Clarksonék mégis pályára viszik a LaFerrarit a McLaren ellen

2015.10.09. 07:52 Módosítva: 2015.10.09. 09:03

Szép reggelt mindenkinek október 9-én, az év 283-adik napján. Sehol sem lényegesen jobb a helyzet annál, mint amit az ablakon kinézve látnak, de a Dunántúlon és a Duna-Tisza közében előfordulhat némi napsütés. Esőre leginkább az északkeleti országrészben számíthatnak, és a levegő is párás lesz, ködfoltok képződhetnek. Ha mindez megnehezíti a kelést, gondoljon arra, hogy péntek van, a hét utolsó napja. Dénes nevű ismerőseik se felejtsék felköszönteni névnapjuk alkalmából, és ha már névnap, következzen valaki, akinek olyan sosem lesz. Rap, az elgondolkodtató fajtából, szépen hangszerelve:

Van, akinek rosszabbul indult a nap

Tudják miért különleges a Lamborghini Aventador LP-720 4-50 Anniversario? Mert csak 100 darab készült belőle, és abból is csak 99 darab létezik már, egy ugyanis kiégett Dubai-ban, ráadásul videóra is vették. Érdekes, hogy a sofőr egészen sokáig nincs tudatában a bajnak, csak akkor eszmél, amikor már késő bármit is tenni.  - CarBuzz

Autóipari hírsaláta

  •  A dízelbotrány ellenére szárnyal az Audi. Az előző hónapban világszerte 170 900 autót értékesítettek, ez 6,8 százalékos növekedés. Hála a Q7-es erős startjának, a cég történelme legjobb szeptemberén van túl.
  •  Észtországban megoldást találtak az Uber-problémára. Az Észt Adó- és Vámhivatal és az Uber közösen kifejleszt egy egyszerűsített, digitális adóbevallási rendszert, melyet az ország egyéni vállalkozói használhatnak majd. A rendszer próbaüzeme 2016-ban indul, és példát mutathat több ország számára is.
  •  A Best Global Brands listája szerint a Toyota negyedik éve a legértékesebb autóipari márka, őt követi a BMW, harmadik helyen pedig a Mercedes áll. A 2015-ös lista szerint a japán cég jelenlegi márkaértéke 49,05 milliárd dollár. Más a helyzet, ha az összesítést nézzük: az Apple és a Google áll az első két helyen, őket követi a Coca Cola, a Toyota pedig csak a hatodik. -Interbrands
  • A Paganinál dolgozol? Nem elég, hogy ott dolgozol, Horacio Pagani vagy, a cégalapító? Sebaj, ettől még lehet Porsche 918-asod! Ahogy a GT Spiritről megtudhatjuk, a főnöknek nem ez az egyetlen ilyen autója, de legalább mondhatja, hogy ismeri a konkurenciát.
  • A CarBuzz összeszedett egy hetes listát olyan autókról, amelyek gyártása 2015-ben leáll. Önnek melyik hiányzik majd?

A nap jó híre

Az már eddig is biztos volt, hogy az Top Gear excsapata az Amazonnál folytatja, viszont most az is kiderült, hogy mivel térnek vissza. Richard Hammond a Twitterén tette közzé az alábbi fotót, amelyen a Ferrari LaFerrari, a McLaren P1, és a Porsche 918 Spyder látható, egy forgatócsoport gyűrűjében. Valószínűleg azt a tesztet forgatták le, amely a Top Gearben meghiúsult, ugyanis a McLaren és a Ferrari egyszerűen nem mert kiállni.  A botrányról bővebben itt olvashat, érdemes. Az Amazon saját történelmének legnagyobb költségvetésű sorozatára 250 millió dollárt különített el évadként. Szóval nem lesz semmivel sem kevesebb, mint a BBC-nél volt.

És ha ez nem lenne elég, a másik autós újságíró-legenda, Chris Harris is jelen volt forgatáson. Jó ég, mi lesz itt...

Közlekedési koffein

  • Letenye felé, az M7-es autópályán a 96-os kilométernél egy kisteherautó ütközött egy kisbusszal, a belső sávba terelik a forgalmat.- Útinform
  •  Az M6-os autópályán, az 53-as km-nél Bóly felé egy személyautó a korlátnak csapódott, csak egy sáv járható. - Útinform 
  • Az osztrák, a szerb és a horvát határon zavartalanul halad a forgalom, ám Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelő továbbra sem használható autóval, és az 5-ös főúton, Röszkénél sem lehet közlekedni. Letenyénél, a 7-es főutat félszélességben lezárták. - Útinform
  • Emelkednek az üzemanyagárak. A 95-ös benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj 2-vel kerül többe. -MTI
  • Forgalmi változások tömkelege várható a hétvégére a fővárosban a Budapest Maraton miatt. Részletekért kattintson a BKK oldalára.

Tegnap a Totalcar hasábjain

Könnyű felnit keres az autójára? Mármint olyan igazán könnyűt? Akkor ezt a táblázatot érdemes böngészni. Pista pedig a tannisi úton kipróbálta az X1-es BMW-t. Rossz végén hajt, és nincs belőle hathengeres, mégis jó? Andróczi Balázs hírszerkesztőnk megírt egy igazán izgalmas Toyota-tanulmányautót, amelyet ki is állítanak a Tokiói Autószalonon.  Retteghet az MX-5?

Ma történt

  •  1967-ben ezen a napon végezték ki Ernesto Che Guevarát. A hivatásos forradalmárt a bolíviai hadsereg fogta el, kezeit levágták az azonosításhoz, majd jelöletlen sírba temették. A földi maradványait csak 1997-ben szállították vissza Kubába, ahol ünnepélyes keretek közt temették újra.
  •  2006-ban Észak-Korea ma tesztelt először nukleáris fegyvert. Állítólag, ugyanis ezt csak a helyi propaganda állítja. A robbanás szakértők szerint olyan kicsi volt, hogy egy ennyire precíziós eszköz kifejlesztéséhez Észak-Korea egyszerűen nem elég fejlett.
  • 1992-ben meteor csapódik egy peekskilli – New York állam - család Chevy Malibujába. A nagyjából 12 kilós szikla átszakította a kocsi csomagtartóját, ami nem is csoda, becslések szerint 260 km/h-s sebességgel találta el.

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)


Hogyan lehet Trabantban biztonságosan gyereket szállítani?

Röviden: biztonságosan sehogy.

És itt nem is igazán a jármű típusán van a lényeg, hanem azokkal a régi autókkal van némi probléma - pl. oldtimerekkel is - amelyekbe gyárilag hátul nem szereltek biztonsági övet.

Ha nincs biztonsági öv, akkor nem lehet gyerekülést sem beszerelni. Ebben az esetben jogos a kérdés, hogy ilyen járműben nem tudunk szabályosan gyereket utaztatni?


A KRESZ azonban ad némi engedményt ilyen helyzetre, ugyanis a hátsó ülésen 3 évnél idősebb gyermek utazhat gyerekülés nélkül is, ha az nem szerelhető be az ülésre. 3 év alatt viszont mindig tilos így gyereket szállítani. Ők csak gyerekülésben ülhetnek.

Egyébként az első ülésre Trabantban szintén ülhet 150 centinél kisebb gyermek, hiszen ott van biztonsági öv, és az ehhez csatolt gyerekülésben nem tiltott a szállítás.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

Napi de jó, hogy nem nálunk történt

Véget ért egy, a Kínai Népköztársaság kikiáltásának nemzeti ünnepe, most mindenki elindult haza. És mi még azt hittük, hogy az M7-es dugul be péntek délutánonként a Balaton felé menet. – Index.hu

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

A nap búcsúja

1999-ben ezen a napon repült utoljára a Lockheed SR-71, ismertebb nevén a Blackbird kémrepülő. Most jó lenne azt írni, hogy ez volt a repülők Bugatti Veyronja, de igazából a Veyron az autók Blackbirdje. A hangsebesség háromszorosánál is gyorsabban repült - 3526 km/h-val -, és akár 26 ezer méter magasra is eljutott, gyorsabb repülő azóta sem készült. Ha célba vették egy föld-levegő rakétval, a protokoll csak ennyit írt elő: gyorsíts, úgyis lehagyod. És le is hagyta, Brian Suhl, az egyik pilóta azt nyilatkozta, hogy egy 1986-os bevetésen, Líbia felett 3,5 Mach-ig gyorsított - ez nem hivatalosan igazolt adat, 4200 km/h-nak felel meg -, hogy lenyomjon egy rakétát. Speed kills, ugye? Titánból építették, ami persze Amerikában hiánycikk volt, így a CIA egy fantomcégen keresztül vette a Szovjetuniótól a fémet. Aztán meg őket kukkolták a kész repülővel. És a személyes, ám elég szentimentális vonatkozás: négy évvel ezelőtt ott álltam mellette.