Törhetetlen autót képzelt el a Mercedes

2015.10.13. 07:03

Hideg októberi reggelre ébredtünk, és napközben sem számíthatunk sokkal többre 10-12 Celsius foknál. Ráadásul borult is lesz az ég felettünk, úgyhogy jobban tesszük, ha ki sem mozdulunk, hacsak nem muszáj. Azért Kálmán és Ede nevű ismerőseinket ne feledjük felköszönteni. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Autóipari hírsaláta

  • Közel kétmilliárd dollárt fektet a kutatás-fejlesztésbe a Ford Kínában. Elsősorban a gördülékenyebb városi közlekedés lehetőségeinek vizsgálatára, az önvezérlő technológiák fejlesztésére, és az autók egymás közötti kommunikációjának megoldására megy majd a pénz. (leftlanenews)
  • Két limitált szériás M4-est dob piacra a BMW. Bár ezek csak Japánban lesznek kaphatók, azért búsulni nem kell. Jó eséllyel akkor sem jutottunk volna hozzá, ha Európában is árulják. Az M4 Coupe M Performance Editionből ugyanis mindössze 17, míg az M4 Coupe Individual Editionből csak tíz példány készül. (carscoops)
  • Szintén korlátozott számban gyártják majd a Range Rover Evoque tetejétől fosztott változatát. Itt a pontos darabszámot még nem lehet tudni, az azonban biztos, hogy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a leendő vásárlóknak. Az alap Evoque tízmillió forint körül indul, de a Convertible vélhetően drágább lesz. (carscoops)

Anno – október 13.

  • 54-ben ezen a napon halt meg mérgezésben Claudius római császár, akit a hírhedt Nero követett az uralkodói pozícióban.  Galéria: Hidegindító 2015-10-13 (3 kép)
  • 1925-ben látta meg a napvilágot Margaret Thatcher. A Vaslady 1979 és 1990 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke.
  • Ötvenkét évvel ezelőtt született Chip Foose, a különböző tévéműsoroknak köszönhetően Magyarországon is népszerű autótervező és –építő.
  • Két Forma-1-es nagydíjat is rendeztek október 13-án, mindkettőt Szuzukában. 1996-ban Damon Hill nyert a Williams-Renault-val, míg 2002-ben Michael Schumacher a Ferrarival.

Totalcar retró

  • Már tizenöt évvel ezelőtt is volt Totalcar, és 2000-ben éppen ezen a napon jelent meg egy teszt a Kispolszkiról. Ide kattintva olvashatják.
  • Tíz éve aztán egészen másról írtunk: Winkler és Karotta a Porsche 911-est és a Boxstert kóstolta össze.
  • Öt évvel ezelőtt pedig azt fejtegettük, hogyan kurvul a szerelő, milyen tünetekről lehet felismerni, hogy a baj nem kicsi.

A TC hasábjain

Tegnap

  • A Totalcar különítménye a Tannisteszten számos 2015-ös újdonságot próbálhatott ki. A Ford S-Maxról Csikós Zsolt írta meg tapasztalatait.
  • Leporolja a Tipo nevet a Fiat, amely az olaszok reményei szerint egyeduralkodó lehet saját kategóriájában. Erről bővebben itt olvashat.
  • A Totalbike-on pedig a MotoGP legutóbbi futamáról számolunk be. Fokozódik a helyzet, ebből még akármi lehet.

Ma

Közlekedési koffein

  • A 49-es főúton, Ököritófülpös belterületén a 33-as km-nél két személyautó ütközött össze. A helyszínelés idejére a fél útpályát lezárták. (Útinform)
  • A magyar-osztrák határon az M1-es autópálya hegyeshalmi átkelőjénél a ki- és belépő oldalon is zavartalan a forgalom. Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják. (Útinform)
  • A magyar-szerb határon a röszkei M5-ös autópálya-átkelőnél nincs fennakadás, viszont az 5-ös főúti határ még zárva van. (Útinform)
  • A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőnél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás. (Útinform)
  • A 7-es főutat a letenyei határszakaszon (Mura-híd) félszélességében lezárták, egy sávon engedik a kétirányú forgalmat. (Útinform)

Cukor

Elgondolkodott már azon, milyen lenne a törhetetlen autó? A Mercedesnél megtették. Egy roppant kreatív reklámban azt mutatják meg, hogy milyen érzésekkel töltené el a gyerekeket, ha a játékautók orrában két mágnes taszítaná egymást, így nem tudnának ütközőset játszani. Ezzel egyébként a Brake Assist System Plus rendszert promózzák, amely automatikus fékezéssel segít elkerülni az ütközéseket, a féklámpa villogtatásával pedig a mögöttünk haladók figyelmét is felhívja a veszélyre.

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma. 

A nap száma

Ma éppen hetvennégy éves Paul Simon, a Simon & Garfunkel énekes-dalszerzője. Ebből az alkalomból hallgassuk meg az 1968-as Mrs. Robinson című számot, amelyet az egy évvel korábbi, Diploma előtt című film ihletett. A dal többek közt a Forrest Gump című filmben is hallható.

A nap képe

A dán Kurt Thiim (Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo2) és az olasz Roberto Ravaglia (BMW M3 Sport Evolution) feszül egymásnak a DTM 1992-es szezonjában. Thiim végül márkatársa, Klaus Ludwig mögött második lett a bajnokságban, Ravaglia pedig hetedikként zárt. A Mercedes a gyártók versenyében is első lett.