A levegőben tankoló bombázónál nem találsz ma jobb videót

2015.11.24. 08:16

Szép reggelt az idei november utolsó keddjén, 24-én, az Emmák, Kurzsánok és Szvetlánák napján. Az ország nagy részén ma már mínuszokban telik a délelőtt, de öt fok fölé még kora délután se sok helyen megy majd a hőmérséklet. A mai két évforduló különös egybeesésének is a napja: 156 éve, hogy megjelent Charles Darwin Fajok eredete című könyve, és 41 éve annak, hogy Etiópiában megtalálták Lucy, egy 3,2 millió éves előember csontjait. Mi mást ünnepelhetnénk tehát 24-én, mint az evolúciót?

Cukor

  • Vannak videók, amiket látva az ember nem érti,  hogy juthattunk idáig pusztán azóta, hogy lemásztunk a fáról. Ilyen a Gung Ho Vids friss felvétele, amin egy KC-135-ös légi utántöltő és egy B1-es stratégiai nehézbombázó táncát látni. A felvétel Ázsia fölött készült, a Foxtrot Alpha szerint egy ISIS elleni éles bevetésen.
  • Elképzelted már, mi történne, ha megviccelnéd édesanyádat egy meglepetés Hagwalah-val, a Közel-Kelet autós őrületével? Ezek a srácok inkább megcsinálták, és le is videózták. Az első rangú csínyvideót itt találod.
  • A hogyan maradj ki tömegbalesetekből, majd húzz hasznot belőlük élethelyzetek oktatóvideója lehetne ez a hétvégén, a TCR-széria makaói futamán készült belső felvétel. A Focus ST kormányát Robb Holland tekeri, aki tizennegyedik helyről indult a futamon, majd azután, hogy kis pofonokkal megúszta az első körös roncsgyártást, hatodik lett.

Hírsaláta

  • A gumiabroncs-gyártók tovább keresik a jövőt, most a Bridgestone talált új alapanyagot. A vállalat bejelentette, hogy sikeresen kifejlesztett és legyártott egy olyan gumiabroncsot, amely természetes gumi összetevőit 100%-ban guayule-ből, egy száraz területeken honos sivatagi cserjéből nyerte. (Bridgestone)
  • A Ford nem használ többé Takata légzsákokat. A gyártó hétfői bejelentésével a Honda, a Toyota és a Nissan korábbi hasonló döntéséhez csatlakozott. A döntés oka, hogy csak az Egyesült Államokban eddig már 12 autógyár 19,2 millió járművét kellett visszahívni 23,4 millió vezető- és utas oldali légzsák javítására. A Takata termékei komoly veszélyt rejtettek, mivel az általuk használt alumínium-nitrátalapú gázfeltöltő robbanási karakterisztikája az évek alatt megváltozott. A Ford összesen 1,5 millió Mustang, Ford GT és Ranger pickup modellt hívott vissza emiatt. Kelli Felker, a Ford szóvivője arról nem adott tájékoztatást, hogy a Ford más modelljeit is Takata légzsákfelfújóval szerelték-e, közölte viszont, hogy minden olyan modellt visszahívtak, amit a Takata által problémásnak jelzett inflátorokkal láttak el. (MTI)

Szemtanú kellene

  • Ki látta a balesetet? - kérdezik a budaörsi rendőrök egy M1-esen történt balesettel kapcsolatban. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen tettes az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán a 15 750-es méterszelvényben, a forgalommal szemben, a belső forgalmi sávban közlekedett 2015. november 17-én 16 óra 45 perc körül. A szabálytalan autós balesetet is okozott, egyelőre semmi nyoma. Ha bármi infója van a történtekről, jelezze a 06(1)236-2883-as számon.

Autónegatív november 24

Ma negyvenkilenc éve annak, hogy lezuhant a bolgár TABSO légitársaság 101-es járata Pozsonynál. A gép Szófiából tartott Kelet-Berlinbe, de útján érintette Budapestet és a tervek szerint Prágában is leszállt volna. A rossz időjárás miatt utóbbi helyett Budapest után Pozsonyban landolt. A leszállás még simán ment, felszállás után nem sokkal viszont egy dombnak zuhant az Il-18. A balesetet senki sem élte túl; a 82 halottból tizenhat magyar volt.

A TABSO egy másik Ilyushin II-18-asa. Így nézett ki a 101-es járat is
A TABSO egy másik Ilyushin II-18-asa. Így nézett ki a 101-es járat is

46 éve ezen a napon tért vissza az Apollo-12 legénysége. A holdas landolás utáni bakiról a múlt hét szerdai Hidegindítóban írtunk, volt azonban egy másik gikszer, amire csak a küldetés végén, már a minták és felszerelés elemzésénél jöttek rá a szakértők. Történt, hogy a holdséták alkalmával begyűjtötték a két és fél évvel korábban a Holdraszállás helyére küldött Surveyor 3 szonda kameráját. Nem volt nehéz mutatvány, az űrkompot sikerült mindössze 155 méterre leparkolni a szondától, így egy rövid séta elég volt hozzá.

Az Apollo-12 legénysége, a visszatérő kabin és a Csendes-óceán
Az Apollo-12 legénysége, a visszatérő kabin és a Csendes-óceán

A kamerát a visszatérő kabinban épségben lehozták, aztán - mint gyakorlatilag mindent, ami a Holdon járt, azt is - alaposan átvizsgálták a NASA-nál. Ekkor jött meglepetés, a kamera tömítő-gumigyűrűjében ugyanis földi baktériumokat találtak. A világ legjobb űrtudósai persze nem a Mindenegybenblogon művelődtek, így még a hurráélmény előtt megfogalmazták a racionális választ: a bacik a kamera összeszerelésekor kerülhettek a szerkezetre egy technikusról. Az már a tömítést és az adott baktériumfajta szívósságát dicséri, hogy a mikroorganizus valóban kibírta az indulást megelőző hősterilizálást, majd a Holdon töltött 31 hónapot.

Charles Conrad fogdossa a Surveyor 3 szonda később földre hozott kameráját. Háttérben az Intrepid űrkomp
Charles Conrad fogdossa a Surveyor 3 szonda később földre hozott kameráját. Háttérben az Intrepid űrkomp

Az évek során azonban több elmélet született, amelyek szerint a kamera a földet érés után, talán épp az utólagos labormunkák alatt szennyeződött be, de hogy pontosan  mi történt, már sosem derül ki. A kamera egyébiránt ma már bárki számára megtekinthető a washingtoni Légügyi és Űr Múzeumban.  

Kerüld el a dugót!

A Waze a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatás. Segítségével az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről tájékozódhatsz, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Tegnap a Totalcaron

  • Focis hasonlatokkal megszórva tálalta Winkler a Renault új Passat-méretű kirakatautóját, a Talismant. Maga a megtestesült középkategória, akkora csomagtartóval, mint a Diadalív - szólt a cikk ajánlója.   
  • Mint minden műfaj, az autós irodalom is elkoptatta már a magyar nyelv jelzőit, így hiába írom, hogy a Valyrian Steel a világ legmegdöbbentőbb autója, úgy sem takarja majd azt az értetlenséget, amit a látványa kivált. A SEMA Show-n kiállított hot-rod-féleség itt látható.

Napi elsőrangú pixelorgia

A keddi Petrolicious-nap után ideje megszokni, hogy a hétfő Jay Lenóé. A Jay Leno's Garage ilyenkor tölti fel a műsor friss epizódját YouTube-csatornájára (így kerül ide másnap mindkettő). A tegnapi részben a világ egyik legritkább, legdrágább és legérthetetlenebb SUV-ját, a Lamborghini LM002-t tekerte az öreg. Az autóról, ami annyira ritka, hogy még Lenónak sincs belőle, utoljára nyolc éve emlékeztünk meg hosszabban Orosz Peti Udaj Huszein olasz szuperkocsija vagyok. Ha Irakot megszállják, nekem annyi című, méltán fennmaradt posztjában.