Harminc kilométer harminc év alatt

2015.12.22. 06:59

Jó reggelt kívánunk december huszonkettedikén, Zénó és Flórián névnapján. Szentestéig már csak kettőt, karácsonyig hármat kell aludni. Az évből ráadásul kilenc nap van hátra mindössze, ami igazán nem sok. Szürke, taknyos, borult időnk lesz ma is, 4-7 Celsius fok közötti maximummal. Még szerencse, hogy itt a friss Hidegindító, ami segít átvészelni legalább a reggelt. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A BMW-vel szövetkezne a Nissan. Méghozzá az elektromos autókhoz szükséges töltőhálózatot bővítenék közösen. Az együttműködés első körben az USA tizenkilenc államára terjedne ki. A gyorstöltőktől azt várják, megnövelik a villanyautó-vásárlási kedvet. (leftlanenews)

  • Belga vállalkozó mentheti meg az ausztrál autóipart. Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a General Motors elhagyná a kontinensnyi országot, teljesen elkaszálná a Holden márkát. Guido Dumarey azonban egyébként is szeret nehéz helyzetben lévő cégek feltámasztásával foglalatoskodni, így arra is készen áll, hogy a GM-mel és az ausztrál kormánnyal tárgyaljon az ügyben. Korábban egy sebességváltókat gyártó üzemet már sikerrel átvett, de a BBS felnigyártóba beletört a bicskája. (motorauthority)
  • Új elnök vezérigazgatóval folytatja a munkát január elsejétől a Mercedes-Benz egyesült államokbeli részlege. Stephen Cannon helyét Dietmar Exler veszi át, aki eddig alelnökként tevékenykedett a vállalatnál. (autoblog)

Anno – december 22.

  • 2001-ben e napon született meg CC, azaz Copy Cat, a világ első klónozott macskája. A későbbi megfigyelések azt mutatták, hogy viselkedése nagyon is különbözik a mintaként szolgáló cicáétól.
  • 1965. december 22-én vezetik be a 70 mérföld per órás (113 km/h-s) sebességkorlátozást Nagy-Britanniában. A rendelkezés összesen 160 ezer kilométernyi, lakott területen kívüli utat érint, amelyeken korábban nem volt hasonló előírás. Ekkor négy hónapos tesztidőszak vette kezdetét, 1966-ban véglegesítették a szabályt.
  • 1895-ben ezen a napon készült először röntgenfelvétel emberről. Wilhelm Röntgen saját feleségének bal kezéről készítette ezt. Az asszony úgy fogalmazott, amikor megnézte csontjait: „Láttam a halálomat.”

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt egy újabb unalmas Lexust, az RX 400h-t próbáltuk ki. És idéztünk közben Berzsenyi Dánieltől is.
  • És ki gondolná, hogy már a Honda S600 Roadsterről is éppen két éve írtunk a Totalcaron. Mitől nagyszerű egy ilyen zseb-sportkocsi? Ide kattintva megtudhatja.

Tegnap a Totalcaron

Ma

  • Ha kedden is a Totalcart választják, akkor olvashatnak valami igazán nagyról: a Claas Axion 950 nagytraktorról. És legyenek résen, mert a Mohó Hiéna bármikor lecsaphat - szinte bőkezűbben osztogat mint a Mikulás vagy a Jézuska.

Cukor

  • Harminc év alatt harminc kilométer. Mindössze ennyit futott az a W123-as Mercedes, amelyet Lanz Leo, polgári nevén Leonhard Speer vásárolt még 1985-ben, újonnan. Szerinte a 124-est már bűn volt elkészíteni, mert az csupa műanyag. Ő inkább a vastag acélban és az igazi krómban hisz. Annak idején 35 ezer márkát fizetett érte, most 30 ezer eurót kérne. Szerinte ez igazán nem is sok, hiszen hatvanezret futott, de jó állapotú példányokért is elkérnek vagy 20 ezret. Ez meg még igazán bejáratós. Ja, van neki egy 300 D 123-asa is, négyszázezer kilométerrel. (autobild)

Közlekedési koffein

  • Befejeződött a forgalomkorlátozás, zavartalan a forgalom a 65-ös számú főút 7. kilométerszelvényénél. Tegnap este két autó ütközött, a mentők két személyt vittek kórházba.
  • Jelenleg fennakadásokról sem a rendőrség honlapja, sem az Útinform nem számol be, de a frissítések itt folyamatosan elérhetőek.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli 67. születésnapját Richard Alan „Rick” Nielsen, a Cheap Trick gitárosa és dalszerzője. Nevét a Fuse (később: Sick Man of Europe) és a Buck Satan and the 666 Shooters kapcsán is ismerhetjük. Következzen a Cheap Trick Surrender című száma.

A nap videója

A Pikes Peak már nem ugyanaz a móka, amióta teljes egészében leaszfaltozták a felhők fölé vezető utat. Aha, persze. Ezt a videót nézve el kell ismernünk, itt-ott azért becsusszanna a sportszelet. Jeff Zwart a tizenharmadik olyan pilóta a verseny történetében, aki tíz percen belül teljesítette a távot. Ezt egy Porsche 911 GT3 Cuppal tette meg. Nekünk pedig semmi más dolgunk nincs, mint hátradőlni, és élvezni. (carscoops)