Százmilliókat fizethet a General Motors

2015.09.17. 06:48

Szeptember 17-e, csütörtök van, Zsófia napja. A meteorológusok szerint ma is nagyon meleg lesz, így aki teheti, ne menjen ki a napra, olvasson inkább Totalcart. A Hidegindítóban ismét összeszedtünk néhány érdekességet és fontos információt, hogy könnyebben induljon a nap, legyen mit olvasni a reggeli kávé mellett, vagy éppen a buszon, villamoson.

Mit Frankfurt adhatott...

  • Szerdán sem volt hiány újdonságokból a Frankfurti Autószalonon. Kollégáink, Csikós Zsolt, Máth Dávid és Zách Dániel azért dolgoztak továbbra is töretlenül, hogy a Totalcar olvasói első kézből ismerhessék meg a legérdekesebb, legjobban várt modelleket. Andróczi Balázs hírszerkesztőnk pedig itthonról adja a biztos hátországot, hogy tényleg semmi lényegesről ne maradjanak le.
  • Az Alfa Romeo nagyon odatette a Giuliát, amely végre elhozta az újjászületés szikráját. Cuore Sportivo – sportszív? Naná, ez nemcsak az M4-es BMW-nek, hanem a Lamborghini Murciélagónak is odacsap.
  • Itt van aztán a Project 2&4, amely nem más, mint négy kerékre átültetett MotoGP versenytechnika a Hondától. Őrület, mi már rá is kívántunk, de durván.
  • Beleülhettünk továbbá az új Suzuki Balenóba is, amelyet ugyan nem nálunk gyártanak majd, hanem Indiában. Jól használhatónak ígérkezik, sokan fogják szeretni.

Autóipari hírsaláta

  •  900 millió dolláros büntetést kell kicsengetnie a General Motorsnak. Jó ideje húzódik már ugyanis az az ügy, amely a hibás gyújtáskapcsolók miatt pattant ki. A menet közben leálló járművekben 124-en vesztették életüket. (autonews)
  • Megegyezett egymással a Fiat Chrysler Automobiles és a United Auto Workers. Az autóipari dolgozókat tömörítő szakszervezetnek a bérekkel és az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban is előrelépést sikerült elérnie, de a részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. (autonews)

Anno – szeptember 17.

  • 1787-ben ezen a napon fogadták el az Egyesült Államok alkotmányát.
  • 1929-ben megszületett Stirling Moss, angol autóversenyző. A Forma-1-ben 1951 és 1961 között tizenhatszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Világbajnoki címet azonban soha nem nyert. 1952-ben második lett a Monte Carlo-ralin, 1954-ben pedig első külföldiként nyerte meg a sebringi tizenkét órás versenyt.
  • 1956. szeptember 17-én Norman Buckley megdöntötte a vízi sebességrekordot. Miss Windermere III nevű motorcsónakjával 127 km/h-s átlagsebességet mértek nála, a korábbi világcsúcs 103 km/h volt.
  • Hová tűnt Damon Hill? Az alábbi videóból talán kiderül. Az viszont egészen biztos, hogy 1960-ban éppen ezen a napon született, ma tehát 55 esztendős.
  • Négy évvel ezelőtt pedig ezen a napon hunyt el Böröczky József humorista, szenvedélyes motorsportrajongó és szakkommentátor.

Totalcar retró

  • Tizennégy évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg Winkler Róbert tesztje a Toyota RAV4-ről. De hogy miért is készítenénk mélyinterjút a márka ablaktörlő-felelősével? Innen kiderül.
  • Karotta pedig 2002-ben rikoltotta azt: Jéhéhéhézuhuuuuus! Milyen autó váltotta ki belőle mindezt? Erre tessék!

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)

Ilyen motort is vezethetek bés jogsival?

B kategóriával segédmotoros kerékpár valóban vezethető. Az minősül segédmotoros kerékpárnak, amelynek hengerűrtartalma max. 50 köbcenti, vagy folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében.

És bizony ide tartozik a hagyományos robogón kívül a három vagy négykerekű segédmotor is, azaz a segédmotoros triciklik – pl. a képen látható jármű, ha a paraméterei a fentieknek megfelelőek -, sőt a segédmotoros quadok is. Ennél nagyobb motor, amely ezáltal ténylegesen motor és nem segédmotorkerékpár, nem vezethető, csak A kategóriás jogsival.

Ugyanakkor a mopedautók – mivel négykerekű segédmotornak minősülnek - B kategóriával vezethetőek. A képen látható segédmotor vezetéséhez egyébként bukósisak sem kell, mivel zárt vezetőtérrel rendelkezik.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

A TC hasábjain

Tegnap

  • Frankfurton kívül is van élet – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tegnap elhoztuk a Volkswagen Passat Alltrack bemutatóját.
  • A Budai Vár új buszairól pedig itt írtunk. A törökök bejutottak, és leváltották az Ikarus 405-ösöket.

Ma

Közlekedési koffein

  • Halálos baleset történt az M3-as autópályán hajnalban, 3 óra 45 perc körül. A Budapest felé vezető oldal 117-es kilométerszelvényében egy tehergépjármű volt érintett. Negyed hat körül még folyt a helyszínelés, forgalomkorlátozás azonban nem volt. (police.hu)
  • Az M0-ás autóút 1-es főút felé vezető oldalán a 3-és a 2-es km között hurokdetektort fektetnek le. A munkálatok alatt csak a külső sáv járható. (Útinform)
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen megszűnt a torlódás. Az 1-es főúti határátkelőn megindult a forgalom. (Útinform)

Cukor

  • Az Ezt Most Így Hogy-díj nyertese ma az a férfi, aki saját pickupjának platójáról szeretett volna lövöldözni. Vajon eltalálta a tetőt? (carbuzz)

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító új partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be hová indul ma.

A nap száma

A slágerlisták élén Michael Sembello Maniac című száma. Na, nem ma, hanem 1983. szeptember 17-ének hetében. A szintipop slágert elsősorban a Jennifer Beals főszereplésével készült Flashdance című filmből ismerhetjük.

A nap képe

Sir Stirling Moss versenyautóban teázik. 1959-ben készült, és talán nem is kell sokat hozzáfűzni. Ez a kép NAGYON angol.