Embert ölt a Tesla robotpilótája

2016.07.01. 08:51

Július első napján, Tihamér névnapján kezdődik a Hidegindító. 1991-ben ezen a napon szűnt meg hivatalosan a Varsói Szerződés, vagyis a Második világháború után kettészakadt Európa keleti országait tömörítő megállapodás, melynek Magyarország is része volt. 1997-ben Kína visszakapta Hong Kongot a britektől, 2004-ben pedig pályára állt a Cassini-Huygens űrszonda, majd négy évig vizsgálta a Szaturnuszt és 31 ismert holdját. A nap szülöttei Dan Aykroyd amerikai színész, akit többek közt a Szellemirtókból vagy a Miss Daisy sofőrjéből ismerhetünk, a 2011-ben elhunyt Pleszkán Frigyes jazz-zongorista, illetve szintén ezen a napon született Liv Tyler amerikai színésznő, akit például a Gyűrűk urában, vagy édesapja Steven Tyler zenekara, az Aerosmith bizonyos klipjeiben láthattunk. Éppen ezért a nap dala a Crazy. Jó reggelt mindenkinek!

Hírsaláta

Egy friss tanulmány szerint 2030-ra mindössze 9 százalékra csökken a dízelmotoros új autók aránya az európai piacon, miközben az elektromos és hibrid modellek összesen a teljes piac felét birtokolják majd. A tanulmány ezt elsősorban a szigorodó környezetvédelmi előírásokkal és azzal magyarázza, hogy a technológia fejlődésével egyre több villanyautó hatótávolsága emelkedik majd 300 és 500 kilométer közé. További részletek, itt.

Halálos balesetet okozott egy Tesla Model S az Egyesült Államokban, ezért átfogó vizsgálatot indított az USA közlekedési hatósága az NHTSA. Maga a villanyautós cég jelentette, hogy valaki meghalt a volán mögött, amikor az észak-dakotai Williston városában egy kereszteződésben balra fordult magas platós nyergesvontató, keresztezve a mögötte Autopilot üzemmódban érkező Model S útját amely egyszerűen befutott a pótkocsi alá. Az leborotválta az autó tetejét, a Tesla ezután átszakított egy kerítést, lement a közeli szántóföldre, újabb kerítést szakított át majd később egy villanyoszlop állította meg. Vezetője azonnal életét vesztette, a gyár részvétét fejezte ki és maga jelentette az esetet a hatóságnál. Az alábbi felvételen az autóbaleset áldozata látható, aki rajongott a Tesláért és korábban videót készített az önvezető funkcióról.

A baleset magyarázata lehet, hogy a Tesla Model S első lökhárítójában lévő radarfej alacsonyan van, így nem érzékelte az útjába kerülő járműszerelvényt. A Tesla Motors teljes részvétét fejezte ki az áldozat, Joshua Brown hozzátartozóinak és teljes együttműködéséről biztosította a hatóságot az eset kivizsgálásában, egyúttal hosszú közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az tavalyi szoftverfrissítéssel elérhetővé tett Autopilot funkció eddig 200 millió kilométernyi használaton van túl az összes eladott Model S-ben és ez az első eset, hogy a funkciót használva meghalt valaki. Elon Musk cége hozzáteszi, az önvezető funkció még nem tökéletes, jelenleg publikus bétatesztje zajlik, használatához szükséges az autó vezetőjének állandó készenléte. (Autonews)

Most adták el az első Toyota Mirai, hidrogén hajtású üzemanyagcellás autót Norvégiában, ahol a belátható jövőben teljesen száműzni akarják az utakról a benzines és dízelmotoros autókat. A körülbelül 25 millió forint értékű autó a víz bontásával előállított gázzal működik, és egy olyan cég vásárolta meg, amely négy éven belül húsz hidrogénkutat telepít majd az északi országban. A hidrogén előállításához elektromos áram kell, de a cég tervei szerint ezt a kutak közelében lévő házak tetejére telepített napelemekkel nyerik majd a természetből, így a miraizás valóban környezetbarát lehet. (Autonews)

Gyorshajtó buszt fogott a Kreszprofesszor

Pető Attila a Kreszprofesszor folyamatosan járja a főváros útjait és mindig bekapcsolva tartja autója fedélzeti kameráját. A felvételeken egy-egy érdekes közlekedési szituációt mutat be, amelyből sokat tanulhatunk mi autósok és motorosok. Ezúttal valami egészen más következik: egy menetrend szerinti busz sofőrje úgy döntött, begyűjt néhány bírságot. Nézzék csak: 

Totalcar retro

Ami napjaink tucatautóiban a turbósítás és a köbcenticsökkentés, az másfél évtizeddel ezelőtt még a szelepszám-növelés volt. Ó, azok a büszke 16v feliratok megannyi autó farán és oldalán. Mennyire jó egy sokszelepes motor az alacsony fordulaton elváltogató Átlagos Jánosok világában? Ezt a kérdést járja kicsit körül a Totalcar 2001-es cikke, amely amúgy a Golf IV akkor éppen új, ezerhatszáz köbcentis, tizenhat szelepes változatáról is szól. Tessék, csak tessék, világszám! 

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Közlekedési koffein

Az M6-os autópályán a Pécs felé vezető oldalon a 140-es km-nél az éjszakai órákban egy kis tehergépkocsi és egy rendőrautó ütközött össze. A műszaki mentés miatt a Pécs felé vezető oldalt lezárták. A forgalmat továbbra is az M6-Tolnai csomópont és az M6-M9-es csomópont között a 6-os főútra terelik. A Budapest felé vezető oldalon a belső sávot tartják zárva.

Az M5-ös autópályán a Budapest felé vezető oldalon a 129-es km-nél, korábban egy kamion átszakította a szalagkorlátot. A műszaki mentés még tart, emiatt mindkét oldalon a belső sávot lezárták. Szintén M5-ösön, Ócsa térségében, a 32-es és 25-ös km között reggel 8 órától elbontják a terelést. A munka ideje alatt 10.30-ig csak a leálló sáv lesz járható, emiatt jelentős fennakadásokra kell számítani a főváros felé. A folytatásban, a munkák befejezéséig, amely várhatóan a délutáni órákban lesz, csak a belső sávon engedik a forgalmat. (Utinform)

Mikor fog esni?

A rendes hétközi kánikulát megkapjuk ma is, hogy aztán a hétvégén ne kelljen már egész nap strandolnunk. Az Időkép szerint ma is marad az igazi nyári idő, 29-34 fokos csúcshőmérséklettel. Több órára kisüt a nap, de kicsivel több lehet a felhő, mint az előző napokon, és jellemzően az északi és dunántúli tájakon helyenként zápor, zivatar is kialakulhat.