2016.05.17. 08:19

Ne úgy nézzék a mai napot, hogy véget ért a hosszú hétvége, hanem inkább gondoljanak arra, hogy most csak egy négynapos hét kezdődik. Épp ezért szép reggelt mindenkinek május 17-én, Paszkál napján, amikor még mindig gomolyfelhők fordulnak elő az ország nagy részén, de legalább zivatarokra csak elszórtan számíthatunk. A hőmérséklet nap közben 15-19 fok körül alakul, ám hajnalban a fagyzugos területeken még így május közepén is előfordulhat fagy. 1955-ben Szilárd Leó és Enrico Fermi megkapta az atomreaktor szabadalmi elismerését, ennek emlékére szóljon az Iron Maidentől a When the Wild Wind Blows. A 11 perces szám Raymond Briggs 1982-es novellája, a When the Wind Blows nyomán készült, ami egy idős házaspár szemszögéből meséli el az atomháború történetét. Az igazán elgondolkodtató, és megrázó műből rajzfilm is készült, de az Iron Maiden átiratának a vége eltér az eredetitől: 

Ez történt a hosszú hétvégén: 

  • A Szerszám szombat aktuális részében Stump Bandi egy házi szeleprugó összenyomót mutatott be. Tapasztalataiért kattintsanak. 
  • Vasárnap Karlovitz Kristóf történeteinek hatodik része jelent meg, kamionozással, Barichellóval, és más érdekes sztorikkal
  • Hétfőn pedig a Suzukik ABS meghibásodását taglaltuk. Az autó vagy a tulajdonos hibája?

A nap szülötte

148 évvel ezelőtt született Horace Elgon Dodge, a fiatalabbik a márkaalapító Dodge testvérek közül. A testvérpár kerékpárgyártóként kezdte, majd az ebből termelt profitot egy gépműhelybe fektették, ami az Oldsmobile számára gyártott motorokat és váltókat. Később az akkor még kezdő Forddal álltak össze, ám ez a viszony megromlott és a saját autógyártó vállalkozásukat már mint a legnagyobb Ford részvényes indították el. Első autójukat 1914-ben adták el, ekkor Ford féltékenysége miatt kivásárolta őket. A két testvér alig pár hónap különbséggel halt meg, örököseikre több mint 100 millió dollárt hagyva. Akkoriban ez az amerikai GNP 1/889-ede volt. 

Autóipari hírsaláta

  • Elkészült a százredik darab a Skoda Superb harmadik generációjából. Egész pontosan május 11-én gyártották le az autót, és a szám jól mutatja, hogy mekkora a kereslet a márka prémium modellje iránt, amit 2015 júniusa óta gyártanak. A superb 2001-es bevezetése óta összesen 850 ezer példány készült. (Newspress)
  • Sok művészt megihletett már a posztapokaliptikus világ, házon belül elég csak a Café Postnucleárra gondolni. Most egy kazah művész, Daniyar Kydrov rajzolta meg az arrmageddont, annak is a motorizált poszt-szovjet változatát. A képeken a szocialista autóipar változatos gépei szerepelnek, mindegyik az atomháború pusztaságában vívott harcra méretezve. Kattintsanak a teljes galériáért a Moto1-ra.
  • Kaszál a VÉDA: akár egymilliárd forintnyi bevételt is hozhattak a fixen telepített kamerák az elmúlt egy hónapban. A 365 egység gyorshajtásból rögzített magasan a legtöbbet, több mint 29 ezret, de még 116 biztonsági öv be nem kötést, 68 leállósávban haladást és 27 piroson áthajtást is regisztrált a rendszer. A kamerák napi szinten akár egymillió autót is ellenőrizhetnek, ám a kihágások aránya így is kisebb, mint arra a rendőrség számított. A bírságok pontos összegéről még azért nincs adat, mert az eljárások nagy része folyamatban van. (Hvg
  •  Eladó a Mercedes, amit az angol királynő használt az 1965-ös történelmi jelentőségű német látogatása alatt. A Pullman 600 Landaulet változata különleges, hiszen a hátsó része nyitható, emiatt poltikusok és királyok körében népszerű autó volt a felvonulásokon, hiszen könnyebb volt belőle integetni, és mindössze 59-et gyártottak. Ennek a konkrét autónak még nem ismert az ára, de bíztató, hogy mindössze 3300 mérföldet mutat az órája, és a motor nagygenerálon esett át valamikor a kilencvenes évek legelején. (CarBuzz)

Az élet császára

Jon Olsson síbajnok, és megszállott autógyüjtő. Többnyire Audik és Lamborghinik alkotják a flottát, ám ritkán elégszik meg ennyivel, Olsson tuningól és átépít, néha egész radkálisan. Most arról készített videót, ahogy egy hátsókerekesre alakított Lamborghini Murcielagóval csapat egy sípályán, és elég nem mindennapi a látvány.  

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Közlekedési koffein

  • A Hidegindító megjelenéséig nem érkezett hír forgalmat befolyásoló eseményről. Az Útinformot követve mindig képben lehet. 
  • Ismét demonstrálnak a taxisok: 8 órától a Hősök tere környékén számíthatunk fennakadásra, 9 órától pedig az Erzsébet híd pestre vezető oldalán lesz sávlezárás. (BKK)

Totalcar Retro

Tizenhárom évvel ezelőtt jelent meg Winkler Viper tesztje a TV-műsorban. De miért nincs kilincs?

Ez lesz ma

Hiszen ez egy vicc, nyilván valami poén, be van kamerázva minden példány, Oroszországban pedig van egy tévécsatorna, ahol 24/7-ben pörögnek a felvételek, amolyan Truman Show-módra. Aztán pár hónap múlva a producerek könnyes szemüket törölgetve, röhögve csapkodják meg az emberek vállát, megköszönik a szereplést, és visszaadják a pénzt. -  Vályi Pista Lada Grantát tesztel.