Brexit: autóipari válság jön

2016.06.24. 07:53

Az év eddigi legmelegebb napja lehet a mai nap, amikor Nagy-Britannia népe érezhető többséggel arra szavazott, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból. 1919-ben ezen a napon katonai zendülés volt Magyarországon a Tanácsköztársaság ellen, 1948-ban az Egyesült Államok meghirdette az Európai Újjáépítési Programot (Marshall-segély), 2007-ben pedig halálra ítélték Vegyi Alit, Szaddám Husszein unokatestvérét. A nap híres szülöttei Tolcsvay László énekes és dalszerző, Révész Sándor énekes, a General és a Piramis együttes frontembere, illetve Lionel Messi argentin válogatott labdarúgó. Ma az Ivánok ünneplik névnapjukat, a nap dala pedig egy generáció himnusza a Kóbor angyal.

Hírsaláta

Népszavazáson döntöttek Nagy-Britanniában arról, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból és máris megindultak a kilépés következményeivel kapcsolatos találgatások. Egy biztos, ez a gazdaságnak és az embereknek is fájni fog.

A német autóipari szövetség, a VDA azt mondja az összesen 100, szigetországban működő német autóipari érdekeltség működése, így több ezer munkahely kerülhet veszélybe azáltal, hogy a brit gazdaság többé nem lesz az EU része és ezzel rengeteg a kereskedelmet és az adózást könnyítő szabályozás engedmény sem vonatkozik majd rá. Mint ismeretes, a németek birtokolják a Bentley, a Rolls-Royce és a Mini autómárkákat is. (Autonews)

Bulgáriában építhet villanyautó gyárat a kínai JAC Motors miután a cég vezetői előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az Európai Unió legszegényebb országával. A bolgároknál nem a JAC volna az első kínai autóipai befektető, hiszen 2012-óta Lovecben készítik a Great Wall egyes modelljeit egy 50 ezer autónyi éves kapacitású üzemben. A kínaiknak nemcsak földrajzi helyzete miatt lehet fontos Bulgária, de azért is, mert az ott előállított termékeikkel versenyképesebb áron léphetnek be az unió piacára. (Autonews)

Autónként akár 7000 dollárnyi, vagyis 2 millió forintos kártérítést fizethet a Volkswagen csoport az előírtnál környezetszennyezőbb, de csaló szoftverrel felszerelt autói után a tulajdonosoknak, írja a Bloomberg. A riport szerint a gyár az autó korától és típusától függően kényszerülhet erre a lépésre, valamint várhatóan 10 milliárd dolláros, légszennyezés elleni pénzügyi alap létrehozására is kötelezhetik. (Autonews)

Közlekedési koffein

Az M3-as autópályán a Nyíregyháza felé vezető oldalon, a 47-es km közelében egy kisteherautó belső oldali szalagkorlátnak ütközött. A belső sávot lezárták, lelassult a haladás. Az M3-as autópályán, a Nyíregyháza felé vezető oldalon, a 19-es és 20-as km között betonelemek daruzása miatt egy rövid szakaszon a csak a leállósávon lehet közlekedni.

A Budapesti Közlekedési Központ 2016-ban is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Június 25-én, szombaton este 18 órától éjjel 2:30-ig szerte a városban a helyszíneket összekötő múzeumi buszjáratok közlekednek; idén hétféle útvonalon, azaz számuk a tavalyihoz képest újra nőtt eggyel. A népszerű kulturális rendezvény fővárosi helyszíneinek kényelmesebb megközelítése érdekében emellett késő este a szokásosnál kétszer sűrűbben, 5 percenként jár majd az M1-es metró. Ezen az estén a Totalcar is rendkívül érdekes programmal készül a Hungexpón, ahová ingyenes buszjárat szállítja majd a régi autók kedvelőit. Részletek itt! 

Totalcar retro

Karotta igazán emlékezetes cikke és verse jelent meg 2002 június 24-én, vagyis pont tizennégy évvel ezelőtt a Volvo S60 2,4T AWD-ről. Idézet következik a műből:  

Írtunk már egy eshatvanról nem is olyan régen,

Most meg írunk egy másikról, s elválik, mi lészen.
Hogy a kedves olvasónak újdonságként hasson,
Versbe szedjük nagy merészen, ámulva mulasson.
 

A Láthatatlan csónak valóban korszakos darab, olvassák nagy szeretettel. 

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

 Forróság 

Ma a korábbi napoknál is melegebbre, 32-36 fok közötti maximumokra van kilátás, miközben helyenként a délkeleti szél is megélénkülhet. Sok lesz a napsütés, az UV-sugárzás extrém magas lesz, de délután egy-egy helyi zápor, zivatar is kialakulhat. A hétvégére viszont esőt jósol az Időkép.hu, ezért én a tegnapi ötlet sikere után, ma is felmászom a motorra és ismét elmegyek a Bánki tóhoz. Tegyenek valami hasonlót önök is!