2015.10.16. 08:08

Szép reggelt mindenkinek október 16-án, az ENSZ Világélelmezési napján. A szervezet jelentése szerint, ha ön most épp reggelizik, akkor egymilliárd embernél garantáltan jobban indul a napja. Az se szegje kedvüket, hogy folytatódik a november végére emlékeztető ősz, az ország legtöbb pontján számíthatunk esőre, és a hőmérséklet is 12-16 fok között ingadozik. Ha van Gál nevű ismerősük, ne felejtsék felköszönteni névnapja alkalmából. 1939-ben ezen a napon támadta a német légierő először Angliát, erre emlékezünk most az Iron Maiden egyik klasszikusával. Jöjjön az Aces High:

Önök tudták, hogy a banda énekese, Bruce Dickinson többek közt pilóta is? Épp ezért az Iron Maiden nem is turnébusszal, hanem repülővel jár koncertezni. A gép neve Ed Force One, amellyel a zenekar kabalafigurájára, Eddie-re utalnak.

Ha tegnap nem olvasott Totalcart…

…akkor lemaradt arról, hogy mi is a probléma a közvetlen befecskendezéses benzinmotorokkal. Ahogy Novoth Tibor cikkéből kiderül, ma már közel sem biztos, hogy egy benzinmotor megbízhatóbb lenne a dízelnél. Hírszerkesztőnk, Andróczi Balázs megírta, hogy Németországban mely harminc autó a legnépszerűbb a tolvajok körében, és nem telhet el nap a dízelbotrány új fejleménye nélkül sem. Aki valami meghökkentőt akar látni, az kattintson ide, aki pedig valami szépet, az nézze meg a Bodensee tuningtalálkozó szépének választott csaj naptárát.

A nap visszatérése?

Ha a pletykák igazak, a Renault a Moszkviccsal bővítené a palettáját. Egyelőre semmi sem biztos, de az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy a Renault megkereste a Rospatent nevű orosz szervezetet, amely a megszűnt márka gyártói jogait kezeli.

Nem ez az első eset, hogy a két cég találkozik: a kilencvenes évek végén üzembe helyeztek egy Mégane-gyártósort a moszkvai üzemben, igaz, nem működött rendesen, de valamivel később Renault Loganeket is szereltek össze a Moszkvics egyik gyárában. Kevesen tudják, de a Renault egyik belgiumi üzemében Moszkvics 408-asokat készítettek a hatvanas években. Forrás: hvg.hu

Autóipari hírsaláta

  • Lefotózták az új Ford Raptort. Az álcázó panelek hiánya arra utal, hogy a pickup már nagyon közel van a sorozatgyártáshoz. Aki nem ismerné, ez egy trophy truck az utcára: drasztikusan megnövelt rugóút, ballonos gumik, 3,5 literes, 450 lóerős motor és tízfokozatú váltó jár hozzá. (Autoblog)
  • Mindenki megnyugodhat, biztonságban van a Bugatti Chiron. A dízel-botrány miatt a cég kénytelen spórolásba kezdeni, és korábban szó volt róla, hogy a Veyron-utódhoz hasonló, különösen költséges, ám nem annyira - vagy egyáltalán nem - nyereséges programokat leállítják. A Carscoop szerint a Chiron fejlesztését folytatják. 
  • Theophilus Chin, az ismert Photoshop-művész ezúttal BMW kupét tervezett. A 8-asnál a Pininfarina Gran Lusso Conceptjéből indult ki, és elég meggyőző lett az eredmény. (GTspirit)
  • A Lamborghini Newport Beach meglehetősen egyhangú Lamborghini-találkozót hozott össze: kizárólag Aventador-tulajdonosokat hívtak meg. A nem mindennapi látványért kattintsanak a CarBuzz-ra!

Ezen a napon történt

  • Reinhold Messner megmássza a Lhocét, ezzel ő lesz az első ember, aki a világ mind a tizennégy nyolcezer méternél magasabb csúcsára eljut. Emberfeletti teljesítmény, ám a dél-tiroli mászónak nem ez volt az egyetlen ilyenje: elsőként mászta meg egyedül az Everestet, tette ezt oxigénpalack nélkül, és még az Antarktikán is átkelt gyalogosan.
  • És ha már hegymászás: Wanda Rutkewicz 1978-ban első európai nőként mássza meg az Everestet. A hölgy civilben villamosmérnök, és van még egy elsősége: ő az első nő, aki megmászta a K2-t.
  • Egyet pedig a gyerekeknek is: 1923-ban ezen a napon alapították a The Walt Disney Companyt. A cég ma a második legnagyobb amerikai médiatársaság.

Totalcar retró

Tizenegy évvel ezelőtt ezen a napon láthatták a Totalcar Tv 85. adását, amelyben Winkler egy Vespa robogót tesztelt. Vajon eléri a gyár által megadott 120-as végsebességet?

Közlekedési koffein

  • Ideiglenes forgalomkorlátozásra lehet számítani a hatodik és a tizennegyedik kerületben. A lezárás szakaszosan érinti az Oktogon Tér - Andrássy út - Hősök tere útvonalat, délután öt és este nyolc óra között. (Police.hu)
  • Demonstráció miatt, október 17-én, szombaton korlátozásokra kell számítani a Madách Imre tér - Károly körút - Astoria - Rákóczi út - Luther utca - II. János Pál pápa tér útvonalon. A rendezvény délután kettőtől háromig tart. (Police.hu)
  • A 49-es főúton, Pátyod területén, a 44-es kilométernél személyautó ütközött kamionnal. Az utat teljes szélességében lezárták, a forgalmat rendőrök irányítják. (Útinform)
  • A határokon többnyire fennakadás nélkül halad a forgalom, de az M7-es autópályán a Mura-hídon, és a magyar-szlovén határnál, valamint Tornyiszentmiklósnál mindkét oldalon zárva tartják a leálló sávokat. (Útinform
  • Villamospótló buszok közlekednek október 17-én és 18-án a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér között. A pótlásra a felsővezetékek karbantartása miatt van szükség. (BKK)
  • Négy forinttal csökkent a gázolaj literenkénti ára. A benzinnél nem történt változás. (MTI)

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

Egy remek program hétvégére

Ne feledjék, szombaton kettőtől fél hatig Parkoló Parádé. Minden fontos tudnivalót megtalálnak ezen a linken, a lényeg, hogy legyünk minél többen. Kedvcsinálónak kattintsák végig  a galériát, ilyen gépekkel lesz tele a Hungexpo parkolója.