Ettore Bugatti volt az autóipar Steve Jobs-a?

2015.09.15. 07:58 Módosítva: 2015.09.15. 09:07

Szép reggelt mindenkinek, Enikő és Melitta neve napján. Változóan napos, helyenként felhős időre számíthatunk, a nyugaton, északnyugaton élők vigyenek magukkal esernyőt, feléjük eső is előfordulhat. Az időjárásra érzékenyek készítsenek be aszpirint, mert a reggeli 12-18 fok után akár 30 fok fölé is melegedhet az idő. Huszonhét évvel ezelőtt feloszlott a Dire Straits, hogy aztán 1991-ben újra összeálljanak. Tudom, reggelente pörgős zenét kell hallgatni, de most következzen a Sultans of swing:

A nap szülötte

1881-ben ezen a napon született az olasz származású francia autóépítő, Ettore Bugatti. Első modelljét még apja támogatásával építette, majd 1909-ben megalapította saját autógyárát. Tervezett legendás versenyautókat, megépítette a kor legkívánatosabb luxusautóját, de akkor sem ijedt meg, ha repülőgépet, vagy segédmotorkerékpárt kellett építenie. Ez 10,5 köbcentis volt, kétszelepes, kompresszoros, és tízezret forgott. A vevőkhöz való hozzáállása olyasmi volt, mint Steve Jobs-é, például amikor egyik vásárlója arra panaszkodott, hogy hidegben nehezen indul a Type 35-öse, azzal küldte haza, hogy ha megengedhet magának egy Bugattit, akkor legyen pénze fűtött garázsra is.

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

Büntetés az X jelen

A következő kérdést kaptam a minap: A saját kapum előtt X van, állhatok-e én a kapum előtt?


Érdekes felvetés, és ismét azzal szembesülhetünk, hogy egy KRESZ módosítás során a jogalkotó nem mérlegelt minden helyzetet.

Merthogy az X jelről, mint útburkolati jelről ezt írja a KRESZ:
“az egymást keresztező vonalak a várakozás tilalmát jelzik, ahol a jelzett területet valamely okból (pl. kapubejárat, tűzcsap stb.) szabadon kell hagyni.”

Ugyanakkor pár éve így változott a KRESZ:

"Tilos várakozni ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza"

Ami azt jelenti, hogy ezt két külön szabály fogalmazza meg, és az utóbbi nem hat vissza az útburkolati jelre.

Tehát az X-jelen nem szabad várakozni (parkolni) még akkor sem, ha az a saját kijárómban került felfestésre, annak ellenére, hogy ezt felfestés nélkül a 41.§. megengedné.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

Ma történt

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt a mai napon használtak először harckocsit ütközetben. A brit csapatok indultak páncélossal a németek ellen, de a 49 tankból alig 22 érkezett meg céljához. Negyvennégy évvel ezelőtt alapították a Greenpeace-t, és tizennyolc évvel ezelőtt marasztalta Magyarországot a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében a Hágai Nemzetközi Bíróság. És egyet a sport kedvelőinek is: hetvennégy évvel ezelőtt ezen a napon született Albert Flórián, legendás labdarúgó, edző.

Autóipari hírsaláta

  • A Camaro sem maradhat le a Mustangtól, a jövőben a Chevrolet kupéja is elérhető lesz kétliteres turbómotorral - írja az Autoblog. Akinek ez kevés, természetesen akár 6,2 literes blokkot is választhat.
  • X-Tomi keze ismét elsült, a külföldön is egyre ismertebb magyar virtuáltunner ezúttal a Bentley Bentaygát rajzolta át a Continental GT3-R stílusában. A világnak annyira szüksége volt már az alap Bentaygára is, hogy meg sem lepődnénk, ha később ezt is megépítenék. - via Carscoops.
  • És egy valóban hasznos modell: Transporter motorosoknak. Egyelőre csak koncepció, de VW nem zárkózik el a PanAmericana gyártásától egy kisebb sorozatban. Nem csak a rakteret alakították úgy ki, hogy beférjen a motor, de egy elektromos rámpa is segít a pakolásban. - írja a Carscoops.
  • A Carlsson még tovább tekerte a C63 AMG-t. A Rivage-nak nevezett modell teljesítmény 503-ról 605 lóerőre nőtt, és ehhez 820 newtonméter nyomaték társul. Az kétségtelen, hogy szupersportkocsikon túl nem sok ellenfele lesz, ám a fogkrémes tubusra emlékeztető dekor biztos kellett? - GT Spirit.

A nap őrültje

A férfi, aki 1983-as Pontiac Firebirdjéből építi meg a Knigt Rider sorozat K.I.T.T.-jét. Blogján kedvére követhetik a részleteket, de ha a késztermékre kíváncsiak, akkor olvassák el Kari tesztjét.

Közlekedési koffein

  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen az osztrák hatóságok 13.50 órakor ismét teljes határzárat léptettek életbe. Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé tartó forgalmat 14.05 órától az M15-ös autóútra Rajka felé terelik. A rajkai határátkelőhelyre vezető M15-ös autóúton újra több kilométeren araszolnak vagy állnak a kamionok és a személyautók, a sor vége ismét az M1-es autópályán várakozik. A terelőúti torlódás miatt hazánkból kifelé az M1-es autópályáról már Győrnél érdemes letérni, onnan a 85-ös főúton és az M85-ös autóúton lehet Sopron felé autózni. Akik nem éltek ezzel a lehetőséggel az M1-es autópályán a 160-as jelű 86-os főúti csomópontban még le tudnak kanyarodni Mosonmagyaróvárra, onnan pedig a 150-es főúton tudják kikerülni a még torlódásos M15-ös autóutat. Az 1-es főúti határátkelőn változatlanul csak a gyalogosok közlekedhetnek. - írja az Útinform.
  • Készül a Totalcar Traffipax Térképe, amelyről bővebben itt olvashatnak.

Cukor

  • A Jalopnik összeszedte Homer Simpson tíz legjobb autóját. A sorozat 1989 óta figurázza ki az amerikai társadalmat, és az autóipar sokszor válik a gúny tárgyává.
  • Itt pedig Szarvas alkotását nézhetik meg a határvédelem csodafegyveréről, a Mad Max vagonról.

Totalcar retró

Öt évvel ezelőtt jelent meg Vályi Pista Honda CR-Z tesztje. Mindenki a legendás CRX utódjára számított, de vajon felnőtt az új a nagy elődhöz? Egy érdekes funkciója mindenképp akad:

Így úszhatod meg a dugót!

Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító új partnere a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be és teljesen mindegy, hol autózunk éppen.

A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be hová indul ma.

Maradjanak velünk ma is

Hiszen záporozni fognak a Frankfurti Autószalonról szóló anyagok, Csikós Zsolt, Zách Dani, és Máth Dávid a helyszínről tudósítanak. Stay tuned!