Hová bújnak a traffizó rendőrök?

2016.01.08. 08:25

Jó reggelt kedves emberek, ez itt a méltán híres Hidegindító, a Totalcar reggeli hírösszeállítása. Ma a Gyöngyvérek ünneplik névnapjukat a nap híres szülöttei közt pedig ott van Elvis Presley, aki sajnos már harminckilenc éve nincs köztünk, viszont velünk van a kiváló Stephen Hawking fizikus zseni és David Bowie, akinek éppen ma jelent meg új albuma. Erről szól most a Blackstar

Autóipari hírsaláta

Állami támogatást adna bizonyos új autókra Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, aki a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, az ártámogatás mellett szükség volna használható finanszírozási konstrukciókra és adókedvezményekre is, hogy az új autók hazai piaca ne csak magától nőjön. Az elnök kitért arra is, hogy az autószervizek 40-50 százaléka feketén működik, és ez 40-50 milliárd forintos éves adóbevétel-kiesést okoz, továbbá versenyhátrányt jelent a legális műhelyek számára. (MTI - Világgazdaság)

2020-ra összesen tízféle önvezető funkcióval ellátott modellt kínál majd a Renault-Nissan márkapáros, de amelyek közül már idén árusítani fognak olyanokat, amelyek képesek emberi segédlet nélkül azonos sávban közlekedni országúton és autópályán, majd két éven belül jönnek azok a modellek, amelyek maguktól váltanak sávot ugyanitt, és eligazodnak a legdurvább dugókban is. (Autonews)

Egy egész modellcsaládnyi elektromos autó fejlesztését tervezi a Mercedes anyavállalata, a Daimler, amelynek kutatási vezetője, Thomas Weber arról is beszélt egy Las vegasi interjúban, hogy a cég a Teslához hasonlóan a jövőben fokozatosan, otthonról elvégezhető szoftverfrissítésekkel terjeszti majd ki az egyes autókba épített önvezető rendszerek képességeit. Ezt a megoldást elsőként az idén megjelenő új E osztálynál kínálják majd. (Autonews)

Akár a 115 ezer darabot is elérheti azoknak a dízelbotrányban érintett, Egyesült Államokban eladott Volkswagen konszern által gyártott autóknak a száma, amelyeket a nehézkes javítás miatt inkább visszavásárol majd a cég a tulajdonosoktól. Ez az ott eladott és az ügyben érintett autóknak körülbelül az ötödét teszi ki. Elsősorban a régebbi kétliteres verzióról lehet szó. Közben a cég új vezetője, Herbert Diess azt ígéri, Európában, 2016 végéig mintegy 8,5 millió csalós dízelt javítanak majd meg, így azok végre teljesíteni fogják a környezetvédelmi előírásokat. (Autonews

338 ezer új autót és 582 ezer motort gyártottak tavaly a szlovák KIA gyárban, ahol ezzel új rekord született. A legnépszerűbb itt készülő modell meglepetésre nem a Ceed volt, hanem az új Sportage, amely a teljes termelés több mint felét adta. A második helyezett a kompakt autó volt, természetesen, a maga egyharmados részarányával, míg szintén a vágtapolcai üzemben készülő Venga kilenc százaléknyi hányadot érte el. Az új szlovák Kiákat jellemzően Oroszországban, Nagy-Britanniában és Németországban adják el, és a gyár összesen 3800 embert foglalkoztat. (MTI)

Négy éven belül megduplázza a termelést a Bridegstone tatabányai gumiabroncsgyára egy most zajló, 71,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően. A cég a fejlesztés végére a mostani 700-ról 850 főre növeli a dolgozói létszámot is, és évente összesen 6,5 millió gumiabroncsot szeretnének előállítani nálunk. (MTI) 

Közlekedési koffein

Az autópályák és a főutak burkolata országszerte vizes, vagy a folyamatos sózás hatására nedves, Harkány környékén jegesedést észleltek. A mellékutakon lényegesen téliesebbek az útviszonyok. Zalában, a Bakonyban, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében, valamint a Tiszántúl keleti felén csaknem mindenütt latyakos, hókásás vagy letaposott havas az úthálózat, sőt Baranya megye déli részén valamint Gyomaendrőd és Sarkad térségében lefagyásokból eredő síkosságra is számítani kell.

A Dunántúl nyugati és déli felén, az ország középső területein, és az Alföld déli részén köd van. Legrosszabb a helyzet Pest megye déli felén, a Jászságban, valamint Lenti, Szolnok és Békéscsaba környékén, a belátható út hossza sokfelé nem éri el a 100 m-t sem. Közepesek a látási viszonyok a Bakonyban, a Balaton környékén, Zala, Somogy, Fejér, Pest és Bács-Kiskun megye nagy részén, valamint Gyomaendrőd és Makó térségében. A látótávolság 100 és 300 m között változik. (Utinform)

Totalcar retro

Ma már egymilliós használt autó, de tizennégy éve még áradt belőle az újautószag. A járókelők, a kollégák és Karotta egyként ömlengett az MX-5 NB-ről: "A Mazdában minden egy kicsit gyorsabban történik a megszokottnál. A legapróbb kormánymozdulatra azonnal irányt vált, a gázra ugrik, a fékre lassul, a váltó akár egy játéktermi automatán, hihetetlen az egész. Másodpercek alatt organikusan összenő a sofőrjével, a gondolat megszületésének pillanatában végrehajtja, amit akarnak tőle." - Erre-erre ha az egészre kíváncsi!

Ide bújnak a méricskélő rendőrök

Klasszikus településhatáron végrehajtott sebességmérésről küldött jelentést olvasónk, Gergő, aki videót is készített a Pilis vége tábla előtt várakozó rendőrökről és kedvenc fegyverükről. Senki ne hajtson gyorsabban az adott útszakaszom megengedettnél, de azért felmerül a kérdés: tényleg ott a legfontosabb a közlekedésbiztonság védelmezése, ahol elfogynak a házak és sokan a gázra lépnek a nyílegyenes országúton? Rendszeresen szoktak itt mérni, olvasónk szerint a Waze-en is szerepelt az erről szóló jelentés.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Enyhül az idő

Néhány napra elbúcsúzhatunk a nehézkes, havas reggeli indulástól. Az Időkép szerint ma reggelre pára, köd, zúzmara kialakulhat, majd napközben a déli és keleti tájakon lehet sok felhő az égen, illetve borult az idő, az északi országrészben hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak. Számottevő csapadék nem várható. Helyenként feltámadhat a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban -5 és -14°C között alakul a hőmérséklet, délután -2, +7°C várható.

A végére 840 lóerő

Miközben valahol azt olvasom, hogy a németek is komolyan gondolkodnak az összes autópályára érvényes sebességkorlátozás bevezetésén, és a lakossági felmérés szerint a 150-es tempó volna ideális, a tuningcégek nem pihennek. A húsz éves létező Wimmer ezúttal egy Porsche 997 Turbo Cabriolet-t vett kezelésbe, hogy a gyárilag megadott 480 lóerőből 840-et csináljon, saját tervezésű rozsdamentes kipufogórendszere, két turbófeltöltő és a motorvezérlő elektronika átprogramozásának segítségével. A végeredmény elég meggyőző lehet. Kattintgassák végig a galériát és álmodozzanak egy jót!