Eladják Schumacher hírhedt Ferrariját

2015.09.11. 07:35

Szeptember 11-e, péntek van, Teodóra és Igor napja. Na meg persze a hét utolsó munkanapja. A Hidegindítóban pedig ismét összeszedtünk néhány érdekességet és fontos információt, hogy könnyebben induljon a nap, legyen mit olvasni a reggeli kávé mellett, vagy éppen a buszon, villamoson.

Autóipari hírsaláta

  • Jól kezdte a japán versenyhétvégét Michelisz Norbi. A Zengő Motorsport magyar pilótája második helyen zárta a pénteki edzést Motegiben. A Hondák egyébként sem mennek rosszul, ugyanis Tarquini volt a leggyorsabb, Monteiro pedig a negyedik.
  • Felavatták az Opel szentgotthárdi Tudásközpontját. Az 1,7 millió euróból, azaz félmilliárd forintból kialakított létesítmény egyszerre száz diák szakmai felkészítését tudja biztosítani. Emellett a duális képzésben is fontos szerepe lehet. A tanműhelyeket az automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák igényeihez igazították.

  • Pitypangalapú abroncson dolgozik a Continental. A gumigyártó svédországi központjában teszteli majd a pitypanggyökérből készülő téli gumikat decembertől áprilisig. Céljuk, hogy ezzel fenntarthatóbbá tegyék a gumigyártást, és csökkentsék a hagyományos nyersanyagoktól való függőséget. (MTI)
  • Beárazta a Bentaygát a Bentley. A luxusmárka első SUV-ja tegnap végre teljesen lelepleződött, az azonban csak kicsivel később derült ki, hogy 229 100 dollárt kell érte kicsengetni – legalábbis az Egyesült Államokban. Ez több mint 64 millió forint, azaz az újdonság drágább lesz például a Range Rover SV Autobiographynál és a Mercedes-Benz G65 AMG-nél is. (motorauthority)

Anno – szeptember 11.

  • 1955-ben ezen a napon nyerte meg a Forma-1-es Olasz Nagydíjat az argentin Juan Manuel Fangio. Abban az évben később harmadik világbajnoki címét is megünnepelhette. Érdekesség, hogy szeptember 11-én összesen öt futamot rendeztek Monzában. Később Mario Andretti, Nelson Piquet, Gerhard Berger és Damon Hill is győzni tudott. 2005-ben pedig Kimi Räikkönen a Belga Nagydíjon lett első.
  • Harminckilenc esztendővel ezelőtt, szeptember 11-én született Tomás Enge, cseh autóversenyző, aki 2009-ben a Le Mans-i szériában diadalmaskodott Jan Charouz és Stefan Mücke oldalán. 2001-ben a Forma-1-ben is vezetett a Prost színeiben. 1980-ban ugyancsak ezen a napon született a brazil Antonio Pizzonia, aki három szezont is lehúzott az F1-ben. 1978. szeptember 11-én pedig meghalt Ronny Petterson. A monzai verseny első körében James Hunttal ütközött, majd a korlátnak csapódott. Versenyzőtársai kimentették az égő autóból, majd a mentők törött lábával kórházba szállították. Másnap reggel zsírembólia miatt halt meg. A svéd pilóta 34 éves volt.
  • 2001. szeptember 11-én érte terrortámadás a New York-i World Trade Center ikertornyait. A hivatalos adatok szerint közel háromezer áldozatot követelt. A történtekről az évek során számos találgatás és összeesküvés-elmélet is napvilágot látott. Az amerikai elemzők szerint az autóiparban is hanyatlást okozott a támadás. Sőt, a General Motors és a Chrysler csődjét is az akkori eseményekre vezetik vissza. (carprousa)

Totalcar retró

  • 2007-ben ezen a napon írta meg Csikós Zsolt, hogy a Kia Ceed SW jó kombi, de azt még nem tudjuk, mennyire jó autó. A koreai gyártó fejlődése azóta is szinte töretlen. A tesztből talán az is kiderül, hogy a Ceed hol áll azon a skálán, amelynek két végpontját a Pajtás bicikli és a Ferrari 599 képviseli.
  • Vályi Pista 2009-ben, Csikóssal karöltve próbálta ki a Westfield SE iW-t. Hogy mi is ez, és mennyire tetszett nekik, azt erre a linkre kattintva tudhatja meg.
  • Egy évvel ezelőtt pedig megjelent Az Égéstér Adás, Amelyben Minden Benne Van. Milyen autót vegyünk? Hogyan hozzuk be? És egyáltalán mi az a korrupció? Végre minden kiderül.

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)

Erre a parkolóhelyre hogyan álljak fel?

A budapesti Pacsirtamező utcában érdekes parkolási megoldásra találtunk, a járdát jelölik ki várakozóhelynek. Ezzel még semmi gond nem lenne, hiszen a parkoló tábla alatt elhelyezett kiegészítő jelzés egyértelműen mutatja, hogy teljes egészében a járművek felállhatnak a járdára.


Igen ám, de a parkolóhelyre csak úgy tudunk eljutni, ha közben ráhajtunk az úttest szélén található BUSZ sávra. Erről a KRESZ a következőt írja:
„Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá.”

Itt viszont várakozásra felkészülés történik, ami így szó szerint nem jelentkezik a szabályban. Ugyanakkor tudjuk, hogy a leírt szabályt a közlekedési jelzésrendszer módosíthatja. Így jóhiszeműen járhatunk el ezen a helyen, hiszen közúti jelzőtábla jelzi a járdán történő parkolást, és oda csak a BUSZ sávon keresztül lehet felállni.

Annak az autósnak nagyobb izgulni valója lehet, aki ebben az utcában végighalad az autóbusz-sávban parkolóhelyet keresvén, amit viszont nem talál. Azaz kénytelen továbbhaladni. Ugyanis ebben az esetben sem bekanyarodás, sem várakozás nem történt meg, tehát a sávban történő végighaladás szabálytalannak is minősíthető.

Várjuk azok jelentkezését, akik ezen az útszakaszon esetleg már jártak így!

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

A TC hasábjain

Tegnap

  • Nagyon bitang lett az új 7-es BMW, de mégis mire lehet elég a Mercedes S osztállyal és az Audi A8-cal szemben? Erről szól Winkler Róbert írása.
  • A Lancia egy ideje már csupán tetszhalotti állapotban létezik, de a Fiat-Chrysler még nem engedte el a kezét teljesen. Sőt, költenek is az Ypsilon korszerűsítésére.
  • Minden idők legjobb Harleyjáról pedig Zomborácz Iván mondja meg a frankót. Mi az, amit az XR1200 tud, de a többi H-D nem? Mennyibe kerül és mennyit bír ki? Kíváncsi? Akkor erre tessék.

Ma

  • Ha pedig ma is szorgalmasan lapozgatják a Totalcart, megtudhatják, mekkora móka valójában a Mini John Cooper Works, és mi az, amit Vályi Pista mégis másképp csinált volna a villámgyors hot hatchen.
  • Emellett olvashatnak egy különleges Volkswagenről is, de ezúttal nem lőnénk le előre a poént.

Közlekedési koffein

  • Még tart a Budavári Borfesztivál, a rendezvény közelében pedig elsősorban hétvégén növekedhet meg a forgalom. Mától vasárnapig rendkívüli autóbuszjárat közlekedik a belvárosból a Budai Várba, 216-os jelzéssel. (BKK)
  • Éjfél után balesetek miatt korlátozták a forgalmat az M7-esen, Kápolnásnyék térségében. Hajnali fél három előtt pár perccel a rendőrök feloldották a korlátozást, azóta az érintett szakaszon is teljes szélességében járható az autópálya. (police.hu)
  • Ma este nyolctól vasárnap hajnali négyig forgalomkorlátozások lesznek Budapesten, a IV. és IX. kerületben. Szombaton este fél kilenctől rendezik meg ugyanis az Újpest-Ferencváros bajnoki rangadót. A tilalmakról részletesen a police.hu-n olvashatnak.

Cukor

  • Elárverezik Michael Schumacher egykori Forma-1-es versenyautóját. A német legenda az 1997-es szezonban taposta a gázt az F310B-ben. A szezon utolsó versenyének időmérő edzésén ezredre azonos időt futott Jacques Villeneuve-vel és Heinz Harald Frentzennel. A futamon vezetett, azonban a kanadai pilóta utolérte. Schumacher azóta is sokat vitatott manővert hajtott végre, azonban az ütközés következtében fel kellett adnia a versenyt, Villeneuve pedig továbbment, és világbajnok lett. Schumachert kizárták a világbajnoki pontversenyből. (Carscoops)

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító új partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik, hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be hová indul ma.

A nap száma

Húsz évvel ezelőtt, ezekben a szeptemberi napokban Coolio Gangsta's Paradise című számát tolták nagyon a rádiók. Ez egyébként erősen táplálkozik a Stevie Wonder-féle 1976-os Pastime Paradise-ból. Nem véletlen tehát, hogy az 1995-ös Billboard Awardson együtt is színpadra álltak.

A nap képe

Mick Doohan vezeti az Egyesült Államok Nagydíját az 1994-es gyorsaságimotoros-vébén, szeptember 11-én. Mögötte az olasz Luca Cadalora, aki később megelőzte ausztrál riválisát. A pontversenyben azonban nem tudta megközelíteni sem Doohant. 143 pontos hátránnyal lett ezüstérmes (fotó: twitter).