Vannak kivédhetetlen helyzetek

2016.01.05. 08:17

A hétfőinél hótűrőbb közlekedést kívánunk január 5-én, kedden. Az Edvárdok, Simonok, Sionok és Táltosok napja van, egyben ma ötvenegy éve annak, hogy az Antarktiszon plusz 15 Celsius fokot mértek, ami a mai napig rekord a földrészen.

Hó alatt az ország

Ez volt tegnap

A hétfői átlagosan 3-4 centis hóesés az ország nagy részén megakasztotta a közlekedést. A fővárosban belassultak a BKK járatai, nem járt a 4-es, 6-os villamos, míg Budapesten kívül több helyen megbénult a közlekedés a balesetek, elakadt kamion miatt. A nap történelmi összefoglalója az Indexen.

A hóhelyzet tegnap az 58-as úton Pécs határában
A hóhelyzet tegnap az 58-as úton Pécs határában

Ez lesz ma

  • Éjszaka 81 munkagép dolgozott a főváros útjain. Az FKF Nonprofit Zrt. az éjszakai műszakban folyamatosan végezte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, így a következő hóesésig várhatóan nyugi lesz Budapesten. 
  • Ónos eső jöhet a hó után a Dunántúlon. Keddre virradóra nyugat felől átmenetileg szárazabb levegő érkezett. Késő délutántól viszont a Dunántúl déli, délnyugati tájain újabb csapadékhullás kezdődik, jöhet az ónos eső - írja az Index.
  • A Dunántúl északabbi tájain, Budapest környékén, a Duna-Tisza köze északi tájain és az Északi-középhegység térségében inkább hószállingózás, kisebb havazás lesz jellemző, újra eshet pár centiméter friss hó. A fővárosba 2-3 centi havat írnak a meteorológiai oldalak. 
  • Sem a BKK, sem a Volán nem ír kimaradt járatokról. A MÁV közlése szerint ma hajnaltól valamennyi vonat is menetrendszerint közlekedik, egyedül a Budapest-Esztergom-vonalon van késés műszaki mentés miatt.
  • A szerda még várhatóan havas lesz, aztán csütörtöktől plusz fokok jönnek és esőzés. Az előrejelzések szerint a jövő hét második feléig nem lesz még egy egész országos havazás.

Megéri elindulni? A Waze megmondja!

Iparági hírek

  • Elégedett a Suzuki 2015-tel. A Magyar Suzuki Zrt. tavaly 7500 autót adott el és ezzel közel tíz százalékra növelte részesedését a magyar autópiacon. A növekedés húzómodellje a március óta forgalmazott új Vitara, amelyből év végéig 3733-at adtak el, és közel húsz százalékos részesedéssel magasan vezetik vele a sport-szabadidő kategóriát. A cég szerint a növekedés mellett szól az is, hogy vállalati és állami beszerzésekben is erősíteni tudták pozícióikat, illetve bővítették flottaeladásaikat.
  • A Ferrari betett a Fiatnak. Ahogy az várható volt, megkavarta a Fiat Chrysler Automobiles (FCA)tőzsdei árfolyamát, hogy az anyacégről leválasztott Ferrari részvényeit hétfőn bevezették az olasz tőzsdére. A hatás nem kicsi: harmadával csökkent az FCA árfolyama a milánói tőzsdén. Bővebben a Napi-hu-n.
  • Delhit is elérte a szükség, az autós közlekedés korlátozásával próbálják menteni a város levegőjét a fojtogató szmogtól. Jelenleg egy kéthetes próbaidőszakot tartanak, egyelőre nem problémáktól mentesen. Részletek a Gizmodón.

Hógolyó

  • Kivédhetetlen helyzetek című rovatunkból itt egy tökéletes példa az autópályán elkövethető egyik legáltalánosabb szándékmentes emberölési kísérletre.

Anno január 5

  • Egy éve nincs köztük az 1972-es Monacói Nagydíj győztese, a francia Jean-Pierre Beltoise. A hetvenes évek francia autósportjának egyik legmeghatározóbb karaktere volt ő. Itt egy belső kamerás videó még 1966-ból, amin az akkori versenytempót ugyan nyomokban sem látni, de az átjön belőle, mennyire nem védte válltól felfelé semmi a fizikától akkor ezeket az őrülteket.

Már csapatják a Dakaron

A szombati prológ és a törölt vasárnapi szakasz után hétfőn végre elindult az idei Dakar-rali. A nap közben 387 kilométeresre rövidített versenytáv észak-Argentínában a Dakar-újonc Sebastien Loeb sikerét hozta. A kilencszeres rali-világbajnok meglepő győzelmére nem magyarázat, hogy ez még csak amolyan bemelegítő szakasz volt, mert bár a táj jellege még nem sokat tartalmazott a sportág keménységéből, a hétvégi esőzésből itt-ott megmaradt sártenger még olyan tapasztalt zseniken is kifogott, mint Robby Gordon vagy Nani Roma. Egy csonka szakaszból még nem érdemes következtetni, de ha Loeb és a most negyedik, szintén rali-világbajnokságról jött elsődakarozó Mikko Hirvonen így folytatja, megizzasztja majd a műfaj nagyjait. 

(Még csak a spanyol nyelvű összefoglaló került fel a You Tube-ra. Egy percnél indul a lényeg.)

A nap képe

Ma, amikor sokakban még mindig hiszti tárgya, hogy a nagy nevű sportmárkák az SUV-ozásba menekültek a fennmaradás érdekében, furcsán hat ennek a magasított 959-nek a látványa. René Metge hajtja az afrikai tájon az 1986-os Dakar-ralin, amit aztán meg is nyert vele. Hogy miként volt képes a 911 nem túl távoli rokona kibírni a sokezer kilométer sivatagot arról itt írnak hosszan, itt pedig mi írtunk egy Rolls-Royce-ról, ami kevesebb sikerrel, de szintén próbálkozott a versenyen. Ja, és Metge megnyerte ezt a Dakart, ahogy a '84-est is egy 911 Carrerával.