Ki tetovál magára egy vezérműtengelyt?

2015.11.13. 08:00

Jó reggelt! Véletlen se szegje kedvüket, hogy a hét utolsó munkanapja ezúttal 13-ára esik: a keleti országrészben ugyan előfordulhatnak ködfoltok, de később napsütésre is számíthatunk, és akár 18 fokig is melegedhet a hőmérséklet. Ha ma találkoznak Szilvia nevű ismerőseikkel, ne felejtsék felköszönteni őket névnapjuk alkalmából. A Hidegindító zenéje ezúttal a Come as you are a Nirvanától, mert ez adja vissza legjobban egy késő őszi nap hangulatát.

Tegnap a Totalcaron

Papp Tibi kellemesen csalódott az új Astrában, főleg azért, mert nem süllyed meg alatta az aszfalt. Ez lenne a jövő? az Opelé esetleg, de a Tesla másra gondol: Zách Dani ki is próbálta, hogy milyen az, ha nem vezetjük, csak felügyeljük az autót. És ha már a Teslának olyan szép a beltere, az Égéstérből kiderült, hogy miért is igénytelenek az amerikai autóbelsők.

Autóipari hírsaláta

  • Vannak autók, amiket nem szabad tuningolni. Ilyen például a Rolls-Royce is, és az Office-K most azt is megmutatja, miért nem. Vevő azonban biztos lesz rá. (CarScoops)
  • Együttműködik a Ford és a Michelin. A francia gumigyártó ezentúl a sportos Fordokhoz fejleszt külön abroncsokat, a Fiesta ST-től egészen a legvadabb Shelby modellekig. (Motorauthority)
  • Elfogyott a Bentayga. Megijedni nem kell, csak az első évi mennyiséget adták el elővételben, így aki most rendeli meg, leghamarabb 2017-ben juthat hozzá. (Autocar)
  • Körrekordot állított fel a Pagani Zonda Revolucion a Nürbugringen. Az utcai-alapú gép 6:30 alatt ért körbe a legendás pályán. (GtSpirit)
  • Zajszűrős fejhallgatók módjára fognak elnémulni a Fordok. Az Active Noise Control technológia lényege, hogy kellemetlen hangokat megfelelő ellen-hanghullámokkal kioltják. Az ANC először a Vignale-ban lesz elérhető. (Newspress)

A nap kép(ei)

Az internet csodás dolgok tárháza, ám ezzel együtt jár, hogy alkalmanként előbukkan pár olyan is, amit nem annyira szeretnénk látni. A Car Crushing  összeszedett húsz autós tetoválást, amelyek nem biztos, hogy úgy sikerültek, ahogy a viselőjük szerette volna. Vagy ha igen, akkor az még komolyabb kérdéseket vet fel. 

Egy perc KRESZ Pető Attila Kreszprofesszortól

Beparkolhat ide a furgon?

 Mármint a szemből érkező a tőlünk jobbra eső merőleges várakozóhelyre.Miért ne? Ha elfér! Mondhatja az avatatlan szakértő. És való igaz, hogy a merőleges parkolóhelyekre beálló járművekre az alapvető szabály az, hogy elférjen, illetve a jármű részei ne lógjanak be az úttestre az érkezők elé. Csakhogy itt egy olyan parkoló táblát látunk, amely alatt egy személygépkocsit van elhelyezve. Ez a rajz ebben a formában viszont nem azt jelenti, hogy a járműveknek merőlegesen kell várakozni. Hanem az a rajz értelme, hogy  "parkolóhely csak személygépkocsik részére"! A furgon viszont - hiába vezethető "B"-s jogsival - nem személygépkocsinak, hanem teherautónak minősül, tehát nem veheti igénybe ezt a várakozóhelyet.Ráadásul egy komoly tanulsága is van a felvételnek. A szemből érkező furgon a parkolóhely táblát abból az irányból nem fogja észrevenni, miközben rá is vonatkozik.Azaz ilyen helyzetben érdemes tájékozódni, hogy nincs-e szemből érvényes jelzés!

További tippek, tanácsok a Kreszklub oldalán.

Közlekedési koffein

  • A 8-as úton, Somlóvásárhelynél, a 97-es kilométernél egy árokba borult kamiont mentenek. A forgalom csak félpályán halad. (Útinform)
  • Javul a helyzet a Széll Kálmán téren, ugyanis szombattól számos eddig korlátozást feloldanak. Hogy pontosan melyikeket is, azért kattintsanak a BKK-ra. 
  • Két forinttal emelkedett a benzin ára - írja az MTI. Az átlagár ezzel 342-343 forintra módosult, a gázolaj ára nem változott. 
  • Nem érdemes villamosozni Dél-Budán szombattól. November 14. és 22 között felújításokat végeznek a Bartók Béla úton, ez a 19-es, a 47-es, és a 49-es villamost is érinti. Részletekért kattintson az Indexre.

Totalcar retró

 Tizenegy évvel ezelőtt, ezen a napon került adásba a  Totalcar TV 88. adása, ahol Winkler és Karotta az akkor új Opel Tigra TwinTopot tesztelte. Nosztalgiázzanak velünk: 

Ezen a napon... 

  • ... 171 éve államnyelvvé választották a magyart. Erre emlékezve az országgyűlés 2011 szeptember 26-án a mai napot a magyar nyelv napjává nyilvánította.
  • ... 140 éve megszületett Klebelsberg Kunó, kultur- és tudománypolitikus.
  • ... 57 éve született Tony Lakatos, világhírű jazz zenész, szaxofonos. Ő az egyik legtöbbet játszó szaxofonos Európában, több mint 220 lemezen hallható.

Kerüld el a dugót!

A Waze a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatás. Segítségével az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről tájékozódhatsz, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Napi miért?!

Egy méternyivel megnyújtott Mazda MX-5. Folytathatnám, de minek? Az sem ütne el jobban az autó szellemiségétől, ha holdjárót építettek volna belőle. Nézzék meg LOREinHD igényes videóját a szörnyről: