Megkétharmadolta a mezőnyt a vizes kanyar

2016.04.27. 08:33

Esőverte szép reggelt április 27-én, a Ziták, Mariannák, Tulliák és Anasztázok neve napján. Harminc éve ilyenkor még egész Európa boldog tudatlanságban élt, semmit sem sejtve az egy nappal korábban történt csernobili katasztrófa utóhatásaitól. Nem mellesleg a halott és megrokkant dolgozók nemzetközi emléknapja a mai.

Cukor

Az argentin Top Race V6 termelte ki hétvégén az év eddigi tömegbalesetét. Az esőáztatta Rió Hondó egy kanyarja szerencsére inkább volt csapda, mint daráló, de azért pörgött a peso a bukótérben.

Hírsaláta

  • 25 éve csalunk - beismerte a Mistubishi, hogy a hazai piacra gyártott autóinál már 1991 óta meghamisítja az autók üzemanyag-felhasználását mutató adatokat. Ezt azután ismerte be a cég, hogy a múlt héten kiderült, hogy legalább 600 ezer olyan autót adtak el Japánban, amiknek meghamisították az üzemanyag-felhasználási tesztjét. (Index)
  • Egymillió részben elektromos autó a cél a Volvónál tíz éven belül. A kínai tulajdonú svéd gyártó közleménye szerint szándékosan nagy célt tűzött ki maga elé - már csak amiatt is meredek vállalás, hogy az első teljesen elektromos autójukra még legalább három évet kell várni. Hibridekben már alakul a kínálat, a cél viszont, hogy minden modelljük legalább kétféle hibridváltozatot kapjon majd. (Volvo)
  • Emelte bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. szerdára, a 95-ös benzin ára nem változott. A benzin átlagára 332-333 forint maradt, a gázolajé 322-323 forintra nőtt. (MTI)
  • Szinte pontosan huszonhét évvel azután, hogy Hirosimában legurult az első Mazda MX-5-ös, ugyanott a napokban egy ND-ből legyártották a világsztár roadster egymilliomodik példányát. (Mazda)
  • Növelte forgalmát és nyereségét a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) az első negyedévben. A március végével záródott három hónapban az FCA 26,57 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert, amely 3 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A cég adózott eredménye 27 millió euróról 478 millió euróra ugrott. Március végére az FCA nettó adósságállománya 6,6 milliárd euróra emelkedett a három hónappal korábbi 5,1 milliárd euróról. A világ hetedik legnagyobb autógyártójának működési profitja csaknem megduplázódott, és mintegy 1,38 milliárd euró volt, nagyobb a szakértők által várt 1,17 milliárd eurónál. Az FCA negyedéves működési profitjának mintegy 90 százaléka, 1,23 milliárd euró, Észak-Amerikában keletkezett. A cég nyereségessé vált Latin-Amerikában, 11 millió euró profitot ért el az egy évvel korábbi 65 millió euró veszteség után. A cég nyeresége az európai értékesítések után 96 millió euró volt, Ázsiában pedig 12 millió euró. (Napi.hu)
  • Rontott viszont a Hyundai az év első három hónapjában. Az egy évvel korábbi 1,98 ezer milliárd wonról az idei első negyedévben 10,8 százalékkal 1,77 ezer milliárd wonra (1,54 milliárd dollár) csökkent a Hyundai Motor Co., a legnagyobb dél-koreai autógyár nettó nyeresége. A 6,7 százalékkal magasabb, 22,35 ezer milliárd won értékesítési árbevétel mellett az első negyedévben a Hyundai működési eredménye 15,5 százalékkal 1,34 ezer milliárd wonra csökkent. A Yonhap Infomax piaci felmérése szerint elemzők 1,48 ezer milliárd won nettó nyereséget és 1,37 ezer milliárd won működési eredményt vártak az első negyedévre. A Hyundai 1,1 millió autót értékesített bel- és külföldön az első negyedévben, 6,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. "Az alacsony olajárak miatt megrendült gazdaságú feltörekvő piacok keresletének a csökkenése a won árfolyamának gyengülése ellenére is visszafogta a Dél-Koreában gyártott modellek exportját" - írja a Hyundai közleménye. (MTI)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Egy nappal a Csernobil-nap után

Ugyan volna égetőbb, hiperaktuális téma, a tegnap mégis első sorban csernobilról szólt mifelénk. A blog.hu-tól az Indexen át hozzánkig a katasztrófa harmincéves évfordulója volt a téma, de ha mégis sikerült elkerülnöd valahogy, itt van pár cikk a termésből:

- Gépek, amik megmentették a világot - Gépek az MI-8-asoktól a Krazokig, amik nélkül ez a katasztrófa még pusztítóbb lett volna.

- A kitelepítés - A ritkán látható történelem blog posztja a Szovjetunió legnagyobb kitelepítéséről, ahol a pénz és technika nem számított, a lakosság korrekt tájékoztatására viszont nem áldoztak sokat.

- Két deci borral a csernobili halál ellen - Magyar történetek arról, milyen volt Csernobilban dolgozni közvetlenül a katasztrófa után

- Harminc évvel a katasztrófa után sem szabadulunk Csernobiltól - Az Index nagyképes összefoglalója Csernobil elmúlt harminc évéről

A Petrolicious mai sztrája