Megvan Clarksonék új műsorának címe?

2015.09.18. 07:18

Eljött hát megint a péntek, szeptember 18-a van. Van az ismerősök között Diána? Akkor őt ne felejtsék el felköszönteni, névnapja van. Mára is megmarad a nyárias idő, harminc fok körüli maximummal. Jobban is tesszük, ha kiélvezzük, mert holnaptól gyülekeznek a felhők, és már csapadék is többfelé lehet. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Mit Frankfurt adhatott...

Szinte kifogyhatatlan mennyiségű témát szolgáltat a Frankfurti Autószalonon. Újságíró legyen a talpán, aki minden lényeges újdonságot feltérképez és bemutat. Csikós Zsolt, Máth Dávid és Zách Dániel futószalagon tolja a tartalmat, a gyárból pedig Andróczi Balázs hírszerkesztő támogatja őket. De mit is láthattunk csütörtökön a szalonon?

  • Nem szép, nem is trükkös, de tovább zúz. Itt az új Prius, immár a negyedik generáció. Honnan jön a Wartburg-hang, ha nem a motorból? Kattintson ide!
  • Ha ingyen adnák sem kéne, de szerencsére elkérnek érte vagy hatvanmilliót. Teljes pompájában látható a Bentley Bentayga.
  • A Lamborghini Huracánnak meg csak szimplán levágták a tetejét. Bár a Ferrari 488 Spiderénél gyengébb lett a rivális roadstere, a szívómotorrajongók viszont biztosan a Lambót választják.

Autóipari hírsaláta

  • Váltógombok – a hírek szerint ez lehet a címe az ex-Top Gear-trió új műsorának, amelyet az Amazon sugároz majd. Állítólag be is jegyeztették már a Gear Knobs és a Gear Nobs elnevezéseket. Utóbbi lényegében Sebességfejeket jelent. És tényleg: többen jelezték, igazuk is volt: a brit szlengben a knobnak van némi altesti jelentése is, amit ellenszenves emberekkel összefüggésben használnak. Így valamivel clarksonosabb a címadás. (autoblog)
  • Több mint négyszázezer autót hív vissza a Toyota – legalábbis az Egyesült Államokban. A RAV4-esek ablaktörlőjével van gond, a karok ugyanis a rögzítési pontnál rozsdásodnak, és letörhetnek. (autonews)
  • Folytatja a Wankel-motorok fejlesztését a Mazda. Külön mérnökcsoport dolgozik szinte megszállott módon azért, hogy leküzdjék a technológia korlátait. A munka gyümölcsét az új RX-7 testesítheti meg az évtized végére. (leftlanenews)

Anno – szeptember 18.

  • Ezen a napon jelent meg először a The New-York Daily Times című újság 1851-ben, amely ma már The New York Times címmel a világ egyik legnagyobb napilapja.
  • 1905-ben megszületett Greta Garbo svéd színésznő.
  • 1919-ben éppen szeptember 18-án kaptak szavazati jogot a nők Hollandiában.
  • Huszonhét éves korában, 1970-ben elhunyt Jimi Hendrix. Halálát a hivatalos álláspont szerint fulladás okozta, de sokan máig vitatják a körülményeket.
  • 1985-ben született Tarah Gieger motokrosszversenyző. Róla bővebben is írtunk már a Totalbike-on.

Totalcar retró

  • 2004-ben ezen a napon láthattuk a tévében Winkler tesztjét az Alfa Romeo Crosswagonról.

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)

Négy gyerek a hátsó ülésen?

A következő kérdést kaptam minap: „Egy 5 személyes autóban ülhet-e 4 gyerek hátulra? Valahol azt olvastam, hogy tíz év alatt két gyerek egy felnőttnek számít.”

Elvileg a KRESZ valóban megengedi, hogy két 10 éven aluli gyermek egy felnőtt helyén üljön. Azért írom, hogy csak elvileg, mert a szabályban ez szerepel pontosan: "Két 10 éven aluli gyermeket – ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata nem kötelező – egy személynek kell tekinteni."

Mivel általában a tíz éven aluli gyermekek még nincsenek 135 centiméter magasak, ezért számukra kötelező a biztonsági gyerekülés, így nem tudnak négyen beülni hátra. Érdekes, mert régi Wartburgban, ahol nincsen hátul öv, és így gyerekülés nem szerelhető be, a szabály alapján akár hat gyermek is beülhetne, feltéve, ha három évnél idősebbek.

Természetesen biztonságban nem lennének, de a szabály ezt megengedni. Így a biztonsági övvel ellátott járművekben hátul max. három személy szállítható. Ugyanakkor például oldalkocsis motorkerékpár oldalkocsijába beülhet két ilyen gyerek, mint ahogy buszokban is ülhetnek ketten egy ülésre.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

A TC hasábjain

Tegnap

Ma

  • Folytatódik a Marea felkészítése a Zöld Pokolra, és a frankfurti újdonságok közül is van még néhány a tarsolyban. Stay tuned!

Közlekedési koffein

  • A szerdai árcsökkentés után ma ismét olcsóbbak lettek az üzemanyagok. A benzin literéért négy, a gázolajért három forinttal kell kevesebbet fizetni. Az országos átlag előbbi üzemanyag esetében 340-341, utóbbinál 346-347 forint. (MTI)
  • Drágultak viszont a tavaly óta a kötelező biztosítások. Novemberhez képest duplázódtak a díjak. (Index)
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen, és a megnyitott 1-es főúti átkelőhelyen is zavartalan a forgalom. (Útinform)
  • A magyar-szerb határon a Röszke – Horgos határátkelőhelyen az M5-ös autópálya és az 5-ös főút is zárva van. (Útinform)
  • A magyar-szlovén határon a Szlovénia felé utazók Tornyiszentmiklósnál három km-es torlódásra számítsanak. (Útinform)

Cukor

  • Szakműhely? Ugyan már! Forró vízzel és puszta kézzel javítja a műanyag lökhárító horpadását ez a férfi. Otthon azért ne próbálják ki. (carbuzz)

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító új partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be hová indul ma.

A nap száma

A Pink Floyd 1971. szeptember 18-án, első rockegyüttesként lépett fel a montreux-i dzsesszfesztviálon. Többek közt a Cymbaline-t is játszották. Az alábbi videó szintén 1971-ben készült, csak a helyszín más.

A nap képe

Ha már Frankfurti Autószalon: éppen ötven éve, 1965-ben mutatták be az Opel GT Experimental tanulmányt. Ebből készült el aztán az Opel GT, amelyet 1968-tól 1973-ig gyártottak.