Baj van a háromliteres dízelekkel is?

2015.11.03. 09:06

November 3. van, kedd. A nappali hőmérséklet 13 fok körül alakul, ködös idő várható. Ma van a magyar tudomány napja annak emlékére, hogy gróf Széchenyi István 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel birtokainak éves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Győzőknek, Hubertuszoknak és Malakiásoknak boldog névnapot.

A nap híre

Újabb motor keveredett gyanúba, hogy csalós szoftvert használt a Volkswagen csoport a károsanyag-kibocsátási értékek meghamisítására. Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága, az EPA vizsgálata szerint a háromliteres dízelmotorral szerelt autók kilencszeresen lépik túl a megengedett értéket, amint befejezik rajtuk a próbapadi mérést.

Az érintett modellek:

  • Volkswagen Touareg (2014-es modell)
  • Porsche Cayenne
  • Audi A6 Quattro
  • Audi A7 Quattro
  • Audi A8
  • Audi A8L
  • Audi Q5

A dízelbotrány eddig a Volkswagen legnagyobb profitot hozó, luxuskategóriájú autóit nem érintette. A hétfői bejelentés egyedül az Egyesült Államokban 10 ezer új autóra vonatkozik, ami további 375 millió dollárral növelheti meg azt a 18 milliárd dolláros bírságot, amelyet a gyártóra az amerikai levegőtisztasági törvény megsértése miatt szabhatnak ki az eddigi szabálysértések alapján.

A közös vizsgálat más autógyártók járművei esetében nem állapított meg hasonló félrevezetést. (MTI, The Atlantic)

A német cég a hírre reagálva még hétfő este kiadott egy szűkszavú nyilatkozatot, mely szerint a Volkswagen hangsúlyozza, a háromliteres, V6-os dízelekre nincs olyan szoftver telepítve, amely tiltott módon módosítaná a kibocsátási karakterisztikát . A Volkswagen teljes mértékben együttműködik az EPA-val.

A nap képe

Audi A8 W12. Stump András fotója. Kíváncsi, hogy milyen a 6,3 literes, benzines szívómotor? Olvassa el 2014-es cikkünket!

A TC hasábjairól ajánljuk

  • Tegnap megjelent Winkler Ford Vignale tesztje. Ha kíváncsi, hogy miben más a patinás típusnevet viselő autó, mint egy mezei Mondeo, kattintson ide.
  • Vályi Pista kipróbálta a Volkswagen kisebbik egyterűjét, az új Tourant. Bár elsőre nem tűnik fel, van újítás bőven. A cikket ide kattintva érheti el.

Közlekedési koffein (útinform)

  • Az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán a 71-es km-nél egy kisteherautó a külső oldali szalagkorlátnak csapódott. A leálló- és a külső sávot lezárták, a járműveket a belső sávba terelik.
  • Az M3-as autópályán Budapest felé a 191-es km-nél egy kamion a védőkorlátnak ütközött. Tart a helyszínelés, a belső sávot lezárták, a forgalmat a külső sávba terelve engedik tovább.
  • A 41-es főúton, Apagy átkelési szakaszán a 17-es km-nél az épülő körforgalomba egy kamion és egy kisteherautó egyszerre hajtott be és egymáshoz szorultak. A fél útpályán megindult a forgalom.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Tömegközlekedési koffein

  • Novembertől Budapest XVIII. kerületének egyik legfontosabb gerincvonalán, a 182-es és a 184-es járatokon kizárólag Euro 6-os motorral felszerelt, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok közlekednek. Bővebben a BKK oldalán.
  • A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Világgazdasággal közölte: a közlekedésért felelős tárca nem készíti elő és nem tervezi kezdeményezni a közösségi közlekedési tarifák emelését. Az állami tulajdonú buszvállalatok és vasúttársaságok alaptarifái a így 2010 óta nem növekedtek. (MTI)
  • A BKK hasznos információt osztott meg Facebookján arról, hogy mit kell tenni, ha nem veszi be a fémpénzt az automata. A probléma ugyanis általában egyszerűen orvosolható: az érmét kemény felülethez kell dörzsölni, de nem is akárhogy. Ha kíváncsi, kattintson az Index cikkére.

F-1

Lewis Hamilton egy hete háromszoros világbajnok, önbizalma az egekben. A brit sajtó szerint a hétvégén, Mexikóban Muhammad Ali, Usain Bolt és Tiger Woods mellette emlegette magát, így Jenson Button úgy érezte, oda kell szólnia. Ha kíváncsi mit mondott, irány a Sportgéza cikke.

Totalcar Retró

2004-ben ezen a napon láthatták először a tévénézők a nagy GM tesztet, amiben Karotta és Winkler egy Chevrolet Lacettit és egy Saab 9-3-ast mértek össze.

Anno

  • 1443-ban Hunyadi János ezen a napon győzte le a török sereget a Nyugat-Morova folyónál
  • 1507-ben egy gazdag firenzei polgár ezen a napon bízta meg Leonardo da Vincit felesége lefestésével. A képet ma Mona Lisaként ismerjük.
  • 1911-ben november 3-án Louis Chevrolet és William Durant Detroitban megalapítja a Chevrolet autógyárat.
  • 1991-ben ezen a napon nyerte meg Aytron Senna az Ausztrál Nagydíjat Adelaideban.
  • 2004-ben ezen a napon szerelt le a Magyar Honvédség állományából az utolsó sorkatona, ezzel megszűnik a sorkatonai szolgálat Magyarországon.

A nap autós reklámja

Up! tesztünket 2012-ből ide kattintva olvashatja.