Románia letiltotta a Volkswagen új dízeleit

2015.10.02. 06:47

Jó reggelt Totalcar-olvasók! Október 2. péntek van, a Petrák ünneplik névnapjukat. Fontos dátum ez a mai, mert 1869-ben ezen a napon született Mahatma Gandhi indiai békeharcos, az ő emlékére nyilvánították a mai napot a béke világnapjává. Hatvanöt éves Szurdi Miklós rendező, akinek színpadon egyebek mellett a Dzsungel könyve musicalt, tévében a Linda-sorozatot, a moziban pedig a Casinót köszönhetjük. A verekedős rendőrlány helyett én most október 2. egy másik szülöttét a ma hatvannégy éves Stinget hallgatom, kövessenek.

Autóipari hírsaláta

A román környezetvédelmi miniszter a Volkswagen-csoporttól és nem az autók tulajdonosaitól szeretné behajtani annak a 105 ezer autónak a környezetvédelmi illetékét, amelyek után többet kell majd fizetni, mert ezekben is ott a csalós szoftver. Amúgy van még 300 eladatlan, átsorolásra váró Euro 5-ös TDI is az országban, ezeket egyelőre nem regisztrálják, írja az MTI-re hivatkozva a Napi.hu.

Közben Olaszországban 600 ezer dízel autót hívnak vissza, szintén a német konszern gyártmányai közül, Nagy-Britanniában pedig felfüggesztették az új TDI-k árusítását. (MTI)

Az amerikaiak tudni akarják, hogyan kerültek az autóikba ezek az eszközök, hogyan született meg a döntés, hogy beépítsék őket (a csalós motorvezérlőket) és hogyan lehetséges, hogy ilyen sokáig nem derült ez ki. Idézet Tim Murphytől, aki az Egyesült Államok egy szenátusi albizottságának vezetője, amely a Volkswagen-ügyben vizsgálódik. (Autonews)

Martin Winterkorn négy fontos pozíciót is megőrzött a Volkswagennél, miután múlt héten, a dízelbotrány kirobbanásakor távozott a cég elnöki székéből. Hogy melyek ezek? (Katt ide)

Az utolsó ezer darab Lancer Evolution, vagyis a kizárólag Japánban kapható Final Edition tiszteletére készített hangulatos kisfilmet a Mitsubishi. Mindenki japánul beszél benne, mégis érdemes megnézni, ahogy a világ legjobb utcai raliautója lemezekből, csavarokból és öntvényekből néhány perc alatt kész járművé válik. (R&T)

A dízel autók által kibocsátott mérgező gázok mennyisége akár négyszerese lehet az eddig számított mennyiségnek Nagy-Britanniában, ami a nitrogén-oxid esetében jóval meghaladhatja az 1,1 tonna éves mennyiséget, állítják brit szakértők a The Sunday Times cikkében.

Kárpátalja

Kárpátalján 179 autóbuszt vásároltak a helyi iskoláknak, 18 buszt a Világbank költségén. Az ukrán katonai mozgósítás során 20 iskolabuszt adtak át a hadseregnek. A kárpátaljai iskolások tizenhét százaléka buszozik nap mint nap, és ehhez még hatvan iskolabuszra lenne szükség. Mármint működő és nem lelakott iskolabuszra. (MTI)

Hollywood

Huszonnégymillió angol font, azaz mintegy 9,9 milliárd forintnyi autót, köztük hét Aston Martin DB10-et és egy nagyon ritka Jaguar C-X75-öt használtak el a James Bond következő epizódja, a Spectre forgatásán. Szinte mindegy, miről fog szólni a film, én nem is várok nagy cselekményt, mert akkor nem marad idő az autózásra, no meg Christoph Waltzra, aki miatt érdemes bemenni a moziba. (Daily Mail)

Totalcar TV retro

Tizennégy éve éppen ezen a napon mutattuk be a tévében az akkor éppen még új Fiat Panda összkerékhajtású változatát. Róbertet láthatóan nagyon vitte az élmény a 4x4 sajtóbemutatóján, ahol az olaszok következetesen terepjárónak nevezték az autót. Volt még sok sár, nagy kapaszkodások és nekem mindig is tetszett ez az autó.

Csak számok

A tavalyi 5480 után 6270 új autót adtak el idén szeptemberben Magyarországon, január óta pedig 55 302-t. (Datahouse)

Közszolg

Ma mutatják be hivatalosan a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának honlapján elérhető Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást, amellyel pár százasért kaphatunk fontos információkat használtautó-vásárlás előtt, és így sokkal nehezebb lesz visszatekert kilométerszámlálóval elsózni egy már itt forgalomban lévő autót. (KEKKH)

A bürokráciacsökkentés jegyében egy csomó fontos okmány, például a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának díját eltörlik, ez derült ki tegnap egy hivatalos sajtótájékoztatón, a Kormányinfón, írja az Index

Közlekedési koffein

Az M0-s autóút déli szakaszán az M5-ös autópálya felé vezető oldalon a 2-es kilométernél lévő csomópontban október 1-én 8 órakor lezárták a le- és a felhajtóágat is. Az M7-es autópálya-csomópontban lehet visszafordulni, illetve Törökbálint felé az 1-es főút vagy az M1-es autópálya is használható. A korlátozás várhatóan október 2-án 11 óráig tart. (Útinform)

Tedd láthatóvá a nagyit címmel indított pályázatot az Országos Rendőr-főkapitányság és a Diák és ifjúsági újságírók egyesülete. Olyan fotókat és videókat várnak, amelyeken az ifjú résztvevők szülei és nagyszülei éppen biztonságosan közlekednek. (Police.hu)

Cserbenhagyásos gázolás miatt keresnek egy fiatal srácot, aki tegnap ütött el valakit Budapesten, a tizenkilencedik kerületi Ady Endre úton. (Police.hu)

Mától vasárnapig a 16-os, a 16A és a 116-os budapesti busz is módosított menetrend szerint közlekedik, és rendkívüli járat indul, mert a Budavári Palotában tartják a 9. Pálinka- és kolbászfesztivált. (BKK)

1 perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

Mi a helyzet itt a kerékpárosokkal?

Érdekes a képen látható helyzet, hiszen a kereszteződésben a jelzőlámpák nem működnek. Mivel azonban útburkolati jellel jelölt gyalogátkelőhelyet helyeztek el, ezért a zebrán áthaladó gyalogosoknak az érkező járművekkel szemben feltétlen elsőbbségük van.

De mi van a bicajosokkal?

Amennyiben a lámpa működik, zöld jelzés esetén mind a gyalogosoknak, mind pedig a kerékpárosnak áthaladási joga van. Mivel a fényjelző épp sötétet mutat, a kerékpárosoknak már nincs elsőbbségük az úttesten érkező járművekkel szemben. Főleg hogy jól érzékelhető - igaz épp hátulról - a kerékpárút elé kihelyezett STOP tábla. Ha azonban leszállnak a kerékpárról és azt tolják, főleg ha a kerékpárt toló embernek a lába érinti is kicsit a zebrát, az elsőbbség már megilleti őt.

Elegem van a dugóból!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

Édesítőszer

Könnyen hozhatja úgy az élet, hogy egyszerűen kifutsz a Mercedes C 63 S AMG 510 lóerejéből, de sportkocsit nem vehetsz, mert akkor hónapokig tartó otthoni ajtócsapkodás lesz az osztályrészed. Ilyenkor jelenthet nagy megkönnyebbülést a német Wimmer tuningcég könnyed teljesítménynövelő csomagja, amely módosított kipufogórendszerrel, átírt motorvezérlő programmal, nagyobb kerekekkel és ültetett futóművel segít oldja meg a helyzetet. 640 lóerő már csak elég lesz.
Könnyen hozhatja úgy az élet, hogy egyszerűen kifutsz a Mercedes C 63 S AMG 510 lóerejéből, de sportkocsit nem vehetsz, mert akkor hónapokig tartó otthoni ajtócsapkodás lesz az osztályrészed. Ilyenkor jelenthet nagy megkönnyebbülést a német Wimmer tuningcég könnyed teljesítménynövelő csomagja, amely módosított kipufogórendszerrel, átírt motorvezérlő programmal, nagyobb kerekekkel és ültetett futóművel segít oldja meg a helyzetet. 640 lóerő már csak elég lesz.

Napos, őszi idő

Ezt a felirat virít most az Időkép.hu oldalán, vagyis minden egyszerre, amit az ember az időjárástól október elején várhat. Pénteken sok napsütésre, kellemes időre van kilátás, általában gyenge légmozgással. Hajnalban helyenként pára-, ködfoltok képződhetnek. Reggel továbbra is előfordulhat gyenge fagy, délután viszont 19-20 fok körül alakul a hőmérséklet csúcsértéke.