A kínai másolatok ideje lejárt?

2016.06.06. 06:16

Jó reggelt kívánunk június hatodikán, hétfőn. A Norbertek, Cintiák és Normannok ünneplik ma névnapjukat. Az ország nagy részén szép, napsütéses idő van, így nagy lendülettel vethetjük bele magunkat ebbe a hétbe. Persze egy kicsit talán nehezen szedjük össze magunkat a hétvége után, éppen ezért érkezik a segítség. Friss, ropogós Hidegindító a reggeli kávé mellé. Máris kezdünk, csak görgessenek bátran!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Nem újdonság, hogy egyes kínai autógyártók pofátlanul képesek lemásolni a tradicionális európai vagy amerikai márkák népszerű modelljeit. A külsőt tekintve olykor szinte észrevehetetlenek a különbségek, de az anyagminőség és az összeszerelés már természetesen más kérdés. A Jiangling Motor például a Land Rover Evoque-ot kopírozta, majd piacra is dobta Land Wind X7 néven. A Jaguar-Land Rover csoportnál ezzel betelt a pohár, beperelték a kínaiakat. Ha jól jönnek ki az ügyből, akár egy lavinát is elindíthatnak. (carbuzz)

  • Bő egy héttel ezelőtt, a Forma-1-es Monte Carló-i Nagydíj hétvégéjén ünnepelte a McLaren, hogy ötven éve van jelen a száguldó cirkuszban. Az ünnepi alkalomra készítettek egy különleges utcai autót: az 570S Coupé különkiadásával tisztelegtek első F1-es autójuk, az M2B előtt. A különlegességet a zöld-fehér fényezés adja, amely a történelmi versenygépre utal. (motorauthority)

  • Egy rövid kedvcsináló videóval hívja fel a figyelmet hamarosan érkező, felhergelt Twingójára a Renault. A Renault Sport közreműködésével készülő modell nem az RS-címkét éleszti újra – ehelyett a GT jelzést kapja meg. A turbós háromhengeres 110 lóerő és 170 newtonméter körül tud majd, és hatgangos kézi váltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket. Néhány napon belül megtartják a hivatalos bemutatót, a forgalmazás pedig még a nyáron megindulhat. (lefltanenews)

Anno – június 6.

  • 1944-ben éppen június hatodikán volt a normandiai partraszállás, vagyis a második világháború egyik legfontosabb hadműveletének első napja, az úgynevezett D-nap
  • 1933-ban nyílt meg az első autósmozi a New Jersey-i Camdenben.

  • 1792-ben királlyá koronázták I. Ferencet Budán.
  • 1446-ban lett kormányzó Hunyadi János erdélyi vajda.
  • Két Forma-1-es futam esett erre a napra: 1960-ban Zandvoortban Jack Brabham, 1982-ben Detoitban John Watson nyert.

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt tettük fel a kérdést, hogy mire mehetünk sperr nélkül. Egy Ford Focus ST-t teszteltünk, az eredmény itt olvasható.
  • Öt éve jártunk a Citroën DS4 és DS3 Racing bemutatóján. Miért felesleges autó a 207 lovas DS3? Innen kiderül.
  • Nyár van, a nagy meleg mellett a záporok, zivatarok, felhőszakadások évszakja. Így hát ismét aktuális az a három évvel ezelőtti cikk, amely segít átvészelni az özönvizet.

Hétvége a Totalcaron

  • Szerszám Szombat című rovatunkban ezúttal egy sokoldalú holmit mutattunk be: az önzáró fogó működését ismerhették meg. Aki lemaradt, ide kattintson! A Totalbike-on pedig a BMW újdonságát, a majdnemautó C 650 GT-t teszteltük.
  • Vasárnap Észak-Magyarországról hoztunk egy különleges járművet. Mindenen átgázoltunk a Volvo BV202N-nel, a svédek gumilánctalpasával.

Ma

  • A magyar realitás 2016-ban? Ha velünk tartanak, egy olyan Suzukiról olvashatnak, amelyet nem Esztergomban gyártanak, hanem Indiából hozzák Magyarországra: itt az új Baleno.

Cukor

  • Az hogy van, hogy valaki nem ismeri fel Shaquille O'Nealt? A már-már élő legendának számító egykori kosárlabdázó az Uberhez hasonló, autómegosztó szolgáltatást kínáló Lyft videójában tűnik fel sofőrként. Persze álruhában, de azért egy 216 centi magas, 147 kilós világsztárt ezekkel az arcvonásokkal illik megismerni.

Közlekedési koffein

  • Érden, a Zámori úti vasúti felüljárónál (8104-es jelű út) a korábbi nagy esőzés után víz maradt a burkolaton, félpályás forgalomkorlátozásra készüljenek. (Útinform)
  • A heves zivatarok okozta esővíz szintje miatt 2016. június 5-én délutáni óráktól nem lehet közlekedni Zalaegerszegen, a Göcseji úton, valamint Keszthelyen, a Csapás és az Apát úton.
  • Jelentős mennyiségű sárfelhordás van a Felsőrajk és Pacsa közötti, továbbá a Misefa és Nemesrádó közötti mellékutakon.
  • Rendőri irányítás mellett halad a forgalom a vízátfolyás miatt Hévízen, az Ady úton és Alsópáhokon, a Hévízi úton.
  • Amíg a szakemberek az érintett útszakaszokon elhárítják a problémát, kerülni a mellékutcákon lehet. (police.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ha már ma van a normandiai partraszállás első napjának évfordulója, akkor mi más is lehetne a nap száma, mint a svéd Sabaton power metal együttes Primo Victoria című száma, az azonos című albumról? A 2005-ben kiadott lemez többi dala is különböző hadtörténeti eseményekhez kötődik.

A nap videója

Az új Top Gear első epizódja alaposan megosztotta a közvéleményt. Vályi Pista azon melegében le is írta véleményét, és nem igazán lehet azt mondani, hogy agyonajnározta volna a várva várt produkciót. A hiányosságok között említhetjük azt is, hogy a műsor megújuló versenypályáját nem mutatták be. Ezt az adósságot törleszti valamelyest az alábbi videó, amelyben Chris Harris csapat egy jót, miközben mi 360 fokban forgathatjuk a kamerát.