Bakháton Smarttal csapatni nem kell félnetek, jó lesz

2016.01.26. 06:35

Újabb didergős reggelre ébredhettünk ma, január 26-án, kedden. Az előrejelzések fokozatos enyhülést mutatnak, de jó lesz vigyázni: lehet eső, vagy akár ónos eső is. Ma éjfélig a vegyes halmazállapotú csapadék miatt riasztás van érvényben hazánkban. Mielőtt bármibe is belefognánk, köszöntsük fel Vanda, Paula és Titanilla nevű ismerőseinket névnapjukon, hiszen ma ünnepelnek. Aztán húzzuk közelebb magunkhoz a forró kávét, és görgessünk: itt a friss Hidegindító, ettől leszünk üdék!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Beperli egyik beszállítóját a Tesla. A Hoerbigert a Model X ajtóinak elkészítésével bízták meg, de nem voltak elégedettek a munkával, amit a cég elvégzett. 2015-ben szakítottak is, de korábban kifizettek hárommillió dollárt, a beszállító pedig többet akar. Elon Muskék most azt akarják elérni, hogy ne kelljen többet perkálniuk, a Hoerbiger viszont térítse meg az okozott károkat. (autoblog)

  • Hamarosan hibridként is kínálhatja minden modelljét a Maserati. Az ok egyszerű: muszáj nekik meglépni ezt ahhoz, hogy a kibocsátási normáknak vállalati szinten megfeleljenek. Ez azt jelenti, hogy a Levante hobbiterepjáró mellett 2020-ig a Quattroporte, a GranTurismo, a GranCabrio és a Ghibli is kaphat konnektoros változatot. Az egyetlen kivétel a csúcsot jelentő Alfieri sportkocsi lehet. (autocar)
  • Az Audi is beszállt az önvezérlő autók körül kialakult számháborúba. Egyes gyártók komoly ígéreteket tesznek ebben a szegmensben, a Nissan például 2020-at jelölte meg a teljesen autonóm járművek céldátumaként. A német gyártó amerikai részlegének elnöke, Scott Keogh szerint azonban ehhez még legalább tíz esztendőre van szükség. Azt is pontosította, hogy mit jelent számára a teljesen önálló kifejezés. Szerinte ez arról szól, hogy reggel csak megnyomunk egy gombot, és az autó oda visz, ahova csak akarjuk, mindenféle emberi beavatkozás nélkül. (carscoops)

Anno – január 26.

  • 1699-ben kötötték meg a karlócai békét, amely az osztrák-oszmán háborút zárta le. A békeszerződés Thököly Imrét száműzetésbe kényszerítette.
  • 1905-ben e napon találták meg a dél-afrikai Pretoriában a világ akkori legnagyobb gyémántját, amelyet Cullinanként ismerhetünk. Súlya nyers állapotban 3106 karát volt.

  • 1934-ben ezen a napon írták alá a német-lengyel megnemtámadási szerződést.
  • 1998. január 26-án Bill Clinton amerikai elnök kamerák elé állt, és tagadta viszonyát Monica Lewinskyvel.

Totalcar retró

  • Ki hitte volna, hogy ez 15 éve volt: 2103-as Ladáról írtunk a Totalcar hasábjain 2001-ben.
  • Az akkumulátor cseréjének ökölszabályait Papp Tibi foglalta össze öt évvel ezelőtt.
  • Három éve pedig az akkori tévés szezon bakiparádéját adtuk közre:

Totalcar TV: Ami sosem került képernyőre from OMG Visuals on Vimeo.

Tegnap a Totalcaron

  • Hol helyezkedik el az X1-es a BMW palettáján? Miért volt szüksége erre az autóra a bajor gyártónak? Egyáltalán hogy sikerült? Ezekre a kérdésekre Andróczi Balázs tesztje ad választ.
  • Máth Dávid és Sipos Zoltán a hétvégén indultak útnak villanyautóval Nürnbergbe. Megpróbáltatásaik tegnap is folytatódtak.

Tartsanak ma is velünk

  • Van az úgy, hogy babakocsit kell beszuszakolni az autóba. Ez nem mindig kellemes feladat, de Sturcz Antal írása iránymutatás lehet a témában.
  • Folytatódik a Rulettkerék harmadik felvonásának végeláthatatlan szívássorozata. Pistát ezúttal a Bálna jéghideg gyomra nyeli el.
  • A Totalbike-on pedig a motorok fékrendszereit ismerhetik meg a technika iránt érdeklődő olvasók.

Cukor

  • Smartot így még biztosan nem láttál. Az Ukrajnában élő George feltette magának a kérdést: miért ne juthatna el bárhova egy Smart Fortwo volánja mögött? Aztán egy mutáns, terepes szörnyeteget faragott a törpeautóból, amelynek így már sem a szántás, sem a bakhátak, sem az erdei utak, sem pedig a hó nem jelent akadályt. És akár tűzifát is szállít vele, ha kell. További képek a linken és néhány a galériában is. (englishrussia)

Közlekedési koffein

  • Csapadék már szinte sehol sem esik az országban, mindössze Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jeleznek még szemerkélő esőt vagy hószállingózást.
  • Az autópályák és a főutak többnyire vizesek, illetve a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedvesek, a Nyírségben elvétve latyakosak.
  • A Dunántúlon és a középső országrészben, ahol már most is sokfelé +1,+2 C fokot mérnek vizes az úthálózat, csak a Bakonyon átvezető utakon fordulnak elő jeges, lefagyott szakaszok.
  • A Tiszántúlon, Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén és a Mátra útjain még lényegesen téliesebbek az útviszonyok: arra letaposott havas, jobb esetben hókásás vagy latyakos az alsóbbrendű úthálózat. Jegesedést tapasztaltak Jászberény környékén.
  • A Dunántúlon többnyire jók a látási viszonyok, ködöt csak Tatabánya és Fertőszentmiklós környékéről jeleztek. A látótávolság 100 és 300 m közötti.
  • A Dunától keletre eső területeken már jóval ködösebb az idő. A Jászságban, Hajdú-Bihar és Békés megyében sokfelé nem éri el a 100 m-t sem a belátható út hossza. Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében többnyire közepesek a látási körülmények 100 és 300 m között változik a látótávolság.
  • A 47-es főúton 8+654 km szelvényben egy kamion fának ütközött, az utat lezárták. A forgalmat Debrecen és Sáránd között - mindkét irányból - Hosszúpályi felé terelik el.

Forrás: Útinform

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli 61. születésnapját Eddie Van Halen (született: Edward Lodewijk Van Halen). A holland származású amerikai zenész 61 éves, és 1972-ben alapítója volt a Van Halen rockegyüttesnek. Álljon itt a Hot For Teacher című nótájuk.

A nap videója

Egy egész jól eltalált reklám, amelyben az Audi a Q7-est népszerűsíti. A sztori röviden annyi, hogy az emberek féltek a Jetitől, de új barátjuk, aki gyors mint a lavina és ügyes mint a hiúz, elűzte azt. Azóta a falubeliek nem rettegnek. Ja, és barátjuk szellemét az öregek úgy hívják: Quattro.