Büntetőfékezés, menetrend szerinti busszal

2016.07.07. 09:06

Szomorú és vidám évfordulókat is tartogat ez a nap, július 7. Éppen ma tizenegy éve terrortámadás történt a londoni metróban, ahol több mint ötvenen vesztették életüket. Ugyanezen a napon, de 1951-ben volt az első színes tévéadást, az Egyesült Államokban, 2007-ben pedig nyilvánosságra hozták a világ hét új csodáját. A nap szülötte Ringo Starr a The Beatles dobosa és Toto Cutugno olasz énekes, akitől most gyorsan meg is hallgatunk egy dalt. Ez itt a Hidegindító, jó reggelt mindenkinek!

Hírsaláta

Büntetőfékezéssel fenyegette egy Ford Focus vezetőjét a menetrend szerinti busz sofőrje a 83-as úton, Győrszemere közelében egy másik autóból készített felvétel szerint. Az eset június 25-én történt. Ezen az útszakaszon harminc kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert az aszfaltot éppen cserélik, az autós ezért is lassított le.

A busz sofőrje kielőzte, majd követlenül előtte beletaposott a fékbe, ezután elhajtott. Múlt héten egy nagytétényi esetről írtunk, ahol egy VW Caddy vezetője elégelte meg, hogy egy másik autós nem hajt gyorsabban a megengedettnél és ő is a büntetőfékezés mellett döntött. (Kisalföld)

A képen egy Renault Zoé szerepel, nem a cég kísérleti autója
A képen egy Renault Zoé szerepel, nem a cég kísérleti autója

Érdekes interjút olvashatnak a Renault kereskedelmi igazgatójával, Thierry Bollore-ral, aki néhány éven belül elképzelhetőnek tartja, hogy a cég évi 100 ezer konnektoros hibridautót ad majd el világszerte. A franciák az LG-vel együttműködve dolgoznak a technológia fejlesztésén, jelenlegi kísérleti modelljük 2 liter benzint kér száz kilométerenként. (Autonews)

A szövetségi közlekedési minisztérium nem bünteti meg a Volkswagent, amiért a cég éveken át szoftveres módszerrel manipulálta egyes dízelmotoros modelljeinek környezetvédelmi kibocsátási értékeit. A VW köteles saját költségén megjavítani az érintett motorokat, ezzel helyrehozza hibáját - érvelt Ingo Strater a kormányszóvivői tájékoztatón. A Stern szerint Németországban egy uniós előírás alapján 2009 óta büntetni kellene a kipufogógáz tisztítására szolgáló berendezést kikapcsoló szoftverekkel operáló autógyártókat, de a kormány nem ültette át a nemzeti jogba ezt a szabályt. A VW-t az Egyesült Államokban 15 milliárd dollárra büntették a dízelbotrány miatt. (MTI)

A Kreszprofesszor autózik és figyel

Íme egy új KRESZ-szabály, amit sem az autósok, sőt, néha még a rendőrök sem ismernek, pedig mindenkit érint, aki a városban autózik és jó, ha a bringások is tudnak róla. Az alábbi videóból minden kiderül, további tippeket, tanácsokat pedig a Kreszklub oldalán kaphatnak.

 

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határnál jelenleg zavartalan a kilépő személy- és teherforgalom. Az 51-es főúton Sükösdnél a 145-ös km-nél egy teherautó platóján kigyulladt egy szalmabála. A műszaki mentés idejére korlátozzák a forgalmat.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre, ha pedig útnak indulsz, töltsd le az ingyenes alkalmazást androidos vagy iOS operációs rendszert futtató mobiltelefonodra. 

Totalcar retro

Tizenhárom éve ült bele először az akkor éppen ráncfelvarrást kapó Ford Mondeóba Winkler. Az autó ma a használt piac egyik biztos választása, hiszen még mindig jó a formája, tágas és lehet belőle épkézláb példányt találni egymillió forint körül. Íme a csodás cikk.

Ilyen az igazán jó, nyári idő

Az Időkép előrejelzése szerint sok napsütésre számíthatunk, bár időnként megjelenhetnek felhők az égen, de csapadék sehol sem várható. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban 10-16°C, délután 23-27°C között alakul a hőmérséklet. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás!