450 lóerős Golf, öngyilkos gyalogosok

2016.06.17. 09:00

A Szovjetunió, 1940-ben elfoglalta a három balti államot, Lettországot, Észtországot és Litvániát, 1970-ben kirobbant az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb lehallgatási botránya, a Watergate-ügy, míg a Dél-Afrikai köztársaság parlamentje hatályon kívül helyezi azt a törvényt, amely bőrszínűk alapján különbözteti meg az újszülötteket és az Apartheid (magyarul elkülönítés) alapját jelenti. Ezek az események mind ezen a napon, vagyis június 17-én történtek. Ma az Alidák és Laurák ünneplik névnapjukat. A nap híres szülöttei Méhes Marietta magyar énekesnő és Venus Williams, aki hétszer nyert egyéniben Grand-Slam tornát. Most mégsem tőle, hanem a magyar énekesnőtől jön a nap dala.

Hírsaláta

Nemcsak Japánban, de Európában is kínál majd napelemes tetőt a Toyota a negyedik generációs Prius plug-in, vagyis konnektorról is tölthető változatához, amelyet PHV-nek is neveznek. A gyártó legfrissebb közleménye szerint a napelemes tetővel akár 10 százalékkal gazdaságosabb lehet az autó, amely akár parkolás közben is töltődik, ha éppen süt felette a nap.

Toyota Prius IV Plug-in, Brüsszel utcáin. Fotó: Árvai Sándor
Toyota Prius IV Plug-in, Brüsszel utcáin. Fotó: Árvai Sándor

Az így nyert elektromos energiából több, tisztán villanyos kilométert nyerhetünk, vagy folyamatosan működhetnek bizonyos elektromos fogyasztók, mint a levegőkeringetés vagy az utastér világítása. A Plug-in Prius ősszel érkezhet meg a piacra. (Autonews)

14 ezer önkéntes részvételével, hat európai városban végzett felmérést a gyalogosok mobiltelefon-használati szokásainak veszélyeiről a német Dekra cég. Kiderült, hogy a gyalogosok 17 százaléka, vagyis minden hatodik gyalogos rendszeresen mobilozik, ami sokszor eltereli a figyelmet a közlekedés veszélyeiről. A legjellemzőbb probléma az sms-ezés az úttesten való átkelés közben, ezt követi a telefonhívás fogadása és a zenehallgatás, amely szintén nehezíti a közeledő jármű érkezését. (ORFK-OBB)

Mexikóból érkezik majd az új 3-as BMW, miután a nagy német márka tegnap hivatalosan is elkezdte új, hipermodern üzemének építését, amelyre összesen 1 milliárd dollárt költenek majd. Az új üzem évi 150 ezer autó előállítására képes, de ezek közt nem csak a népszerű modell legújabb generációja lesz. (Autonews)

Nyolc éven belül nem kevesebb mint harminc elektromos autót mutat be a Volkswagen csoport, amelynek vezetője Matthias Müller egy tegnapi sajtóeseményen tett hitet az alternatív járművek mellett. Az eseményen kiderült, hogy a cég 2025-ben már évi 2-3 millió tisztán elektromos hajtású járművet készít majd, illetve széles körben elterjesztenék az önvezető funkciókat, amelynek például a taxiszolgáltatások piacán lehet óriási szerepe. (Autonews)

Közlekedési koffein

Az 51-es főúton Nagyvarsány közelében a 29-es km-nél egy kamion és egy személyautó ütközött össze. Teljes útzár van, a forgalmat megállították. Aki teheti, annak érdemes Dunavarsány felé kerülni. Az M3 autópályán Vásárosnamény felé Mogyoród és Gödöllő között, a 19-es és a 28-as km közé eső szakaszon van zárva a belső sáv, a forgalom a külső és a leálló sávon halad. A daruzási munkákat befejezték, mindkét sávon halad a forgalom. (Utinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre és töltsétek le a Waze alkalmazást Androidra, vagy iOS-re. 

Totalcar retro

A mai múltidézésben egy tizenkét évvel ezelőtti, téli epizódot mutatunk, amelyben Winkler és Karotta alaposan megismerik a régi Suzuki Swift minden fellelhető változatát. Ezek az autók azóta is százezrével vannak velünk, a téma örökké aktuális marad. 

450 lóerős Volkswagen Golf

Összkerékhajtású, kevesebb mint 1400 kiló a tömege és már gyári állapotban is 300 lóerős a Volkswagen Golf R. A hetedik generációs kompakt autót ezúttal a német O.CT tuning cég vette kezelésbe, hogy a kétliteres TSI motor teljesítményének másfélszeresére emelésével aranyozza be a péntekünket. A végeredmény 450 lóerő csúcsteljesítmény és 550 newtonméter maximális forgatónyomaték. A motorvezérlő szoftver átírásán kívül új szívórendszert, légszűrőházat és légszűrőt, nagyobb turbót, olajhűtőt és töltőlevegő-hűtőt tettek a motorra. Megerősítették a DSG váltó kuplungszerkezetét és a váltószoftvert is módosították.  

Balaton: 23 Celsius fok, Velencei-tó: 22 Celsius fok

Ma és holnap pontosan olyan idő lesz, amilyet az utóbbi hetekben is elvártunk, vagyis nyárias. Az Időkép szerint az északnyugati tájainkra egy gyenge hidegfront hoz kissé hűvösebb levegőt, így ott 27-28, míg délkeleten 33-34 fok várható a legmelegebb órákban. Szeles, de gyakran napos idő várható, viszont délután helyenként záporok, zivatarok kialakulhatnak.