Újjászületett az olvasó a Ráth György utcában

2015.12.08. 08:03

Szép reggelt ezen az enyhe kedden, december 8-án, a Máriák, Immakuláták és Küllikkik neve napján. A nap ma 7:17-kor kelt és nem is lesz velünk sokáig: 15:53-kor nyugszik majd. A mai egy szomorú évforduló: 35 éve ezen a napon ment el az ember, aki énekesként, dalszerzőként és békeharcosként is a huszadik század egyik legnagyobbja volt.

Reggeli édes-keserű

  • Az alábbi videót egy közeli olvasótól kaptuk, aki nemrég újjászületett a Ráth György utcában. A nagy látószög miatt kicsit csalóka, az a fa nem volt messzebb 10-15 méternél, mikor kidőlt. Aznap volt az a b*szott nagy szél, az is megdolgozhatta a fát és a tövénél ott egy munkagödör, talán túl sokat nyesegették a gyökereit. Mindegy, kidőlt. Kb. 3 másodpercen múlt, hogy nem rám, ha nem engedem át az utca elején az embereket, kivasal a fa (tanulság: mindig engedd el a gyalogosokat). A fa vékony kis ágacskái szétb*szták a kerítést a túloldalon, a vastag törzse bármit kilapított volna. A törzse pedig nagyon alacsonyan, méter alatt volt, nem maradhattam volna életben az autóban. 3 másodperc...
  • Milliárdokat buknak az autósok, mert elfelejtenek biztosítót váltani. A defacto blog jól érthetően levezette, mekkora biztosítóváltás-hajlandóságbeli különbség van autós és autós között attól függően, kinek mikor van a szerződésváltás fordulója. 2010 előtt ugye a kgfb szerződések fordulója mindig január elsején volt, és mindenki 30-60 nappal korábban, tehát novemberben válthatott biztosítót. 2010-ben azonban megváltozott a szabályozás. Ha valaki 2010. január 1. után vette autóját, a kgfb szerződésének fordulója az adásvétel napja lett. Innen indul a zavar, legalábbis azoknál, akiknek nem január környékére esik a váltás napja, így számukra érdektelenek a továbbra is januári fordulónál maradt többségnek szóló reklámkampányok. Nem figyelnek, nem váltanak olcsóbb ajánlatokra, így az autósok összesen milliárdos nagyságrendű potenciális megtakarítást hagynak a biztosítóknál a 2010 előtti időszakhoz képest. 
  • A boszozokunak nevezett helyi tuningkultúrai irány képviselői nemrég megmutatták, Japánban miért mutatna nagyon máshogy egy Parkoló Parádé. 
  • "Versenyautót vezetni olyan, mint láncfűrésszel keringőzni" - mondta Cale Yarborough, háromszoros NASCAR Cup-bajnok. További 14 idézet a NASCAR történelmének legnagyobbjaitól az USA racing blogon: 15 emlékezetes NASCAR-idézet, amit nem lehet megunni.
  • Hatalmas, több mint 800 autó bérletére és flottaüzemeltetésére írt ki közbeszerzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja a Napi.hu. A nyáron bejelentett gépjármű-beszerzési stop logikájával szembe menő közbeszerzési ajánlati felhívást még októberben írták ki, eredetileg tegnap járt volna le a határidő, de kitolták 23-áig.
  • Hétéves videót juttatott eszünkbe a Jalopnik. Ha eddig kimaradt a lánctalpas erdőjáró Suzuki Japánból, vagy nosztalgiával kezdenéd a napot, katt ide.

Olvasó küldte

Hogy a puruttya leleményesség nem a csóró kelet sajátja, itt a színes bizonyíték. Angliában lőtte Tóth János olvasónk.

Közlekedési koffein

  • Már a végleges forgalmi rend szerint lehet közlekedni a Bem rakparton a Margit híd és a Bem tér között. Buda egyik legnagyobb dugófaktora ezzel eltűnt. (Index)
  • Több tucat Volán-járat menetrendje változik vasárnaptól, azaz december 13-től. Az érintett járatok listáját és a változások kifejtését itt találod.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Tegnap a Totalcaron

  • Papp Tibit még meg tudja lepni a VÉDA-rendszer. Történt, hogy az M5 budapesti szakaszához telepített fix szupertraffiőpaxok elé kikerültek az előzni tilos táblák, láthatóan minden logika ellenére. A talán csapdról itt olvashat hosszabb véleménycikket.   
  • A TomTom azt mondja, tudnak valami jobbat, mint a mobilos appok, mint a Waze, igaz, nem olcsón. Alaptalan önbizalom vagy van mire arcoskodni? Kiderül a cikkből: Ingyenes app vagy navigáció hetvenezerért? 
  • Iván elmerült az aktuális motoros sisak- és szemüveg-trendekben. Az anyag A kézműves szopóálarcok nyomában címen olvasható.

A nap képe

A mai záróképnek nincs különösebb aktualitása; nem évfordulós, nincs mellé jótanács egy decemberi keddhez. Pedro Rodríguez és Richard Attwood látható rajta az 1969-es Monacói Nagydíjon. Ez még a grand prix-versenyzés azon korszaka, amelyre úgy szokás emlékezni, hogy egytől egyik öngyilkosjelölt őrültek ültek akkor a versenyautókban. A versenyek körítéséhez szükséges további őrültekről valahogy kevesebb szó esik.