Óratekerés? Plusz kilométernek így még nem örültek

2016.01.20. 08:01

Szép reggelt január 20-án, a Fábiánok, Özsébek, Sebőkök és Sedékiások neve napján. Ezt a szerdát még bírja ki mindenki hipotermia nélkül, aztán a mai mínusz nyolc fokos reggelnél már csak melegebbek jönnek a héten.

Hírek és cukor

  • A Forma-1 négy motorszállítója megállapodást kötött arról, hogy csökkenteni fogják az autók erőforrásainak költségeit, és a jövőben egyetlen csapat sem marad motor nélkül. A Mercedes, a Renault, a Ferrari és a Honda képviselői Genfben tárgyaltak. A mostani egyezségért cserébe a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) garanciát kaptak arra, hogy a jelenlegi V6-os turbó hibrid motorokkal kapcsolatos szabályozások legalább 2020-ig nem változnak, így nem kell tartaniuk egy új motorszállító megjelenésétől. A megállapodás 2018-ban lép életbe. (MTI)
  • Mialatt nálunk az óratekerés az használtautóvásárlás legnagyobb parája, valahol Nagy-Britanniában egy srác egy napjának legfőbb momentuma volt, amikor Kiája kilométerórája hatszámjegyű lett. 
  • Dízelesek, mindenki a kutakhoz! A lélektani 300 forintos literenkénti ár alá csökkent a gázolaj ára szerdán. Legalábbis a Molnál egész biztosan, a vállalat hajnali közlése szerint. 
  • Eddig az év autós csínye a Volkswagené, és most még csak szoftvert sem kellett írni hozzá. Elég volt egy jó ötlet, plussz a lakatos munka. Zs.e.n.i.á.l.i.s.
  • Új fogalommal bővült az autózás: autósétáltatás. Persze, hogy a Teslának hála, a friss szoftverükkel jött a lehetőség. Bővebben a Jalopnikon.

Taxisok kontra közlekedés

Tegnap délután még körülbelül hatvan autóval demonstráltak a taxisok Budapest belvárosában. Az Uber közösségi fuvarozó alkalmazás ellen tüntető sofőrök a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződését bénították tegnap is, és a Waze szerint továbbra sem járható a környék.

Az MTI tudósítójának több demonstráló taxis azt mondta kedd délután: felháborodtak, hogy három nagy szakmai szervezet nem állt melléjük a keddi sajtótájékoztatón kiadott állásfoglalásában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és az Országos Taxis Szövetség sajtótájékoztatóján többször elhangzott, hogy a cél közös, a szakmai szervezetek a tárgyalásos megegyezés hívei, megértik az utcán demonstráló taxisokat, de szeretnék, ha nem rombolnák a szakma imidzsét, mivel már kezdett újraépülni a taxisokba vetett bizalom.

Az Erzsébet tér kedd este az MTI fotóján
Az Erzsébet tér kedd este az MTI fotóján

 Anno január 20

Január 20-ról nem sok világrengetőt jegyez a történelem. Autós vonalon a legjelentősebb történés Edward "Tűzgolyó" Roberts születése. Robert 1929-ben, ezen a napon született, és rövid élete alatt óriási sikereket ért el a Nascarban. 1950 és 1964 között 33 futamgyőzelmet szerzett, nyert többek között a legendás Daytona 500-on is.

Roberts a fireball, azaz tűzgömb/tűzgolyó becenevet még fiatalon, baseballjátékosként kapta. Dobóként félelmetesen gyors labdákat adott. A becenevében aztán elértve a végzete, méghozzá egész fiatalon, 35 évesen. 1946. május 24-én a World 600 nevű Nascar-futamon került bele egy balesetbe. Két társa autóját próbálta kikerülni, amikor a pálya belső falának csapódott és autója kigyulladt. Teste nyolcvan százaléka súlyosan megégett, de még hetekig úgy tűnt, túlélheti, végül Július 2-án belehalt a szövődményekbe. (sokat bíró olvasók itt tudják megnézni a baleset felvételét)

A nap képe

Inadekvát párhuzam: 1964 tavasza pár ezer kilométerrel arrébb. A képen a '64-es Targa Florio egy Ferrari 250 GTO-ját szállítják - hogy a versenyre vagy a verseny után nem tudni, de mindegy is. Azt a rövidnadrágos szicíliai meleget viszont talán mind elcserélnénk erre a vastagkabátos januárra.

Tegnap a Totalcaron

A nap videója

Ha szerda, akkor Petrolicious. A mai recept: erdei kanyarok, Alfa Spider, szentimentális szerelem.