Eltűnhetnek a visszapillantó tükrök?

2016.07.04. 05:51

Jó reggelt kívánunk július első hétfőjén. Negyedike van, és az olyan különleges nevek viselői ünneplik névnapjukat, mint az Ulrik, a Babett és a Szvetlána. Ma van az Amerikai Egyesült Államok 240. születésnapja. Változóan felhős ég mellett a nap is sokat süt majd, csapadékra nem igazán kell számítani. Aki dolgozik, az azért, aki pedig már megkezdte nyári szabadságát, az azért görgessen tovább. Itt a finom, ropogós Hidegindító, szinte még forró!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Eltűnhetnek a visszapillantó tükrök az autókról. Június közepén Japánban fogadtak el olyan szabályozást, amely lehetővé teszi a tükör nélküli autók forgalomba helyezését. Ez persze nem azt jelenti, hogy többé nem kell figyelnünk a mögöttes forgalmat. A jövő megoldása a belső tükörbe integrált LCD-kijelző, amelyen az autó hátulján elhelyezett kamerák képét láthatjuk. Ettől a megoldástól nemcsak a holttér eltüntetését, hanem a légellenállási értékek javulását is remélik. (leftlanenews)
  • Durvább M2-esen dolgozik a BMW. A CSL háromliteres, turbós sorhatosa ötven lóerővel lehet erősebb az eddiginél, ami 420 lóerő körüli teljesítményt jelentene. Kizárólag hátsókerék-hajtással készül majd az autó, váltóból azonban várhatóan kézit és automatát is választhatunk. Egyes karosszériaelemeket szénszálasra cserélnek, a hátsó üléssort pedig kidobják – így egy elsősorban versenypályára szánt vadállatot kapunk. Várhatóan az egyik nagy 2017-es autószalonon mutathatják be az újdonságot. (leftlanenews)
  • Igen combosra megépített változattal búcsúztatja a kifutó Mercedes E63 AMG-t a Posaidon. A német tuningcég RS850+ névre keresztelt gépe nem kicsit elmebeteg: 1020 lóerőt és 1400 newtonmétert tud – szerintük ez a valaha volt legerősebb utcán használható Mercedes. Az összkerekes szedán 2,8 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége 368 km/h. Elöl 420, hátul 360 milliméteres tárcsák gondoskodnak a megállásról. A súlycsökkentés érdekében megszabadultak a hátsó ülésektől és az ajtókárpitoktól is. Azt egyelőre nem tudni, hány darab készül a Posaidon-féle E63 AMG-ből. (motor1)

Anno – július 4.

  • Négy évvel ezelőtt, 2012-ben a CERN sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy nagy valószínűséggel megtalálták a régóta keresett Higgs-bozont.
  • 1954-ben ezen a napon történt az, amit a németek a „berni csoda”-ként emlegetnek: az NSZK 3-2-re verte a magyar Aranycsapatot a vébédöntőben.
  • Napra pontosan hetven esztendeje, 1946-ban nyerte el függetlenségét a Fülöp-szigetek.
  • 1776-ban e napon adták ki a Függetlenségi Nyilatkozatot az USA-ban. Ezzel megszületett az Amerikai Egyesült Államok.
  • Forma-1-es versenyből ötöt rendeztek július 4-én, ráadásul mindet Franciaországban. 1954-ben Reims-ben Juan Manuel Fangio, 1971-ben Paul Ricard-ban Jackie Stewart, 1976-ban ugyanott James Hunt győzött. 1993-ban, immáron Magny-Cours-ban Alain Prost, majd 2004-ben Michael Schumacher ért elsőként célba.

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt Versailles-ban és környékén jártunk tanulmányúton. Kipróbáltunk egy erős dízelmotort, egy okos váltót, és belestünk egy titkos központba is. Hogy miket mutatott nekünk akkor a Citroën? Innen kiderül.
  • Az utolsó szívómotoros autó, amellyel rali-világbajnokságot nyertek. Olyan érzés vezetni, mint megnyalni a Kába követ. Igen, ez a Walter Röhrl-féle Opel Ascona 400, amelyet öt éve teszteltünk.

Hétvége a Totalcaron

  • Szombaton mutattunk pár alternatívát arra az esetre, ha valakinek kínos lenne a kommersz. Az extrém Fordok villámtesztjéért erre tessék.
  • Vasárnap a goodwoodi Festival of Speed hangulatából hoztunk el egy szeletet, majd egy különös japán hóbortot is bemutattunk.

Ma

  • Tudják, mi a közös a csökkentett cukortartalmú jeges teában és az új Toyota Priusban? Nem? Sebaj, Csikós Zsolt tesztjéből kiderül, tartsanak ma is velünk!

Cukor

  • Gondolkodott már valaha azon, mit láthat a pályán egy Forma-1-es versenyző? A Sky Sportsnál kíváncsiak voltak erre, így összefogtak a szemmozgás-figyelés egyik nagyágyújával, a Tobiival. Az alábbi videóban Nico Hülkenberg közreműködésével mutatják be, hogyan pásztázza környezetét egy profi pilóta. (motor1)

Közlekedési koffein

  • Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt, 2016. július 4-én 3 óra 50 percre megszűnt a torlódás a személygépjármű-forgalomban az M1-es autópályán Hegyeshalom közelében, azonban a tehergépjárművek esetében 6 kilométeres a gépjárműsor a határátlépési pontnál. (police.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli 68. születésnapját Jeremy Cedric Spencer brit gitáros. Leginkább a Fleetwood Mac brit-amerikai rockzenekar eredeti felállásának gitárosaként ismerhetjük. Szóljon most az együttes első albumáról a My Heart Beat Like a Hammer, amelyet egyébként Spencer írt.

A nap képe

Fémdobozokból épített meg egy életnagyságú Jeep Wranglert az FCA kanadai kirendeltsége. Nem először láthatunk ilyet: a tavalyi Kanada-napra már megcsinálták a mutatványt. Aki akkor lemaradt, most Vancouver különböző pontjain láthatja az alkotást. Mintegy ötezer konzervet használtak fel – a dobozokban étel van, amelyeket a szétszerelés után a rászorulók kapnak meg.