2016.04.28. 08:36

Jessica Alba és Pénelopé Cruz amerikai színésznők születésnapján, április 28-án, Valéria névnapon jelentkezik a mai Hidegindító. 1131-ben ezen a napon koronázták meg II. Béla királyt, 1945-ben kommunista partizánok kivégezték Benito Mossulinit, Olaszország fasiszta diktátorát és 2001-ben éppen ezen a napon indult útjának a világ első űrturistája, Dennis Tito milliárdos, egy Szojuz TM-32 fedélzetén, a Nemzetközi űrállomásra. A nap szülötte még Jacques Dutronc francia énekes, akitől most gyorsan meg is hallgatunk egy jó kis dalt, jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Az ügyvezetőváltása apropóján tartott sajtóeseményen a Renault Hungária felfedte a Renault-újdonságok várható menetrendjét. Az idén májusban érkezik a Talisman kombi változata, novemberben pedig a Genfben bemutatott Scénic, amit egy hónap késéssel követ a Grand Scénic. Az év vége felé a Clio is kap egy frissítést, jövő tavasszal pedig a Captur is. 2017 elején érkezik a Fluance utódja, azt még nem tudni, milyen néven, de valószínűleg nem is lesz olyan olcsó, mint a most kifutó modell. Az Alpine márka bevezetésén is komolyan gondolkodnak, ha nem is feltétlenül egy időben a nyugat-európai premierrel. A Renault-villanyautók importját egyelőre nem kezdik meg, de előkészítik, annak érdekében, hogy ha netán érdemi állami támogatás lenne rájuk és fejlődne a töltőhálózat, azonnal meg tudják kezdeni a forgalmazást. A Daciánál a Duster új generációja 2018 elején érezik, és majd jön a Renault pickup is, amit egyelőre Alaskan néven emlegetnek. (Papp Tibor)

Önállóan manőverező kamionkonvojok jártak Európában, és a gyártók állítják, a vezető nélküli közúti fuvarozásé lehet a jövő, mert az ember kiiktatásával nőhet a biztonság, és csökkenhet a járműszerelvények közti követési távolság, így a fogyasztás is, mégpedig tíz százalékkal. Egyelőre csupán kísérletről van szó, de a két-három kamionból álló konvojok európai útjának ötlete az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia ötlete nyomán indult, részt vett benne a DAF, a Mercedes, az Iveco, az MAN és a Volvo is. A gyártók kísérleti konvojai különböző európai kiindulópontokból rajtoltak, de mind Rotterdamba tartottak és sikeresen meg is érkeztek. A Scania csapata több mint kétezer kilométeres úton bizonyította önvezető rendszerei fejlettségét. (Scania)

Jelentős ártámogatással ösztönzi az elektromos és konnektorról tölthető hibridautók vásárlását a német állam, egy, a következő hónaptól érvényes szabályozás szerint. Az akár a jövő hónaptól igénybe vehető kedvezmények szerint az új tisztán elektromos üzemű modellek árából 4000 eurót, vagyis körülbelül 1 millió 245 ezer forint kedvezményt vállalnak át, míg a plug-in hibridekéből 3000 eurót, vagyis nagyjából 1 millió forintot. Németország célja, hogy 2020-ra egymillió alternatív hajtású személyautó legyen forgalomban. (Autonews)

Autói bérbeadását segítené a Mini egy friss terv szerint. Peter Schwarzenbauer a BMW kisautós márkájának igazgatója szerint hamarosan olyan elektronikus fizetésre és vezetőazonosításra alkalmas eszközt kínálnak majd a mostani modellekhez, amelynek segítségével, előzetes regisztráció után bárki bérbe adhatja autóját, amikor éppen nem használja, így az pénzt csinál a tulajdonosnak a holtidőben, hasonlóan az eredetileg üres szobák és lakások néhány napos kiadására kitalált Air b'n'b-hez. Schwarzenbauer az új eszköz biztonságos lesz, a tulajdonos mindig követheti autója útját, így nem ad teret az autótolvajoknak. A BMW már Európában is üzemeltet autómegosztó szolgáltatást, és hamarosan az Uber-hez hasonló, külön képzéshez kötött sofőrös közösségi taxiszolgáltatás is szeretnének indítani. (Autonews)

Közlekedési koffein

A 4-es főút szolnoki elkerülő szakaszán a 102-es km-ben két személygépkocsi ütközött össze, lezárták a fél útpályát, a váltakozó irányú forgalmat rendőrök irányítják.

Ezen a hétvégén (április 29.-én és 30.-án) rendezik meg az Országos Ralibajnokság idei második, miskolci futamát. Négy bajnoki osztályban, több mint százötven páros vág neki a száguldásnak. Pénteken a 2603-as Sajókaza – Aggtelek – Szin összekötő úton, Felsőnyárád (rajt) és Sajókaza (cél) között (7+600 - 2+000 km), ezt követően pedig a 2517-es jelű Sajószentpéter – Parasznya – Miskolc összekötő úton lesz részfutam, Parasznya (rajt) és Lyukóbánya (cél) között (9+000 – 14+500 km). A két útszakaszon 15.00 – 20.30 óra között teljes útzár lesz érvényben. Szombaton a 2519-es jelű Miskolc – Bükkszentkereszt összekötő úton, Bükkszentlászló (rajt) és Bükkszentkereszt (cél) között (12+470 – 19+720 km) halad a mezőny. 15.00-tól 20.30-ig teljes zár lesz az útvonalon. A szombati második futam a 2513-as jelű Miskolc – Dédestapolcsány összekötő úton Garadna (rajt) és Mályinka (cél) (4+600 – 23+600) között zajlik. Ott 7.00 – 19.00 között lezárják az említett útszakaszt. A versenyzők végül a Sánta (rajt) – Ózd – Borsodbóta – Sánta (cél) útvonalon teszik meg az utolsó részfutamot. Ezen a szakaszon 7.30 és 19.40 között, ugyancsak teljes lezárás lesz érvényben. (Utinform)

Totalcar retro

Az egyik kedvenc autóm tesztjét dobta elém az archívum, mert tizenkét éve, éppen ezen a napon jelent meg Winkler tesztje a Peugeot 406 kupéról, amely mára modern klasszikussá érett. Róbert így írt róla akkoriban: "A belsejére nehéz szavakat találni. 

Az is Pininfarina, és méltó a külsőhöz. Bőr, Ascari, szépen varrva kormányon és üléseken, meg a legutóbbi modellfrissítés során a műszerfalat is szépen bebőrözték. Külön csemege a hátsó ülés, két meghitt kis bőrverem, amelyben végülis egész jól elfér két felnőtt, ami elvileg elvárható egy középkategóriás autóból faragott kupétól, melynek röviden granturismo a neve."

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre! A Waze ingyenes közösségi navigációs szolgáltatás térképén szerepel az összes új rendőrségi traffipax is, az alkalmazás Android és iOS operációs rendszerre egyaránt letölthető.

Vége az ítéletidőnek

Jó kis nap volt a tegnapi, biztosan élvezték, akik hisznek a világvége közeledtében. Nekik rossz hír lehet, hogy az Időkép szerint ma változóan felhős-napos időre készülhetünk, hazánk nyugati felén lesznek felhősebb területek, kisebb eső, egy-egy zápor inkább csak ott alakulhat ki. Este dél felől mediterrán ciklon felhőzete ér el minket. Reggel északnyugaton, északon ismét lehet gyenge fagy, délután 12-17 fok várható. Csütörtökön melegfronti hatás.