2016.07.05. 07:56

Július 5. van, kedd, Emesék, Sarolták és Lottik névnapja. A nappali hőmérséklet 28, az esti 16 fok körül lesz. Csapadékra nem, de felhőkre azért számíthatunk. 1792-ben ezen a napon volt az utolsó császárválasztás a Német-római Birodalomban, II. Ferenc császár, I. Ferenc magyar király került a trónra.

A nap képe

Forrás: http://www.prorallye.de/
Forrás: http://www.prorallye.de/

Tegnap a TC-n

"Újabb Prius-olcsóbb üzem: ezt már megszoktuk, igaz a javulás megint tetemes. De ez itt most egy nagyon más autó." - írja Csikós Zsolt az új Prius tesztjében. Ha kíváncsi, hogy miért, kattintson!

A nap Kresz-tanácsa

Ki szabad lógni a limó tetején? A Kreszprofesszor megmondja!

További érdekességek a kreszklub.hu-n.

Anno

  • 1953 – Francia Nagydíj, Reims – Győztes: Mike Hawthorn (Ferrari)
  • 1959 – Francia Nagydíj, Reims – Győztes: Tony Brooks (Ferrari)
  • 1970 – Francia Nagydíj, Clermont-Ferrand – Győztes: Jochen Rindt (Lotus Ford)
  • 1981 – Francia Nagydíj, Dijon-Prenois – Győztes: Alain Prost (Renault Turbo)
  • 1987 – Francia Nagydíj, Paul Ricard – Győztes: Nigel Mansell (Williams Honda Turbo)
  • 1992 – Franciaország francia nagydíj, Magny-Cours – Győztes: Nigel Mansell (Williams Renault)

2000-ben ezen a napon hunyt el Dorino Serafini olasz autóversenyző. 1950-ben az Olasz Nagydíjon 47 kör után átadta autóját Alberto Ascarinak, aki motorhiba miatt állt ki a futam elején. Serafini a harmadik helyen állt, amikor honfitársa átvette a helyét. Ascari felért a második helyre, így mind a ketten három-három világbajnoki pontot kaptak.

A németek kitartanak a dízelek mellett

Németországban az év első hat hónapjában még soha nem adtak el annyi dízelautót, mint az idén, az autóipari vállalatok képviseleti szervezete, a Verband der Automobilindustrie (VDA) adatai szerint június végéig 812 ezer dízelautót helyeztek forgalomba. Matthias Wissmann, a VDA elnöke a kimutatást kommentálva hangsúlyozta, hogy az autóipar elkötelezett ugyan az "olajtól való elszakadás" politikája mellett, a belsőégésű motorok korszakának 2030-ra beharangozott lezárása azonban "klímapolitikai, iparpolitikai és társadalompolitikai szempontból egyaránt értelmetlen". MTI

Forrás: Speedhunters
Forrás: Speedhunters

Mindeközben a Volkswagennél

Tevékenységi profiljának átalakításával, az elektromos mobilitás és a járműelektronika fejlesztésével próbálja ellensúlyozni a Volkswagen a dízelbotrány miatti presztízsvesztését - fejtette ki Herbert Diess, a Volkswagen csoporton belül a VW márkaigazgatója a Süddeutsche Zeitung lapnak. A Volkswagen lényegi átalakítása "legalább két járműgenerációt" vesz majd igénybe - mondta, hozzátéve, az autóiparban általában hétévente kerül sor egy generációváltásra. MTI

Indul az Év autóbusz- és trolibuszvezetője verseny

A Budapesti Közlekedési Központ az utasok segítségével keresi az év legjobb autóbusz- és trolibuszvezetőjét. A megmérettetésen azok a főváros közösségi közlekedési járatain szolgáló járművezetők vehetnek részt, akik az utasok és a munkáltató szerint példamutatóan végezték eddigi munkájukat. A verseny lehetséges jelöltjeire bárki javaslatot tehet július 15-éig. További részletek a BKK honlapján.

TC Retró

2001. július 5-én, azaz pont ma 15 éve jelent meg Winkler Róbert Rover 75 tesztje a TC hasábjain. Ha kíváncsi mi köze Sherlock Holmes-nak a Rover belteréhez, olvassa el a cikket.

Ezt látja egy autóversenyző

A szemünk könnyebben elárul minket, mint hinnénk, ezért működnek jól a szemmozgáskövetéses vizsgálatok. Két fő irányvonal van: az egyik a digitális felületek optimalizálása ilyen készülékek segítségével, a másik pedig tárgyak fizikai elhelyezése a megfelelő helyre, például bolti polcok vagy munkakörnyezetek kialakítása során. Most egy ilyen szemüveggel kísérhetjük végig, hogy mit lát a versenyből egy F1 pilóta.

A rózsaszín pont jelöli a versenyző tekintetét.

Forrás: Jalopnik

Nem lesznek O-val kezdődő rendszámok

„Jelenleg az NTS betűkombináció rendszámok vannak forgalomban és amikor ezek kifutnak, a P betűjelű karakterrel kezdődő rendszámokat fogjuk legyártani” - mondta Varga Csaba, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala logisztikai főosztályvezetője. Hozzátette: azért nem lehet "O" karakterrel kezdeni a rendszámokat, mert összetéveszthető a "Q" és a "0" karakterekkel. Forrás: Infó Rádió

A nap dala

1985-ben ezen a napon született Nick O'Malley, az Arctic Monkeys basszusgitárosa. Boldog születésnapot kívánunk neki!