Börtönbe csuknák Jeremy Clarksont

2015.11.02. 06:58

Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös év, átléptünk november hónapba. Másodika van, Achilles és Tóbiás névnapja. Nincs mit szépíteni, egyre hidegebb lesz, az ország nagy részén most is nulla fok körül van a hőmérséklet. Didergés helyett szorítsuk magunkhoz a forró teát vagy kávét, és nézzük, mit tartogat a Hidegindító!

Autóipari hírsaláta

  • Jelentősen megnövelheti az elektromos járművek hatótávját a lítium-oxigén akkumulátorok használata. Ezen a technológián a cambridge-i kutatók dolgoznak jelenleg. Amellett, hogy hatékonyabb, még könnyebb és olcsóbb is lehet ez a megoldás a jelenlegieknél. (worldcarfans)
  • Már japán közutakon teszteli az önvezérlő Leaf prototípusait a Nissan. 2016-tól már a sorozatgyártású modellek is részben autonómok lehetnek. 2020-ra teljesen önállóan közlekedő autókat dobna piacra a távol-keleti gyártó. (autoblog)
  • Kereszteződésekkel és közúti jelzésekkel kommunikálnak a Toyoták. A piros lámpára, a gyalogosokra és egyéb veszélyekre is felhívja a vezető figyelmét a japánok rendszere. Igaz, most még csak nagyjából húsz tokiói kereszteződés rendelkezik a szükséges technikával. (autocar)

Anno – november 2.

  • 1503-ban Kolumbusz Kristóf felfedezte Panamát.
  • Kereken kétszáz évvel ezelőtt született George Boole angol matematikus, filozófus, a Boole-algebra atyja.
  • 1898-ban ezen a napon született meg a minnesotai egyetemen a szervezett cheerleading, vagyis hajrázás. Érdekes módon ez eredetileg férfi tevékenység volt, mára azonban egyértelműen a dögös csajok feladata, és számos sportág nélkülözhetetlen kelléke.

  • 1938-ban az első bécsi döntéssel visszacsatolták hazánkhoz Csehszlovákia magyar lakta területeit.
  • Ezen a napon egyszer rendeztek Forma-1-es nagydíjat. 2008-ban Felipe Massa tudott győzni hazájában, Brazíliában.

Totalcar retró

  • Repül az idő, ma éppen tizenhárom éves Winkler Róbert tesztje a Fiat Uno Turbóról.

TC-hétvége

Ma

  • Ne menjenek messzire: a Totalcar hasábjairól megtudhatják, mennyire lett prémium a Vignale.

Erre gyere, ne menj arra...

  • Vasárnap késő délután személyi sérüléses baleset történt az M3-as autópályán, Budapest felé a 88-as kilométernél. A helyszínelés éjfél után ért véget, de már zavartalanul halad a forgalom. (police.hu)
  • A BKK-nál menetrendi változásokat hozott a november, ezekről bővebben a társaság hivatalos oldalán lehet tájékozódni. (BKK)

Cukor

  • Börtönbe csuknák Jeremy Clarksont. Az ex-Top Gear-műsorvezetővel – és a producerekkel - szemben Argentínában indítottak eljárást. Emlékezhetünk, annak idején a falklandi háborúra utaló rendszámmal (H982 FKL) közlekedtek az országban, ahonnan aztán kövekkel kergették el őket. Menet közben a rendszámtáblát lecserélték, és most éppen ezen a szabálytalanságon keresnek fogást. Clarkson három évet kaphat, de azért valljuk be, elég valószínűtlen, hogy tényleg leültetik. (carscoops)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Az megvan, hogy Stevie Wondertől a Part-Time Lover már harmincéves? 1985 augusztusában készült el, de a november másodikai héten vezette a slágerlistákat.

A nap képe

Juha Kankkunen nagy átkelése az 1985-ös Elefántcsontpart Ralin. A finn pilóta Toyota Celica TCT-jével megnyerte a versenyt, a vébén azonban csak ötödik lett. Honfitársa, Timo Salonen volt a világbajnok abban az esztendőben.