Örüljünk együtt: egy olajhamisítóval kevesebb

2016.07.06. 06:32 Módosítva: 2016.07.06. 07:27

Szép reggelt július 6-án, a Csabák, Gervázok, Miletták és Romuluszok neve napján. Sok említésre méltó történés nem köthető a dátumhoz, bár a Wikipédia szerint a mai nap a csók világnapja.

Egy olajhamisítóval kevesebb

Lecsaptak az utóbbi évek legnagyobb olajhamisítóiraírja az Index. A lap cikke szerint egy számlagyár vezette a motorolaj-hamisítók nyomára a NAV-ot. A számlagyár egy debreceni férfi irányítása alatt működött, és 6-7 százalékos haszonért cserében bármiről kiállított számlát, a hamisítók pedig régóta üzleteltek velük. Kiderült, ez a cég olcsó motorolajból vezető világmárkák termékeit hamisította ipari mértékben. Német és osztrák gyártóktól motorolajat, hidraulika olajat, hajtómű olajat szereztek be, és úgy adták tovább az olajforgalmazónak, mintha az belföldi termék lenne, így nem kellett befizetni a 27 százalék áfát. Ez csak a csalás egyik fajtája volt, de az átcímkézésekkel vezető világmárkák neve alatt adtak olcsóbb olajat. Az átcsomagolás egy Pest megyei raktárban folyt, amely mintegy 220 ezer liter kenőolajat rejtett, itt prémium márkanévre felcímkézett üres hordók feltöltésre készen vártak, amikor a nyomozók megtalálták. A rajtaütés napján száz pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr közreműködésével országszerte 41 helyszínen tartottak házkutatást. Összesen 800 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, hajót, autókat, ingatlanokat, lovardát, és 13 bankszámlát zároltak.

Caxapy

  • Egy szál alsógatyában ült a kormány mögé, kirúgták. A történet Nevszkaja Dubrovkában történt, és hozzá tartozik még, hogy a sofőr helyi rendőr volt, ráadásul részeg. Csodálatos fotó a tetten ért sofőrről itt.
  • Jönnek. Már Moszkván túl jár a Peking-Párizs-rali klasszikus autókból álló mezőnye, így talán sikerül tartani a péntekre ígért budapesti műsort. A végtelen tajgákat megjárt autókat a Felvonulási téren lehet majd megnézni közelről.

Hírsaláta 

  • Nagy volt a tolongás az újabb autópályatenderen – írja a Napi.hu az M35-ös autópálya első ütemének építéséről. A tenderre hét ajánlat érkezett, a befutó végül a Colas két cége lett, amely nettó 17,2 milliárd forintért építheti majd az 5,4 kilométer hosszú szakaszt. Hol vannak már azok az idők, amikor 1,9 milliárd forintos kilométerdíjtól egy országot kerülgetett az agyvérzés?
  • Vagánykodott, felborította az elektromos kisvonatot, most elítélhetik. Még 2014 júliusában történt Bogácson, hogy egy kisvasútformájú jármű sofőrje felvett tizenegy utast, majd egy parkolóban addig rodeózott a kretén kisvonatjával, míg az felborult. A balesetben ketten nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, öten könnyebben sérültek. A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség most jelentette be, hogy a 38 éves vezetővel szemben közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat. A büntetlen előéletű férfival szemben az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést és járművezetéstől eltiltást indítványozott. (444.hu)
  • Nem volt elég a Le Mans-i siker, versenyben marad a Ford GT. Alig két héttel azután, hogy a legnagyobb meglepetésre megnyerték a GT-autók kategóriáját a Le Mans-i 24 óráson, a Ford Motor Company bejelentette, hogy minimum három további IMSA és a WEC évadra meghosszabbítja a GT gyári támogatású versenyprogramját. (Ford)
  • Ugrásszerűen megnőtt az európai autók importja Dél-Koreában. Az európai autók dél-koreai behozatala jóval nagyobb mértékben nőtt az Európai Unióval öt évvel ezelőtt megkötött szabadkereskedelmi megállapodás óta, mint a Dél-Koreában gyártott autók európai importja. A dél-koreai autógyártók képviseleti szervezete, a Korea Automobile Manufacturers Association (KAMA) adatai szerint a dél-koreai autók uniós exportja a 2010-eshez képest 28,6 százalékkal, 384 ezerre emelkedett 2015-re. Az európai autók dél-koreai importja viszont 233,2 százalékkal, 197 ezerre nőtt. (MTI)
  • Jól kezdte az évet a Toyota. A márka az év első fél évében 35,4 százalékkal több, 2963 új autót értékesített Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest, és ezzel a személyautó és haszongépjármű piacon 0,4 százalékponttal, 5,3 százalékra növelte piaci részesedését. A márka közleménye szerint a növekedésből jelentősen kivették részüket az év első felében bemutatott új modellek, például az új RAV4, amely a Toyota hazai értékesítéseinek 8 százalékát tette ki az időszakban. A második félévben érkező új haszongépjárművek révén pedig az év hátralévő részében is kitarthat a lendület. A legnépszerűbb Toyota modell az év első hat hónapjában a Yaris lett, az értékesítés 25 százalékával. Utána az Auris következik 22 százalékkal, a Corolla és a Hilux 12-12 százalékkal, majd az egyterű Verso 10 százalékkal. (Toyota)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Anno július 6

  • Két autósporttörténeti szempontból fontos esemény történt 58 éve ezen a napon. 1958. július 26-án rendezték a Formula-1-es francia nagydíjat Reims-ben. A hírhedten veszélyes közúti pályán történt aznap, hogy a futam tizedik körében Luigi Musso szorosan üldözte a márkatárs Mike Hawthornt. Az olasz ferraris a Muizon-kanyarban aztán lecsúszott az útról közel 250 km/órás tempónál, majd több szaltózás után az árokban ért földet, miközben kiesett az autóból. A baleset után még élt, kórházba szállították, ahol aznap életét vesztette. A futamot aztán Hawthorn nyerte. Negyedik helyen az ötszörös bajnok Juan-Manuel Fangio ért célba, akinek ez volt pályafutása utolsó Formula-1-es nagydíja. 
  • 1941-ben ezen a napon vezették be Magyarországon a jobb oldali közlekedést. Leszámítva Budapestet és környékét, ahol még négy hónapot kellett erre várni. Mért jó a jobb oldali közlekedés, és miért mennek a bal oldalon az angolok? Ha elolvassa a Totalcar e régebbi írását, rájön, egyáltalán nem is olyan egyértelmű, merre kerüljük egymást a forgalomban, de szó esik erről az Index.hu Ma is tanultam valamit rovatának a vonatkozó cikkében is:

Mifelénk

Hogyan lesz tökéletesen tiszta a Virago karburátora? Előre legyen elég annyi, hogy a napszemüveges cégek felszereltsége hasznosabb, mint gondolnád. A többi már a videóban.

Reggeli merevedés

Ha már éppen tart a Peking-Párizs-rali, a friss Petrolicious szereplője egy olyan autó, ami már megjárta azt korábban. Milyen egy háború előtti Bentley-vel átkelni a Góbi-sivatagon? A válasz a videóban.