A feltört autóban hagyta kulcsait a béna tolvaj

2016.02.24. 07:04

Szép reggelt ezen az esővel és széllel indult szerdán, február 24-én. A Mátyások, Heddák, Janekek és Jázminok neve napja a mai, egyben Steve Jobs és Alain Prost születésének 61. évfordulója. Ismerve a két zseni karrierjét, nem éppen logikus, hogy kettejük közül pont utóbbi élhette meg.

Hírsaláta

  • Elon Musk újabb nagy fogása: a Tesla Motorsé lett a tesla.com domain. A tesla.comot még 1992-ben vette meg egy Nikola Tesla-rajongó, Stu Grossman. Szándéka szerint a feltaláló munkásságáról szólt volna a lap, de teltek az évek anélkül, hogy megtöltötte volna tartalommal. Eladni ennek ellenére sem akarta, pedig Musk már hosszú évek óta masszírozta érte. 2005-ben még bírósági úton is próbálkozott a villanyautós mogul, az autógyár pedig eközben a teslamotors.comot használta. Musk és Stu üzletéről nem tudni részleteket, így azt sem, mennyi pénzzel lett rövidebb a vállalat, de a tesla.com már él, a teslamotors.com-ra irányít át a cím. (444
  • Magyarországon is megkezdődtek a Volkswagen csalós dízeleivel kapcsolatos műszaki intézkedések a szakszervizekben. A korábban bejelentett ütemezésnek megfelelően elsőként az Amarok modelleket látják el új motorszabályozó szoftverekkel. Az akció első 10 napja során Magyarországon az érintett 600 Amarok 25 százalékát látták el a szoftverrel - közölte a Porsche Hungaria. Az importőr közleménye a csoport wolfsburgi központja által kiadott információkra hivatkozva emlékeztet arra, hogy a Volkswagen január végén kezdte meg a 2 literes dízelmotoroknál a műszaki intézkedések végrehajtását az Amarok modelleknél, majd márciusban a 2 literes TDI erőforrással szerelt Passatok következnek. A második negyedév végén kerülnek sorra az 1,2 literes dízelmotorok, és az akció utolsó fázisában, a harmadik negyedévben az 1,6 literes motorok. Az EA 189 motorcsalád tagjain szoftverfrissítést hajtanak végre a szervizekben, emellett az 1,6-os motorok szívórendszerébe egy áramláskiegyenlítőt is beépítenek. Ezekkel a módosításokkal a járművek megfelelnek az Euro 5 kipufogógáz-szabvány teljesítéséhez előírt határértékeknek - hangsúlyozza a közlemény. Magyarországon az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján 35 283 dízelüzemű járműnél van szükség szervizre a károsanyag-kibocsátási jellemzők megfeleltetése érdekében. EA 189 típusú dízelmotorral van felszerelve Magyarországon 12 427 Volkswagen személy autó, 4343 Volkswagen haszonjármű, 11 964 Skoda, 6014 Audi és 535 SEAT - közölte korábban a PH. (MTI)
  • Rekordot jelentő ötezer milliárd kilométert autóztak tavaly az amerikai utakon az USA polgárai. A 4,8 ezer milliárd kilométeres korábbi csúcs 2007-ben született, mielőtt a recesszió elvette az amerikaiak kedvét az autózástól. A megszaporodott kilométerekkel együtt nőttek a halálos balesetek is az ország útjain: amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács közelmúltbeli becslése szerint 2014-ről 2015-re 8 százalékkal nőt a halálos közúti balesetek száma az Egyesült Államokban, ami fél évszázad alatt a legnagyobb éves szintű százalékos emelkedés. (MTI)
  • Több mint 2200 teherautót és majdnem 140 autóbuszt ellenőriztek a rendőrök február 15-20. között, és ebből 436 esetben állapítottak meg jogsértést - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden. A közlemény szerint az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) Truck & Bus elnevezésű ellenőrzésének keretében elsősorban a vezetési és a pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, továbbá a beutazás és a belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálták. Azonnali közlekedési korlátozást 16 nehéz tehergépkocsival szemben kellett elrendelni - írták. Ebben a járműkategóriában a vezetési és a pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 92 esetben, a jármű-, valamint rakománybiztonsággal összefüggésben 155 esetben, míg okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 90 esetben intézkedtek. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során 8 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja; 40 esetben a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet; továbbá 83 jármű túllépte a megengedett legnagyobb sebességet. A buszok vezetői 7 esetben hajtottak gyorsabban a megengedettnél, a vezetési és a pihenőidővel kapcsolatos szabályszegéseik miatt pedig szintén 7 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek - olvasható a közleményben.

A nap balekja

Az autófeltörő toljvajok szégyene lett egy piti bűnöző Utahban. Az alig húszezer lakosú Washington City-ben történt, hogy a helyi rendőrség értesítést kapott egy feltört autóról. Napjában a sokadikról, azonban ennél az esetnél nem csak eltűntek értéktárgyak, de került is az autóba valami: egy kulccsomó. Minthogy egyértelmű volt,hogy a béna tolvajhoz tartozik, a rendőrség azt tette, amit a józan logika diktált: a kulcsok közt talált távkapcsolót nyomogatva gurultak a város útjain. Így találták meg William Michael Leavitt autóját, s benne több lopott tárgyat.

Ezen a napon

1958-ban ezen a napon rendezték a második Kubai Nagydíjat. A versenyt két okból jegyzi az autósport-történelem. A futam előtti napon történt, hogy Fidel Castro mozgalmárai elrabolták az ekkor már négyszeres világbajnok Juan-Manuel Fangiót, a verseny előző évi győztesét. Fangio így kénytelen volt elrablói körében követni a futamot, amiről lemaradt. Sajnos ez volt a kevésbé emlékezetes esemény erről a nagydíjról.

A kubai futam számára minden adott volt, hogy Fangio távolmaradása ellenére az év egyik legjobb versenye legyen. Havanna fantasztikus utcáin 200 ezer ember nézte futamot, Stirling Moss és Masten Gregory jót meccseltek az élen, azonban rögtön az ötödik körében jött a tragédia. A helyi Armando Garcia Cifuentes Ferrarija megcsúszott egy olajfolton, és egy nézőkkel tömött szakaszra csúszott. Az elsodort nézők közül hat (más források szerint négy vagy hét) halt meg, és több tucat sérült. Az egyik sérült maga Cifuentes volt, akit csapattársa, Abelardo Carreras Ferrarija orrán vitt el a kórházig. 

A balesetnek híre ment, de a következő évi futamot mégis a forradalom söpörte el. 1960-ban még rendeztek egy Kubai Nagydíjat , de akkor már Havanna gyönyörű utcái helyett egy reptéren, aztán Castro bezárkózó politikája ezt is elvette Kubától. Arról a bizonyos '58-as futamról egy egész jó minőségű videót őriz a You Tube. 

Blogszemle

Kerüld el a dugót!

Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre, hogy lássátok, merre nem érdemes elindulni.

Tovább dugul az M1-M7!

Következő üteméhez ért a Budaörsi úti új közúti csomópont építése. A várhatóan három hétig tartó munkálatok alatt két forgalmi sáv a Budaörsi út hegy felőli oldalán, egy pedig a munkaterület másik oldalán, az ellenkező irányú sávban vezet majd az M1-M7-es autópálya felé. A Budaörsi úton továbbra is kétszer három sávon haladhat a forgalom, a befelé vezető oldalon a főpálya három sávja már egymás mellett, az újonnan megépült útpályán halad majd. (Napi.hu)

Tegnap a Totalcaron

A nap videója

Shakespeare Porschéjáról forgatott a Petrolicious. Semmi irodalom, Deryck Shakespeare, egy Porsche-gyűjtő család fia mesél a tegnapi videóban a feléjük kötelező márkakötődésről. Főszerepben a 930 Turbo.