Hármas BMW és dízel-Passat - ezt veszik a magyarok

2016.05.06. 05:41

Jó reggelt kívánunk május 6-án, pénteken, Ivett és Frida névnapján. Egy újabb munkahét közeledik a végéhez, már csak néhány órát kell kibírni, és kitör a hétvége. Persze ezt még valahogy ki kell húzni, de legalább az ablakon kinézve a jó idő tartja majd bennünk a lelket – az előrejelzések szerint mindenképpen. Addig is dörzsöljük meg a szemünket, és szorítsuk magunkhoz a forró kávénkat, máris kezdődik a friss, ropogós Hidegindító.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A tavalyi év első harmadához képest közel negyedével ugrott meg a használt autók forgalomba helyezési darabszáma 2016 első négy hónapjában, ami új rekord a használtautó-piacon. Közel 45 ezer, idősebb kocsi kapott magyar rendszámot, miközben összesen 28 ezer új autó került forgalomba, bár utóbbiak ötöde el is hagyta az országot, hiszen esetükben csak reexportól van szó. Kimondhatjuk, hogy a magyarok túlnyomó többsége változatlanul kizárólag használt autó vásárlásában gondolkodik, ám kezd szelídülni a prémiumautó-láz. A használt-importban érintett márkák és típusok toplistáján ugyan változatlanul a BMW 3-as sorozat az első helyezett, azon belül is a 2003-as évjáratú, 116 lóerős, ezernyolcszáz köbcentis, benzinmotoros E46-osokat keresik a legtöbben, de mögötte vannak józanabb típusok is.



    A második helyen a Volkswagen Passat jól bevált 1,9-es turbódízelei végeztek, amelyek közül a B5-ös generációt és ennek modellfrissítés utáni évjáratait akarják a magyarok. A lista harmadik helyén, nem meglepő módon ott a Ford Focus, egy kortársaihoz képest kiváló kompakt autó, amelyből az ezredfordulón gyártott egynégyes és egyhatos benzinesekből kerül hozzánk most a legtöbb. A felsorolt autók és a toplista többi helyezettje is, idős autó, sok 1-3 ezer euróért megvehető nyugati autó, vagyis jó messze vagyunk még attól, hogy a tömegek figyelme a kétmillió fölött kapható, fapados új autók felé forduljon. (Datahouse)
MÁRKA TÍPUS DARABSZÁM
BMW 3-AS SOROZAT 1896
VOLKSWAGEN PASSAT 1785
FORD FOCUS 1668
OPEL ASTRA 1653
VOLKSWAGEN GOLF 1476
AUDI A4 1251
MERCEDES A-CLASS 894
OPEL ZAFIRA 887
FORD MONDEO 786
BMW 5-ÖS SOROZAT 772
  • Az eladott McLarenek több mint fele hibrid lehet 2022-re. Ezt a célt tűzte ki legalábbis maga elé a brit sportkocsigyártó. Míg 2015-ben még összesen csupán 1654 autót készítettek, addig idén már háromezerrel számolnak. A következő esztendőkben 4500-5000 példányra emelnék az éves termelést. Jelenleg csak a P1-es képviseli náluk a hibrid-szegmenst, ezen az évtized végére egy új hajtáslánccal változtatnának. (autoblog)
  • Újra öltek a hibás Takata-légzsákok. Éppen a napokban jelentették be, hogy duplájára hízik a visszahívás, azt pedig ez a két eset is bizonyítja, hogy nem játék ez az egész botrány. Ezúttal Malajziában következett be a tragédia, mindkét esetben Honda volt az érintett autó. Ezzel legalább egy tucatra nőtt a márkánál a légzsákhibára visszavezethető halálesetek száma. (leftlanenews)

Anno – május 6.

  • Öt évvel ezelőtt, 2011-ben került be az amerikai Úszó Hírességek Csarnokába Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.
  • Negyven esztendeje, 1976-ban éppen ezen a napon pusztított 6,4-es erősségű földrengés az észak-olaszországi Friuli területén, közel ezer emberéletet követelve.
  • 1536-ban VIII. Henrik angol király elrendeli, hogy országa minden templomában legyen angol nyelvű Biblia.
  • Egy Forma-1-es futam is esett erre a napra: 1984-ben Imolában Alain Prost győzött.

Totalcar retró

  • Lézerblokkolót vagy pályabérletet? Erre a kérdésre kerestük a választ öt éve, amikor két Opel OPC modellt mutattunk be.
  • Tíz éve már annak, hogy az akkori mezőny egyik legjobb Alfája, a 159-es került Karotta kezei közé. TCTV 2006-ból:

Tegnap a Totalcaron

  • A Totalcar Zsebtévé legutóbbi adásában a szervizkönyv-hamisítás megdöbbentő valóságával foglalkoztunk. Próbavásárlás rejtett kamerával erre.
  • Koppanásmentes futómű, a képek magukért beszélnek – felfrissült a Nepperszótár. Ne dőljön be a kamuzóknak, inkább ide kattintson.
  • A Belsőségről kiderült, honnan és miért dobatták ki Zách Danit. A történetben aztán megvolt a nagy fordulat is.
  • Sturcz Anti pedig élőben jelentkezett be a Gumballról, a tehetős autóbuzik ágyúgolyófutamáról.

Ma

Cukor

  • A Nürburgring sokak bakancslistáján szerepel. Tavaly egy Fiat Mareával mi is kipróbálhattuk, de évről évre ezrek fordulnak meg a legendás versenypályán. Persze nem mindenki gyakorlott pályázó, ha pedig eső áztatja az aszfaltcsíkot, váratlan dolgok érhetik akár a rutinosabbnak számító sofőröket is. Úgy, mint például az alábbi videóban.

Közlekedési koffein

  • Megszűnt a forgalomkorlátozás a 82-es számú főúton Győr közelében. A hajnali órákban itt egy személyautó ütközött fának. A helyszínelés befejeződött, a forgalom ismét zavartalan. (police.hu)
  • Az Útinform további fennakadásokról, torlódásokról nem számol be.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Éppen ma ünnepli 45. születésnapját Chris Shiflett, akit többek közt a Foo Fighters, a No Use for a Name és a Me First and the Gimme Gimmes együttesekből ismerhetünk gitárosként, basszusgitárosként. Szóljon most a Foo Fighterstől a The Pretender.

A nap képe

Íme, az olasz rendőrök új autója. Az Alfa Giulia Quadrifogliót öltöztették Carabinieri-köntösbe, és hát elég jól is áll neki. A 2,9 literes, 510 lóerős, 600 newtonméteres csúcsmodell elfogóautónak sem utolsó. További képek a galériában. (carscoops)