Audié 17,7 százalékkal nőtt tavaly Kínában, miközben a Volkswagen autókból az eladás 10 százalékkal bővült. (MTI)

Közlekedési koffein

  • Ma kezdődnek a Széll Kálmán tér rekonstrukciójának előkészítő munkái, amiért a Margit körút irányából a Krisztina körút felé csak két sávon lehet majd balra kanyarodni, a jobb szélső kanyarodósávot az építkezés miatt lezárják. A Krisztina körutat keresztező gyalogos-átkelőhelyen ideiglenes középszigetet – azaz a zebra közepére forgalomtechnikai okokból járdaszigetet – építenek, ezért a Krisztina körút felé balra kanyarodóknak sávelhúzásra kell számítaniuk. Figyeljenek a gyalogosok is: A Széll Kálmán tér belső, gyalogos területén is megkezdődnek a felújítás látható előkészületei: elbontják a régi, nem használt hurokvágányon (azaz az egykori 56-os villamos fordulóján) belül álló szökőkutat, valamint az 59-es és a 61-es villamos peronja melletti "gombákat". Ezért a téren belüli gyalogosfelületekből nagyobb területeket is elkorlátozzák, a legfontosabb gyalogos útvonalakat ugyanakkor továbbra is biztosítva lesznek. Az építési munkagépek forgalma nappal nem zavarja majd a közlekedést a téren. (BKK.hu
  • 5 óra 15 perc és 6 óra 30 perc között hat Szeghalom közelében történt balesetről érkezett bejelentés a Békés Megyei Rendőr-Főkapitánysághoz. A jeges/csúszós út volt az ok, személyi sérülés egy balesetnél sem törtrént. (Police.hu)
  • Rendezvény miatt tilos lesz megállni a Kapisztrán téri (I. kerület) parkoló teljes területén 12 és 17 óra között. (Police.hu)
  • A XXII. kerületi Ady Endre úton 2015. január 12-étől, hétfőtől folytatódik a csatornaépítés, ami várhatóan február 3-áig tart. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt újabb ütemében az Ady Endre út Görgény utca és az Ady Endre út 73. közötti szakaszán, valamint a Sásfű köz és a Magyar utca közötti részén a munkaterületek mellett a váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza. (BKK

Cukor

Ha már az angolszáz szaksajtó megtette, rácsodálkozunk mi is a bringaszállítós Lamborghini Gallardóra. Látott már ilyet? Azért az az országúti sem tucat dizájntermék.

Anno

  • 1975-ben ezen a napon indult az az évi Forma-1-es szezon. Az argentin nyárban rendezett nyitófutamot a címvédő Emerson Fittipaldi nyerte James Hunt előtt. A szezon bajnoka, az ekkor ferraris Niki Lauda csak a hatodik lett.
  • Ma ünnepli 53. születésnapját Emanuelle Pirro ötszörös Le Mans-i 24 órás-győztes, és ma ünnepelné 90. születésnapját Olivier Gendebien, a verseny négyszeres győztese.
  • Ha öt éve reggel ránézett a Totalcar címlapjára, vezető anyagunkat ezen a címen találta a helyén: Halle Berry egy istennő - de... Biztos sokaknak fájt, hogy csak egy Ford Fiesta tesztje volt.

Dakar

Első Dakar-részsikerét szerezte a szaúdi Jazid Alradzsi a tegnapi gyorsaságin a bolíviai Uyuni és a chilei Iquique között. A nagyrészt 3600 és 4000 méter tengerszint feletti magasságnál zajló 781 kilométeres szakasz sem szakította szét az autósok élmezőnyét. Alradzsi mögött Orlando Terranova végzett, az itt harmadik, összetettben vezető Nászer al-Áttijá csak 2 perc 36 másodpercet bukott előnyéből. Öt szakasszal a verseny vége előtt al-Áttijá előnye mindössze nyolc perc Giniel De Villiers és tizennyolc perc Alradzsi előtt.

Videós összefoglaló még nincs, amíg lesz, itt egy hihetetlen bukás a szombati szakaszról: