2015.11.04. 08:18

Sötétben kezdtem gépelni ezeket a sorokat ma, azaz november 4-én hajnalban, de azonnal felébredtem, amikor kiderült, rengeteg érdekes évforduló esik erre a napra, amikor a Károlyok ünneplik névnapjukat. Nekünk, magyaroknak november 4. egy kicsit mindig az 1956-os forradalom leveréséről szól, amikor a szovjet csapatok megszállják Magyarországot, Nagy Imre az amerikai nagykövetségre menekül, és az ungvári rádión keresztül bejelentik a Forradalmi munkás-paraszt kormány megalakulását, Kádár János, Münnich Ferenc és Marosán György vezetésével. Történtek azért jó dolgok is velünk, mert 2007-ben éppen november negyedikén lett világbajnok a MotoGP százhuszonöt köbcentis kategóriájában Talmácsi Gábor, 2008-ban pedig ezen a napon választották meg Barack Obamát, az Egyesült Államok első afro-amerikai elnökét. Ma ünnepli negyvenötödik születésnapját Matthew McConaughey amerikai Oscar-díjas színész is, akit rengeteg remek filmben láthattunk az utóbbi évtizedekben. Kezdődik a Hidegindító.

Autóipari hírsaláta

Las Vegasban ezekben a napokban zajlik a SEMA Show, amely nem egy hagyományos autószalon, inkább a kisebb cégek gyűjtőhelye. Itt mutatkozik be ez a remek, gyorsulási versenyekre épített Ford Mustang Cobra Jet, amely stock és superstock versenyekre való. Az ötezer köbcentis, V8-as Mustangok alapjaira épülő Ford az ígéretek szerint nyolc másodperc alatt futja a negyed mérföldet. A nagy kompresszorral erősített motor hetvenöt százalékban eredeti, állítják a gyáriak, de teljesítménye lényegesen több lehet, mint az utcai kivitel 435 lóereje, én több mint hatszáz lóerőre tippelnék. Aki szeretne egy ilyen Mustangot, annak sietnie kell, mert mindössze ötven példányt készítenek belőle, darabonként százezer dolláros áron. A hátsó támasztókeret feláras extra. (MSN)

Ezúttal maga a Volkswagen talált rendellenességet főként dízelmotoros modelljeivel kapcsolatban, írja az MTI. A cég azt állítja, akár 800 ezer olyan autót is eladhatott az utóbbi években, amelynek tévesen határozták meg széndioxid-kibocsátását, így fogyasztását is. A tévedés kétmilliárd eurós gazdasági kockázatot jelenthet a cég számára.

A jövő megszállottjaként drukkolok a Teslának, de most rájuk is fér, mert az elmúlt negyedévben 230 millió dolláros veszteséget könyvelt el a gyártó, amelynek magyarázata részben az új SUV, a Model X gyártásának csúszása. Eddig összesen hat példányt sikerült átadni a vásárlóknak, miközben a cég egyéb modelleiből,  a Roadsterből és a Model S-ből összesen több mint tizenegyezret szállítottak le a harmadik negyedévben, ami rekord a cég történetében. Az X-gyártás döcögését pedig beszállítói gondokkal magyarázta Elon Musk, a Tesla Motors elnöke. (Autonews)

Megvan a százezer. Ahogy korábban sejtettük, idén sokkal több használt autót hoznak be Magyarországra, mint a korábbi években. A Datahouse gyorsjelentése szerint október végéig pontosan 101 836 használt autót honosítottak a tavalyi, kevesebb mint nyolcvanezer darabbal szemben. Az új autók piaca egyébként szintén növekedett, itt 63491 darab a bűvös szám, szintén az év első tíz hónapjára vonatkozóan.

Közlekedési koffein

Elkezdődik az omlásveszélyes partfal helyreállítása Fonyódnál a 7-es főút mellett. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkák idejére ‒ 2015. november 4-e és várhatóan 2015. december 11-e között ‒ teljes szélességében lezárja az érintett szakaszt. (Utinform)

A 48-as főúton, Debrecen belterületén az 1-es km-nél két személygépkocsi ütközött össze. A helyszínelés idejére Vámospércs felé csak egy sáv járható. A 43-as főúton, Szegeden, a Bertalan hídon egy kisbusz és egy tehergépkocsi ütközött egymással. A rendőrség lezárta a főutat, jelenleg áll a forgalom, kerülni a városi hídon lehet. A 3-as főúton Hernádszurdok térségében a 240-es km-nél egy személygépkocsi és egy kamion ütközött egymással. A helyszínelés alatt a félútpályát lezárták. (Utinform)

Elrendelte a fővárosban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát a levegő magas ózonszintje miatt Tarlós István főpolgármester. A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán jelentős javulás nem várható. A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. (MTI)

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

Ez bizony nem egyszerű!

Ki hinné, hogy, ha ezt a táblát látjuk az úton, nem is olyan könnyű értelmezni, illetve meghatározni azok körét, akik ezt az útszakaszt jogszerűen használhatják. Mert ugye, egyértelműnek tűnik, hogy itt csak gyalogosok és kerékpárosok közlekedhetnek. Vagy mégsem?

A tábla neve „Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)”

Ami azt jelenti, hogy amíg egy zóna vége táblát nem látunk, addig ezeket az útszakaszokat alapvetően csak kerékpárosok és gyalogosok használhatják.

Na de mi van 9 óra után és 6 óra előtt? Nyilván nem az történik, hogy a bicajosok és a sétáló emberek egyik pillanatról a másikra felszívódnak. Hanem sokkal inkább az, hogy más járművek is igénybe vehetik a területet. De nem mindenki!

Pontosan ez áll a KRESZ-ben:

„A jelzett időszakon kívül az ott lakók járművei és a közútkezelő engedélyével rendelkezők járművek legfeljebb 10 km/óra sebességgel az övezetben közlekedhetnek.”

Tehát például, ha egy ilyen területen lakunk – a jelzett időszakon kívül – hazaugorhatunk az autónkkal. Vagy egy bolt ellátása is – engedéllyel – megengedett. Egyébként a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű az ilyen övezetbe bármikor behajthat.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán olvashatók.

Totalcar Retró

"Stílusos cirkálásra talán az egyik legjobb alternatíva; a futómű tényleg nagyon ügyesen simítgatja az utat, a váltó finoman kapcsol, a V6-os duruzsol, az autó annyira kiszakítja a bent ülőket a környező alantas világból, beleértve az utat is, hogy akár valóban heverhetnének az otthoni szófán a kandalló előtt, lábukat a szunyókáló vadászkutya hasán melengetve." -  Karottát villámgyorsan maga mellé állította a Lancia 2001-ben bemutatott nagy autója, a Thesis. Mielőtt vennének egyet, pörgessék át a Népítéleteket is. Én szóltam. 

Kerüld el a dugót

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

El innen, bárhová

Az igazi nemszeretem idő még nem ez, de a ködös reggelek érkeztével egyre több késztetést érzek a repülőjegy-vadászatra. Az Időkép szerint reggel országszerte párás, ködös időre van kilátás, mely napközben tartósabban is megmaradhat elsősorban az Alföld egyes tájain. Helyenként ködszitálás is előfordulhat. Máshol többnyire napos időre van kilátás, de nyugaton, északnyugaton lehetnek felhősebb körzetek is. Hajnalban -6 és 0°C, napközben a tartósabban párás, ködös tájakon 6-9°C, máshol 10-14°C között alakul a hőmérséklet. Nem várható fronthatás.