3000 lóerő, három turbó: dízel a csúcson

2015.11.17. 08:02

Jó reggelt mindenkinek, ez itt a Hidegindító november 17-én, Gergő és Hortenzia napján. 1970-ben ezen a napon tette meg első útját a Lunohold-1, a szovjetek első holdjárműve. Mozgatásáról villanymotorok gondoskodnak, de csak mivel a Hold és a Föld közti jelátvitel 2,6 másodperc késéssel történik, ne folyamatos gurulásra gondoljanak. A 756 kilós, 2,2 méter hosszú jármű napelemekkel nyeri a működéséhez szükséges energiát, műszereit (talajsűrűség-vizsgáló, talajmechanikai mérőműszer stb...) hermetikusan zárt, üst alakú tartályban tárolja.

Ma ünnepli születésnapját Sophie Marceau (videón híres korai filmje, a Házibuli betétdala), Danny DeVito szinész, illetve Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező, de ne feledkezzünk meg a híres magyarokról sem. Közülök Árpa Attila filmrendező-producert és Holzleiter Fanni, Mosolyka mozgássérült magyar írót és bloggert emelném ki. 

Autóipari hírsaláta

A Renault is csatlakozik a francia kormány által hirdetett, háromnapos nemzeti gyászhoz, ezért a cég világszerte arra kéri dolgozóit, egy perces néma csenddel emlékezzenek a pénteki párizsi terrortámadás áldozataira. Carlos Ghosn lemondta Dél-Karolinába tervezett látogatását, a Daimler és más autóipari óriások vezetői pedig közös nyilatkozatban tettek hitet a terroristák által támadott értékek a szabadság, az erőszakmentesség és egymás kölcsönös megbecsülése mellett. (Autonews)

A BMW Dél-Afrikai üzemében is gyártani fogja az X3-ast, hogy így segítsen be a termelésbe amerikai üzemének. Erre azért van szükség, mert az X-modellekre világszerte egyre nagyobb az érdeklődés és már most is a cég össztermelésének 28 százalékát ezek a modellek teszik ki. (Autonews)

Az önvezető autók jövőjéről elmélkedik a Reuters hosszabb cikke. A vezetési teendőket részben átvenni képes rendszerek egyre népszerűbbek az autósok körében, de egyelőre ott tartunk, hogy ezek a lézeres és radaros elven működő rendszerek elsősorban erős forgalomban, araszolgatáskor, illetve parkoláskor működnek igazán megbízhatóan. Félautomata segédletet mutatott be a közelmúltban a Ford, de ilyen funkciót a Lexus és a BMW is kínál, utóbbi a 7-es szériában elérhetővé tette a távirányítással működő parkolósegédet, amelyet a vezető kiszállás után is aktiválhat. Mindeközben Elon Musk, a Tesla vezére úgy nyilatkozott, mivel a Youtube-on egyre több olyan videó látható, amelyen a Model S tulajdonosai kockázatos dolgokat művelnek a robotpilóta próbálgatásakor, a cég a jövőben biztonsági korlátokat épít a szoftverbe, hogy megelőzze a baleseteket. Az autógyártók zöme egyetért abban, hogy a teljesen önálló vezetésre alkalmas rendszerek elterjedéséig évtizedeket kell még várnunk. (Reuters)

Totalcar Retro

Karotta éppen ma tizenhárom éve írta meg az akkor új, Bertone-féle Alfa Romeo GT bemutatóját. Furcsa ma olvasni a cikk felütését, mely szerint a sajtóteszt helyszínén, Monte Carlóban valóban megveszik az emberek ezeket az autókat, hiszen ez egyrészt azóta sem változott, másrészt a magyar modell a GT-re is érvényes, az itteni alfások is lecsapnak a GT-re, amely mostanra alaposan megöregedett. Mielőtt te is, olvass népítéletet!

Közlekedési koffein

Forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban, a II. kerületi Gyóni Géza téren két hétig a budai fonódó villamoshálózat építése miatt, akinek dugókra kell számítaniuk a Margit híd fel és lehajtója környékén. (BKK)

Befejeződött a második P+R parkoló építése a 4-es metróhoz kapcsolódóan Budapesten, a kelenföldi végállomásnál. Az autósok ma reggel 8 órától használhatják a 485 férőhelyes parkolót, amely az épülő Budaörsi úti csomópont és a metróvégállomás őrmezői kijárata között található. (MTI)

Mai kedvenc motorom

Ezen a héten egy kicsit Milánóban tartózkodik a lelkünk, mert most tartják az EICMA motorkerékpár kiállítást. A tegnap bemutatott újdonságok közül nekem egyértelműen a Ducati XDiavel a kedvencem. Motorja változó szelepvezérlésű V2-es, 1262 köbcentis és 156 lóerős, buflák kerekét fogasszíj hajtja, a világítás teljesen ledes rendszerű. A Totalbike-on folyamatosan olvashatják a kiállításról készül anyagainkat.

Tegnap a Totalcaron

Stump András a Peugeot 208 1,6 HDI egyedi stílusáról és erős, bár csörgős motorjáról írt.

Hírszerkesztőnk pedig feldobta a nap kérdését, mi értelme a Qoros 6 négyajtós kabriójának és hogyan lehet becsukni az ajtókat, amikor az autó félig padkán parkol.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Raktározd a napfényt

Ma még biztosan enyhe idő lesz, mert az Időkép szerint délelőtt lesz több napsütés, délután nyugat, északnyugat felől több felhő érkezik fölénk, és északon, északkeleten kisebb eső is kialakulhat. Keleten időnként megélénkülhet a délnyugati szél. Hajnalban 3-8, délután 12-19 fokra van kilátás.

Dízelbotrány az életük

Rengeteg fekete füsttel jár, de ennek a hathengeres, háromturbós, háromezer lóerős dízel-dragszternek is elég hat másodperc a 402,7 méteres versenytáv leküzdéséhez, már amikor éppen sikerül jól beállítani. A gyorsulási versenyek királykategóriájában is ott vannak a dízelek és a sok néző meg szívja a füstöt. Botrány!