Átverés a benzinár csökkentése?

2015.09.16. 08:05

Szeptember 16. van, Edit névnap. Bár éjszaka többfelé esett, mára 31 fokot ígérnek a jósok, igaz közepesen felhős ég mellett. Iphone tulajok figyelem! Állítólag ma mutatják be az iOS 9 operációs rendszert.

A nap képe: Volvo 142 - Stance Works (nagy felbontásért kattintsanak a képre)
A nap képe: Volvo 142 - Stance Works (nagy felbontásért kattintsanak a képre)

Dübörög Frankfurt!

Megkezdődött a 66. Frankfurti Nemzetközi Autókiállítás. Kollégáink: Csikós Zsolt, Máth Dávid és Zách Dániel egyenesen a helyszínről küldik a híreket az újdonságokról. Nézzük mit láthattunk eddig:

Illik ilyen alacsonyra táblát helyezni? -

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

Nem hogy nem illik, de egyenesen tilos, és nemcsak azért mert az arra sétáló óvatlan gyalogosban akár jókora kárt is tehet a tábla sarka.

Sokan nem tudják, hogy a közúti közlekedés szabályaival nem csak a KRESZ foglalkozik, hanem több olyan jogszabály létezik, amely a forgalomszervezés alapelveit írja le. Az egyik ilyen rendelkezés a közúti táblák elhelyezéséről szól. Aki búvárkodni szeretne a sorai között, annak elárulom, hogy ez a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet.

Ez a szabály a következőt rögzíti a táblák elhelyezési magasságával kapcsolatban:

A jelzőtáblákat az útburkolat, illetőleg a talaj szintje felett úgy kell elhelyezni, hogy olyan helyen, ahol gyalogosközlekedés nincs, a tábla (a legalsó tábla) alsó éle legalább 1,50 méter, olyan helyen, ahol gyalogos- és/vagy kerékpáros közlekedés van, a tábla (a legalsó tábla) alsó éle legalább 2,25 méter magasságban legyen.

Akárhogy nézem, - hacsak nem a képen látható sapkás ember óriásnövésű, és bőven magasabb 225 centinél – ez a tábla bizony nem az előírásoknak megfelelően került elhelyezésre, hiszen itt gyalogosok közlekedésére alkalmas járda is van.

Ere szoktam azt mondani, hogy tőlünk, közlekedő emberektől sok szabály betartását várják el, de néha jól jönne egy kis példamutatás is.

 Jó hírek bringásoknak

  • Hétfő reggeltől megnyitják a járdát a II. kerületi Bem rakpart Margit híd és Csalogány utca közötti szakaszán a Duna felőli oldalon a gyalogosok és a kerékpárosok előtt. A Csalogány utca és a Batthyány tér közötti szakaszon a kétirányú kerékpáros és gyalogosforgalmat a házak felőli oldalon biztosítják. MTI
  • Befejeződött a főként Dráva menti településeket és látványosságokat összekötő kerékpárút-hálózat kialakítása Dél-Baranyában és Dél-Somogyban. A közlemény szerint a 400 millió forintos, európai uniós és állami támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően a biciklis turisták Harkánytól Drávatamásiig mintegy 114 kilométer hosszú, korszerű kerékpárutat használva fedezhetik fel a térség értékeit. MTI
  • Kerékpártároló avatással ünnepellik az idei Európai Mobilitási Hetet Hevesvezekényben és Tarnaszentmiklóson, fővonalról leselejtezett, de rendbe hozott tartókat helyezett ki a MÁV. Kellett hozzá a Magyar Közlekedési Klub Civil érdekérvényesítés a fenntartható vidéki közlekedésért projektje, de főleg a helyi akarat, polgármesteri ráhatás. MTI

Totalcar Retró

 Már 11 év telt el azóta, hogy Karotta kipróbálta a Dacia Logant.

"Ötcsillagos élményhotel több száz újságírónak, hőlégballonos élménytúra, marinírozott lazacos sajtóvacsora. Kiváló kisautó."- írta akkor.

Ha többre is kíváncsi, kattintson ide.

Örülünk Vincent?

Csökkentette bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 344-345 forintra, a gázolajé 349-350 forintra mérséklődött. Legutóbb múlt szerdán változtak az árak, akkor bruttó 5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. MTI

Napi jó cselekedet

Nem zárják börtönbe az Aston Martint kulcsozó apukát az autó tulajdonosa kérésére. Bár a kár 3 millió forint a 42 milliós kocsiban, Oliver Hall azzal indokolta kérését, hogy nem szeretné azt látni, hogy a gyereke felnevelését befolyásolja egybörtönbüntetés. Ezt az Indexen olvastuk.

A nap videója

A Pertolicious ezúttal egy ritka japán sportkocsit mutat be nekünk: egy Mitsubishi Colt Galant GTO GS-R-t. Igen. ez mind az ő neve.

Anno

  • 1910-ben ezen a napon született Karl King, német autóversenyző
  • 1979-ben ezen a napon halt meg Rob Stolemaker holland autóversenyző
  • 1995-ben ezen a napon halt meg Leo Horn holland játékvezető, aki a legendás Anglia-Magyarország 3:6-os eredményű meccset is levezényelte, melyet később az évszázad mérkőzésének is tituláltak

Így úszhatod meg a dugót!

Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító új partnere a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be és teljesen mindegy, hol autózunk éppen.

A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be hová indul ma.