Új funkcióval dugómentesítené a városokat a Waze

2016.05.18. 08:20

A borús hajnalnál szebb reggelt az Alexandrák, Erikek, Hangák és Klaudetták neve napján. Május 18-a van, 1978 óta ez a múzeumok nemzetközi világnapja. Ez alkalomból álljon itt Csikós 190 képes gigagalériája a stuttgarti Porsche-múzeumból.

Hírsaláta

  • Telekocsizni készül a Waze. A Buisness Insider írt arról, hogy Kaliforniában épp kialakulóban van az új autómegosztásra épülő üzleti modell, a carpooling. A Waze új projektje jelenleg a tesztüzemnél tart, de a rendszer lényege állítólag az lesz, hogy automatikusan párosítja azokat, akik rendszerint egymáshoz közeli pontokról és pontokra között ingáznak. Az eddigiek alapján ez inkább a  telekocsizáshoz hasonló modell lesz, amivel ideális esetben (egybe gyűjti a munkahelyük és otthonuk közt ingázókat) reggel és kora este csökkenthető az autós forgalom. A folyamat várhatóan a Waze appján keresztül zajlik majd, és az oszkárhoz hasonlóan nem nyerészkedésre alapul: a sofőrök kizárólag az üzemanyagárat kérhetik el utasaiktól. (Portfolio)
  • Autóba tették a bölényborjút, el kellett altatni. A Yellowstone Nemzeti Parkban esett meg a jószándék vezérelte, tragikus végű történet. Külföldi turisták egy egyedül kószáló borjút láttak a parkban, és úgy döntöttek, a park illetékeseinek épületéhez szállítják. A szándék szép volt, de a rövid autóztatás elég volt ahhoz, hogy az anyaállat később elutasítsa a kicsit. A parkőrök visszavitték a borjút oda, ahol a két turista betette az autóba, de a csorda nem fogadta vissza. "A borjút később elaltatták, mivel magára hagyták, és folyamatosan veszélyes helyzeteket teremtett azzal, hogy az emberek és az autók közelébe ment a kocsiút mentén" - írta közleményében a park.
  • Jó hétvégéje volt a magyar határrendészeknek. Előbb egy lopott Range Rover Evoque-ot fogtak, amivel egy bolgár sofőr próbált kilépni Csanádpalotánál, majd Röszkénél egy Mercedes GLE 350 akadt fent az ellenőrzésen. Mind a két autót Nyugat-Európában lopták el.

Cukor

  • Ha a Superkartnál már ledobta az agyat az ékszíjat, a brazil srácok videóját el se indítsd. Ez a kétperces itt az, ami egyetlen kapaszkodót ad: a cím szerint az ott egy turbós négyhengeres az első tengelyen.
  • Bádogtető, kartonpapír, szőnyeg a nappaliból és minden, ami autóra teríthető, és megvéd a jégesőtől. A vidéki Oroszország küzdelme a tojásméretű jéggel csodálatos fotókon az English Russia-n
  • Az off-roadozás szélsőségeit feldolgozó Jeeps With Attitude Facebook-csoport oldalán tűnt fel ez a videó. Íme, egy brutális küzdelem a közegellenállással.

Május 18

Ma lenne 88 éves Jo Schelsser, a Honda első és máig egyetlen Formula-1-es halottja. Schlesser az 1968-as francia nagydíjon égett bent Honda RA302-esében. A negyven éves francia versenyzőnek jutott a szerep, hogy versenyben is felavassa a típust. Az autó tesztjét addig a '64-es világbajnok, John Surtess végezte, aki kifejezetten ellenezte a léghűtéses, magnéziumvázas autó éles bevetését. Surtess szerint a 302 még nem állt készen, de a Hondának fontos volt, hogy a francia közönségnek megmutassa a francia pilóta által hajtott újdonságot. Schlesser a futam második körében járt, amikor az üzemanyaggal teli, kiforratlan Hondát nekicsapta a pálya menti partfalnak. Az óriási lánggal égő autóban halt meg. A baleset után a Honda 2006-ig nem tért vissza csapatként a Formula-1-be, Schlesser unokaöccse, Jean-Lous pedig két Dakar-rali-győzelemmel és egy Le Mans-i második hellyel vitte tovább a családnevet.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Friss, ropogós Petrolicious

A kedvencem az autóban... hogy az enyém - így David Griffiths a Dinalpin 110-eséről. Kettejük közös története a Petrolicious-től megszokott minőségben  feldolgozva: