A tökéletes családi autó

2015.10.30. 07:53

Már csak hatvankét nap van hátra az évből, amikor önök a Hidegindító október 30-i kiadását olvassák, Alfonz napján. Ez a nap a takarékosság világnapja, de egyben fontos évforduló is, mert ötvenöt éve ezen a napon született Diego Maradona argentin futballista, akit a huszadik század egyik legnagyobb játékosaként tartunk számon. 1961-ben ezen a napon robbantotta fel a Szovjetunió a cárbombának is nevezett 50 megatonnás hidrogénbombát, amely azóta is a világtörténelem legnagyobb detonációját idézte elő. 

Az 1956-os magyar forradalom eseményeinek sorában is fontos ez a nap, hiszen ekkor hangzott el Nagy Imre és Kádár János beszéde a Magyar Rádióban, a felkelők megostromolták az MDP székházát a Köztársaság téren, közben Mindszenty hercegprímás kiszabadult házi őrizetéből és újjáalakult a Független Kisgazdapárt, illetve a Szociáldemokrata párt, utóbbi Kéthly Anna vezetésével.

Autóipari hírsaláta

Negyvenhét óra alatt átszelték az ausztrál sivatagot egy saját készítésű, napelemes villanyautóval a Kecskeméti Főiskola diákjai. A versenyző-hallgatók ezzel a hetedik helyet szerezték meg a Bridgestone World Solar Challenge több mint háromezer kilométeres távon zajló versenyén. Az első helyen holland diákok végeztek, akik harminchét óra után bukkantak fel a célban. A versenycsapatok reggel nyolc és délután öt óra közt hajtották autóikat.

A magyar autósok több mint fele használt téli gumit egy felmérés szerint, amely a Vredestein közleményében olvasható. Itt írják azt is, hogy nyolcvan százalékuk állítja, lecserélteti az abroncsokat autóján, amikor kezdődik a csúszós utak szezonja. A cég tesztje szerint csúszós úton, negyvenes tempóról fékezve a fékút hossza 75 méter nyári, és mindössze 28 méter téli gumival.

Tíz-húsz ember tudhatott arról, hogy a Volkswagen EA189 jelzésű közös nyomócsöves dízelmotorjainak vezérlőszoftvere üzemmódot vált, amikor az autót mérőpadon tesztelik, és a valósnál lényegesen alacsonyabb környezetvédelmi értékeket produkál, írja a Reutersre hivatkozva az Automotive News. A cég 6,7 milliárd eurót különített el eddig a botrány következményeinek elhárítására, de a végösszeg akár a 35 milliárdot is elérheti majd, egyes szakértők szerint.

110 éve gyártanak autókat a Skoda Mlada Boleslavban működő gyárában. A céget Václav Laurin és Václav Klement alapították tíz évvel korábban. Első közös termékük, a Voiturette A első fotója 1905. október 29-én jelent meg az Allgemeinen Automobil Zeitungban.

Voiturette A
Voiturette A

Duplakuplungos váltón dolgozik a BMW a francia l'auto-journal szerint, ahol azt is írják, hogy a cég két éven belül dobhatja majd piacra legújabb fejlesztését olyan modellekben, mint az X1 M, az X1 M40i, az újabb Mini John Cooper Works vagy éppen a 2 Active Tourer. Ezzel a megoldással a mostaninál is gyorsabb és simább váltásokkal akarják javítani egyes autóik menetdinamikáját.

Közlekedési koffein

Egy tragikus baleset miatt az M1-es autópályán, a Hegyeshalom felé vezető oldalon a 93-as km-nél lévő Bábolnai pihenőn keresztül halad a forgalom. A főváros felöl érkezők lassabb haladásra készüljenek. (Utinform)

A 86-os főúton Egyházasrádócnál az 58-as km-nél még a reggeli órákban összeütközött három kamion. A főutat lezárták, a forgalmat mindkét irányból Sorokpolány felé terelik. (Utinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Totalcar anno

Róbert tizenegy éve ezen a napon magasztalta az akkor még új, második generációs Ford Focust és benne az egyhatos kisdízelt, illetve a fokozatmentes automataváltót. Azóta éppen erről a két alkatrészről derült ki, hogy kockázatos választás velük a Ford, a selejtes váltóval különösen.

Tuning

Főszerepben a napsütés

Az Időkép szerint ma újra a napsütésé lesz a főszerep a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően, csupán nyugaton, északnyugaton lehet kezdetben több felhő az égen. A légmozgás nem lesz jelentős. A hajnali -1, +7 fokot követően délutánra 13 és 17 fok közé melegszik a levegő. Nem várható fronthatás.