Ha a lovak szétszaladnak

2016.03.30. 06:52

Jó reggelt kívánunk március 30-án, szerdán, Zalán névnapján. Ma – ahogy a hét hátralévő részében is – változóan felhős időre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel, és egyre kellemesebb hőmérsékleti értékekkel. Nincs már ráadásul túl messze a péntek sem: a hét utolsó munkanapjáig mindössze kettőt kell aludni. Addig is szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, és vágjunk bele: itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Gyermekéleteket menthet az a találmány, amelyet néhány lelkes édesapa hozott össze. A Sense-A-Life attól óvhatja meg a kicsiket, hogy szüleik az átforrósodó autóban hagyják őket. Sajnos szinte minden évben hallani ilyen esetekről, de egy viszonylag egyszerű megoldásnak köszönhetően csökkenhet a tragédiák száma. A rendszer lényegében a légzsákok ülésfoglaltság-érzékelőjének mintájára működik. Egy érzékelő figyeli a sofőr ülését, egy pedig a gyerekülést. Ha az autóvezető kiszáll, de a gyerekülésben továbbra is ülnek, akkor egy üzenet érkezik a szülő okostelefonjára. (worldcarfans)

Sense A Life from Masud Rana Hossain on Vimeo.

  • Elkészült az egymilliomodik példány a harmadik generációs Škoda Octaviából. A jubileumi példány egy Octavia Scout, fehér fényezéssel, amelyet a hazai üzemben Mladá Boleslavban szereltek össze. Ha az eredeti, ötvenes-hatvanas évekbeli Octaviát nem számoljuk, akkor a három generációból 1996 óta összesen több mint ötmilliót gyártottak. (worldcarfans)

  • Lamborghini Venenót venne, de a múltkori eladó példány 11 millió eurós árát soknak találta? Akkor bizony itt a lehetőség: mindössze hétmillióért vihető haza egy másik Veneno. A sportkocsiból csupán három darab készült, érdekes módon ezek közül kettőt most néhány héten belül kínálnak eladásra. Csak hogy forintban is legyen fogalmunk a nagy különbségről: 3,5 milliárd helyett 2,2 milliárdért találhat új gazdára az autó. (autoblog)

Anno – március 30.

  • 1856-ban e napon írták alá a krími háborút lezáró párizsi békeszerződést.
  • 1867-ben az Egyesült Államok megvásárolja Alaszkát az oroszoktól 7,2 millió dollárért.
  • A Heinkel He 100 elfogó vadászgép 1939. március 30-án állított fel sebességrekordot, méghozzá 745 km/h-s eredménnyel.

  • Ezen a napon három Forma-1-es versenyt is rendeztek. 1974-ben Dél-Afrikában Carlos Reutemann, 1980-ban az USA-ban Nelson Piquet, 1997-ben Brazíliában pedig Jacques Villeneuve tudott győzni.

Totalcar retró

  • Kereken tíz évvel ezelőtt írtuk meg, hogy mi a közös a Mitsubishi Lancerben és a Dacia Loganben. Nyilván nem az EVO IX-cel vontunk párhuzamot.
  • Öt éve a dízelmotorok gázosítása volt a témánk. Lehet ilyet? Megéri? Miért ritkább, mint benzinesnél? Erre a linkre kattintva derül ki.
  • 2013-ban pedig a kormánymű hibáiról és azok javításáról szóltunk. Mert ez egyáltalán nem játék, tudják.

Tegnap a Totalcaron

  • „Aki a Passatot keresi, menjen a szomszédba” – hogy melyik autóról írtuk ezt tegnap? A Renault Talismanról, amelynek tesztjét erre találják.

Ma

  • Érdemes lesz ma is Totalcart olvasni. Egyrészt mert mindig érdemes, másrészt pedig azt is elmondjuk, miért nem estünk hanyatt a Volkswagen Tourantól.

Cukor

  • Az oroszoknál bármi IS megtörténhet, ehhez szinte már hozzászokhattunk. Az alábbi videó azonban a sokat látott szemeknek is tartogat érdekességeket. Az elején például valaki egy oldalkocsis motorkerékpárt tol, de nem is ez a lényeg. A fedélzeti kamerával felszerelt autót egy indokolatlanul nagy szárnnyal ellátott Chevrolet Aveo előzi meg, amely aztán éppen elkerül egy lovas kocsit. Az állat azonban megrémül, és meg is van a baj. A lónak végül az ijedségen kívül látszólag nem esett baja, a szekérszerű tákolmányról azonban minden és mindenki lerepült. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • A Budai alsó rakparton a Margit híd és a Zsigmond tér között kertészek okozhatnak útszűkületet. (BKK)
  • Az Útinform ugyanakkor torlódásról, balesetről nem számol be. Folyamatosan frissülő információkat erre találnak.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

A finn Sunrise Avenue dallamos rockzenéjéről ismert, bár Magyarországon nem tartozik a leghallgatottabb zenekarok közé. A kétezres évek elején alapították Helsinkiben. Egyik legismertebb számuk a Hollywood Hills, azonban vannak jó nóták első, 2006-ban megjelent albumukon is. Így például a Fairytale Gone Bad.

A nap képe

Ha már szóba került a Mitsubishi Lancer: Tomi Mäkinen 1996-ban egy EVO III-assal nyerte meg a ralivébét. 123 pontot gyűjtött, megelőzve többek közt a Subaruval versenyző Colin McRae-t és a fordos Carlos Sainzot is.