Videó a villámgyors óratekerésről

2016.01.25. 08:22

Érdemes óvatosan kezdeni január utolsó hetét, mert országszerte több helyen ónos eső várható, és már az elmúlt hétvégén is száz közlekedési baleset történt az utakon. A január 25.-i Hidegindító köszönti a születésnapját ma ünneplő Nagy-Kálózy Eszter magyar színművésznőt, és Alicia Keys amerikai énekes-dalszerzőt. 1961-ben, Washingtonban ezen a napon tartotta első tévés sajtótájékoztatóját, 1980-ban Teréz anya megkapta India legmagasabb állami kitüntetését a Bharat Ratnát, 1995-ben pedig majdnem kitört az atomháború, mert az oroszok az országuk felé közeledő amerikai interkontinentális rakétának néztek egy norvég kutatórakétát, ezért kishíján ellencsapást indítottak az Egyesült Államok felé.

Háztáji az óratekerésről

Miután múlt pénteken megírtuk, hadjáratot indítunk a kilométeróra visszatekerésével kezdődő használt autós csalások visszaszorításáért, két napon belül több tucat levél érkezett. Kiderült, hogy a cikkben szereplő Audi A6, amelynek 340 ezerről 380-ra, majd 195 ezerre tekerték vissza a számlálóját, csupán csepp a tengerben. Nincs olyan autómárka, vagy autógyártó nemzet, amelynek termékeit nem érinti az ügy. Egy olvasónk arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a műszaki vizsgák, átírások és eredetiségvizsgák előtt gondosan visszaállítják a korábbinál alig magasabb értékre a számlálót, a bejegyzett adatok folytonosnak fognak tűnni, kiugrások és visszaesések nélkül, így ezek az autók szinte lebuktathatatlanok.

A hivatalosan bejegyzett műszerfalcsere a második módszer, az eszköz pedig például a modern autók diagnosztikai csatlakozójára (OBD) köthető Digiprog III is lehet. Használata gyerekjáték, a teljes óraállítási művelet kevesebb mint tíz percig tart, bár a videóból nem derül ki, hogy az autó egyéb hardverelemeiben tárolt óraállásokra is hat-e a rendszer. A készülék most is kapható a neten, eleve odometer programmerként, kilométerszámláló-programozó eszközként hirdetik, a készlet árától függően 130-260 dollárért, vagyis 37-74 ezer forintért. Így működik:

Több levélírónk állítja, azért nem vásárolt autót mostanában, mert olvasta az óratekerésekről szóló cikkeinket és vagy betért egy márkaszervizbe a kiszemelt kocsival, vagy rendszám alapján lekérdezte a korábbi kilométeradatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szolgáltatásával. Többen kérdezték, hogy miért nem szólalnak meg a szirénák a KEKKH-nál, ha csökkenő óraállásokat akar valaki rögzíteni egy autóhoz. Ennek és más tudnivalóknak a héten járok utána és amint megtudok valamit, megírom.

Autóipari hírsaláta

Csak Ukrajnában kerül kevesebbe a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Az évekig a legolcsóbbak közé tartozó Romániában átlagosan közel húsz százalékkal drágább a benzin, mint az itteni kutakon. A Népszabadság szerint "a hazai autósoknak tágabb összevetésben sincs okuk panaszra", ugyanis 36 európai állam összevetésében Magyarországon a benzin a hetedik, a gázolaj pedig a tizenegyedik legolcsóbbnak számít. A GKI Energiakutató erre a hétre alapvetően változatlan üzemanyagárakat jósol, bár - mint megjegyzik - a benzin esetében egy-két forintos áremelés nem kizárt. Így a benzin ára 315-317, a gázolajé 296-298 forint körül állhat be - írja a Népszabadság.

Ideje új, a valós vezetési körülményeknek megfelelő vizsgálati módszereket bevezetni az autótípusok hatósági környezetvédelmi ellenőrzésein, jelentette ki Carlos Ghosn a Renault-Nissan elnöke azok után, hogy a múlt héten bejelentették, 15 ezer Renault Capture dízelt hívnak vissza szoftverfrissítésre, mert bár a cég nem csalt a hivatalos méréseket, az érintett autók bizonyos körülmények közt az előírt határértékeket többszörösen meghaladó mennyiségű szennyező gázt bocsátanak a légkörbe. Az elnök arra vár választ az Európai Bizottságtól, hogy mi az elfogadható.(Autonews)

Roncsprémium jöhet Oroszországban, miután a helyi autóipar súlyos veszteségeket szenved az országot sújtó nemzetközi gazdasági szankciók nyomén visszaesett újautó-eladások miatt. Dimitríj Medvegyev miniszterelnök intézkedése nyomán mintegy 182 milliárd forintnak megfelelő támogatás jöhet fentről, amelynek fel a lakosság régi autóinak lecserélését ösztönző programba folyik majd. A pénteki bejelentés előzménye, hogy az orosz autóeladások 36 százalékot zuhantak tavaly és idén további 4,7 százalékos csökkenésre lehet számítani. (Autonews)

Az elhasznált, ezért megbízhatatlan munkagépek és a kezelésükhöz szükséges ismeretek hiánya okoz egyre több üzemi balesetet Észak-Indiában, ahol évente ezer, többnyire 23 évnél fiatalabb munkás szenved súlyos üzemi balesetet. Egy Manesarban található autóipari beszállítócég műanyag-frönccsöntő üzemében működő hibás gépének áldozata lett az ötvenegy éves Visheshwar Prasad Singh is, akinek a gép levágta a jobb kezét. Kezét sikeresen visszavarrták az orvosok 14 hónappal az eset után sem tud rendesen mozgatni. Indiában autóvásárlási bumm zajlik, amelynek nagy nyertese a Honda a Maruti Suzuki és a Tata is. A gyári munkások tizenkét órás műszakokban dolgoznak, és ezzel naponta 3 dollárt keresnek. (Reuters)

Közlekedési koffein

Az autópályák és főutak általában nedvesek, vizesek, az ónos eső miatt Csorna és Sárvár környezetében jegesek. A mellékutakon hasonlóak az útviszonyok, helyenként még előfordulnak latyakos, hókásás szakaszok, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében szintén az ónos eső miatt jeges a burkolat. A keleti határ mentén sokfelé havas, letaposott havas burkolaton autózhatnak. Fejér és Tolna megyében, valamint a Duna-Tisza köze nagy részén ködös-párás az idő, korlátozottak a látási viszonyok, Dunaújváros környezetében 100 m alá csökkent a belátható útszakasz. (Utinform)

Mint írják, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közzétette az őszig várható útfelújítások, munkálatok listáját. Ezek közül kiemelik, hogy május közepéig folytatódik a Széll Kálmán tér felújítása, amelynek részeként a villamospálya építését követően a közúti helyreállítás is jelentős forgalomkorlátozással jár. Kispesten, a Derkovits Gyula utcában csatornaépítés, valamint az újbudai Sasadi úton, az M1-es és M7-es autópálya csomópontjánál csatornaépítés és útfelújítás miatt április közepéig kell fennakadásokra kell számítani.

Óbudán a budai alsó (Slachta Margit) rakparton, a Szentlélek tér környezetében február végéig árvízvédelmi támfalat építenek. A belvárosi Belgrád rakparton is az első félévre van tervezve egy több mint két hónapig tartó vízvezeték-építés az Irányi és a Havas utca között. A 3-as metró felújítása miatt április közepétől szeptemberig a Lehel tér és Újpest között egész nap pótlóbuszok közlekednek. A Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között csak este 8 óra után zárják majd le az alagutat. A Magyar Nemzet szerint a legnagyobb dugók nyáron lesznek az Astoriánál júniustól augusztusig tervezett vízvezeték-építési munkálatok miatt. (Magyar Nemzet - BKK)

Kerüld el a dugót

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még  több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött . Nagyítsatok a térképen a környéketekre! 

Totalcar retro

Karotta megfejtése szerint a Fiat Stilo olyan volt, mintha az elő Bravo kifejlesztésekor használt agyagmodellt csiszolás nélkül engedték volna szériagyártásba. Az autó egy gumiágy, motorja meg minden fordulatszámról megindul, bár nem GTI. Itt a folytatás ebben a napra pontosan tizenhárom éves tévéadásban. 

Ónos eső alert!

Az idei tél, legkarambolveszélyesebb napja lehet a mai, mert északnyugat felől újabb csapadékmező érkezik az Időkép.hu szerint. A Dunántúlon eső, keleten, északkeleten havazás, a középső tájakon és az Északi-középhegység nyugati felén kezdetben hó, majd egyre inkább ónos eső, eső valószínű. Tizenhat megyére adtak ki figyelmeztetést. Legfeljebb keleten élénkülhet meg a szél. Éjjel -2, -7,délután -2, +5 fok várható, továbbra is keleten, északkeleten lesz hidegebb.

Cukor

Hetvenen felül is lehet valaki villámgyors. Idén különleges meglepetéssel készülnek a Monte Carlo Rally szervezői, akik volán mögé ültetik az 1981-es győztes Jean Ragnottit és néhány korabeli vetélytársát a Historic kategóriában. A közönség január 29-én láthatja először őket és a legendás Renault 5 Turbót, illetve a Renault 5 Alpine-t mégpedig Reimsben, a rajtnál.