Kombit épít a McLaren?

2015.10.20. 08:08

Jó reggelt október 20-án, Vendel napján. Ha az ablakon kinézve elromlik a kedvük, csak gondoljanak arra, hogy ezzel együtt már csak három napot kell dolgozni, és indul a háromnapos hétvége. Ráadásul délutánra lassan, de biztosan elvonulnak a felhők, és csak a Dunától keletre marad esély záporok kialakulására. Hogy az örömünk ne legyen korlátlan, az észak-északnyugaton élők combos széllökésekre számíthatnak. Reggel 5-11, délután 7-13 fok várható. Ma van a születésnapja egy bizonyos ifjabbik Calvin Cordozar Broadusnak, akit a világ Snoop Dogg-ként ismer. Következzen a legjobb száma, ami főleg azért király, mert egy kicsit Doors is. Riders on the storm:

Autóipari hírsaláta

  • CNG-kút nyílt Gödön. A töltőállomást az Eco Smart CNG vállalat nyitotta meg, október 16-án. 
  • Bővülhet a Mirai család: a modell vezető tervezője, Yoshikazu Tanaka egy interjúban beszélt arról, hogy több modellbe is szeretnék beépíteni az üzemanyagcellás hajtásláncot. Reméljük, a formatervező addigra megnyugszik. (Autoblog)
  • Különleges kiadású 5-ös BMW készül Japán számára. A Maestro Editiont állítólag egy szmokingot viselő karmester inspirálta - muhaha -, épp ezért fényezték a fekete egy különleges árnyalatára, és a bőrkárpitot is ehhez igazították. Ezen felül még az M-es lökhárítók, és a kétliteres turbódízel különbözteti meg a mezei 5-ösöktől a Maestrót. (Carscoops)
     
  • Kombit épít a McLaren? Ha hinni lehet a gyáriaknak, jövőre egy új modellel bővülhet a paletta, ez pedig egy shooting brake lehet. A viszonylag ritka karosszéria-kialakítás egy kombiszerű, de kétajtós autót takar. Nem olyan elrugaszkodott az elképzelés, mint elsőre hangzik: a Ferrarinak is van ilyen modellje, az FF ráadásul még összkerékhajtásos is. (Motorauthority)
  • Oszló belvárosában 2019-re a tervek szerint megszüntetik az autós forgalmat. A norvég főváros természetesen ezt a tömegközlekedés és a kerékpárutak fejlesztésével párhuzamosan hajtja végre. A változtatás napi szinten 350 ezer autóst érint majd. (Jalopnik)

Tegnap a Totalcaron

A nap sztárja a 470 ezer kilométert futott Renault Laguna 2-es volt, amelyet Winkler Róbert dolgozott fel. Feltűnt egy igazán magyar történet is, amelyben szerencsétlen tulajdonoson a tizenhét évvel ezelőtt ellopott autójának gépjárműadóját akarják behajtani, a részletekért kattintsanak Zách Dani cikkére. Hírszerkesztőnk, Andróczi Balázs szolgáltatja a dízel-botrány aktuális fejleményeit, amely most épp Franciaország felé gyűrűzik. És hogy valami pozitívval zárjuk a blokkot: itt olvashatnak az egyre hatékonyabb autólopás elleni harcról.

Közlekedési koffein

  • A magyar-osztrák határon, az M1-es autópálya hegyeshalmi átkelőjénél zavartalan a forgalom, ugyanitt az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják. (Útinform)
  • A magyar-szerb határon, a röszkei M5-ös autópálya átkelőnél sincs fennakadás. Az 5-ös főúton, Röszkén, még nem lehet közlekedni. (Útinform)
  • A magyar-horvát határon, az M7-es autópálya letenyei átkelőjénél rendben halad a forgalom, de az M7-s 234-es km-énél, a Mura-hídon, és a magyar-szlovén határon az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál a 21-es km-nél mindkét oldalon lezárták a leállósávot. A 7-es főút letenyei szakaszán továbbra is csak egy sávon engedik a kétirányú forgalmat. (Útinform

Napi leszakad az arcunk

A pillesúlyú angol sportkocsik sosem attól voltak jók, hogy túlmotorizálták őket. A Lotus például 115 lóerős motorral is kínálta az Elise-t, mert egyszerűen nem kell több a 725 kilós kaszniba. Kár ezekhez a finom gépekhez hozzányúlni, de van rá mentség: például, ha az E60 M5 V10-esét építik be, mint például ebbe az Exige-be. A hengerenkénti fojtószelepes, 8300-at forgó, 500 lóerős legendát. Az egyetlen olyan M5 motort, amelyet a nullából fejlesztettek, nem pedig egy már létező blokkot alakítottak át. Akaszthatnak az újra akárhány turbót, ennyire király hangja sosem lesz:

Totalcar retro

És úgy elharapódzott rajtam a nosztalgia, hogy nem is tudom megállni, hogy ne Karotta E60 M5 tesztjét rakjam a retróba, pedig nincs is évfordulója. Tizenegy évvel és tíz nappal ezelőtt került adásba:

 

Kerüld el a dugót

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Ma történt

  • Kr. e. 480-ban a görög seregek legyőzték a perzsákat Szalamisznál. A görög győzelem kulcsa a döfőorr volt, ami egy rézzel burkolt, masszív nyúlvány hajóik elején, ezzel léket ütöttek az ellenséges hajókon.
  • 1973-ban ezen a napon csatlakozott Szaud-Arábia az olajembargóhoz. Az arab olajexportáló országok minden olyan országba felfüggesztették az exportot, amelyek a jóm kippúri háborúban Izraelt támogatták.
  • 1956-ban ma született Danny Boyle, angol rendező, forgatókönyv író. A világ a Trainspottinggal ismerte meg a nevét, de rendezett zombis filmet – 28 nappal később -, és az ő műve a Gettómilliomos is.

Egy videó a végére                                                                                                            

Nézzék meg Jay Lenót, ahogy az 1969-es Mercedes C111-II-est vezeti. A sorozatgyártásba sosem került prototípus még Wankel-motorral épült meg, ez a V8-as változat csak két generációval később érkezett.