Nincs ki a négy kereke? Sebaj, beviszem így is

2016.07.11. 06:04

Jó reggelt kívánunk július tizenegyedikén, a Nórák és a Lilik névnapján. Ha minden az előrejelzések szerint alakul, akkor ma többnyire felhőtlen időnk lesz, ragyogó napsütéssel, 30 Celsius fok fölötti értékekkel. Aki van annyira szerencsés, hogy már nyaral, használja ki: vízpart, hideg sör – ez ma a nyerő kombináció. Aki viszont még húzza az igát, máshol kereshet vigaszt. Például a friss, ropogós Hidegindítóban. Máris kezdünk, görgessenek csak bátran!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Saját terepén verné meg a Teslát a Mercedes-Benz. A németek egy nagy teljesítményű, elektromos szedánt leplezhetnek le a szeptemberi Párizsi Autószalonon. Egyelőre sokat nem tudni az érkező modellről, de minden bizonnyal összkerekes lesz, és egyetlen töltéssel elmegy majd mintegy 480 kilométert. Persze a semmiből nem számíthatunk arra, hogy rögtön egy sorozatgyártású gépet tárnak elénk. Ha idén kapunk egy tanulmányt, abból vélhetően 2018-ra lesz éles, megvásárolható gép. Méghozzá 200 ezer dolláros, azaz közel 60 millió forintos árcédulával. (autoblog)
  • Mexikóban is elkezdi forgalmazni autóit a kínai BAIC. A távol-keleti gyártó hat kereskedést nyit a közép-amerikai országban, amelyekben három különböző modellt lehet majd megvásárolni. Egészen pontosan a kompakt D20-ast szedán és ferdehátú kivitelben, valamint az X25 nevet viselő crossovert, amely a D20-szal közös alapokra épül. 2018-ra szeretnék elérni az évi ötezer eladott járművet, és a mexikói jelenlétet arra is felhasználnák, hogy betörjenek az észak- és dél-amerikai piacokra. (leftlanenews)
  • Új gyárat nyitott a Porsche Zuffenhausenben, a főhadiszállás mellett. Itt kimondottan a nyolchengeres motorok készülnek majd, méghozzá napi kétszáz darabos ütemben. Kezdésként egy-egy típusú benzines és dízel alkotja a palettát – mindkettő négyliteres. Elsősorban a 2017-es modellévre gyártott Panamerákba kerülnek a motorok, de az Audi, a Bentley és a Lamborghini különböző típusai is kaphatnak belőlük. (motorauthority)

Anno – július 11.

  • Éppen ma van három éve annak, hogy elindult a hindi nyelvű Wikipédia.
  • 1995-ben e napon zajlott a srebrenicai mészárlás. A Szerb Köztársasági Hadsereg mintegy 8700 bosnyákot végzett ki.
  • 1693-ban 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Szicília délkeleti vidékét. Mintegy ötvenezer halálos áldozatot követelt.
  • Négy Forma-1-es futamot rendeztek ezen a napon. 1964-ben Brands Hatch-ben Jim Clark, 1993-ban Silverstone-ban Alain Prost, 1999-ben David Coulthard, 2004-ben pedig Michael Schumacher nyert.
  • Szintén erre a napra esett a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság fináléja. A döntőben a spanyolok 1-0-ra verték Hollandiát Andrés Iniesta góljával.

Totalcar retró

  • Éppen három évvel ezelőtt találkozott Vályi Pista azzal az Ivan Capellivel, aki a Senna-Prost-Mansell trióval vívott komoly csatákat. A borozgatásból pedig egy jó kis interjú kerekedett, amelyet itt olvashatnak el.

Hétvége a Totalcaron

  • Szombaton bepillantást nyerhettünk Corrado Lopresto autógyűjteményébe, ahol lényegében minden egyes autóra ki lehet írni nagy betűkkel: ritkaság. Emellett azt is megmutattuk, hogy áll a Totalcar csapatának felkészülése az idei Le Visontára.
  • Vasárnap a goodwoodi Festival of Speedről olvashattunk beszámolót, Csikós Zsolt tollából. Az autózás régmúltjának szörnyei is megelevenedtek a legendás rendezvényen. Karlovitz Kristóf krónikái pedig a tizedik részhez érkeztek. A sorozat ugyan véget ért, de Kristóf munkáival még találkozhatnak a Totalcaron.

Ma

  • Tenyérrel a tutiba – avagy a Suzuik modellkínálata nagyjából olyan, mint egy jó házibuli első két órája. De hogy jön ide az új Baleno? Kövessék ma is a Totalcart, és megtudják.

Cukor

  • A versenyautók arra valók, hogy kiautózzuk belőlük a maximumot. A folyamatosan határon való közlekedés azonban olykor hibákhoz vezet, ezt pedig az autók sínylik meg a legjobban. Megannyi ropira tört Forma-1-es, vagy éppen raliautó bizonyítja ezt a tételt. De aki igazán tökös, az ilyenkor sem ijed meg. Így volt ez a bő egy héttel ezelőtti Lengyel Ralin is. A francia Stéphane Lefebvre Citroënjére a legnagyobb jóindulattal sem foghatjuk rá, hogy minden a legnagyobb rendben lenne, de őt az sem zavarta, hogy a bal hátsó kereke egészen rendellenes pozícióban állt. Igaz, hogy a hetedikről a tizenötödik helyre csúszott vissza, de végignyomta a szakaszt. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőhely előtt lelassult a forgalom, pár száz méteres a torlódás. (Útinform)
  • Borsosberény közelében 2016. július 11-én 0 óra 10 perckor a helyszíni szemlét és a műszaki mentést befejezték. A rendőrök a félpályás útlezárást feloldották, a forgalom a főúton újra zavartalanul halad. ( police.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ötvenhetedik születésnapját ünnepli ma Richard Stephen „Richie” Sambora amerikai gitáros-énekes-dalszerző. Harminc éve gitározik a Bon Jovinál. Most a zenekar hét évvel ezelőtt megjelent, hetedik albumáról következik a We Weren't Born to Follow című nóta. A klipben láthatjuk többek közt a Berlini Fal leomlását, Lance Armstrong Tour de France-győzelmét, a Dalai Lámát, Barack Obamát és Lady Dianát is. Érdekesség, hogy eredetileg Sambora egy dallamos, Beatles-szerű gitárszólóval készült, a klipben viszont már egy átdolgozott szólót hallhatunk.

A nap videója

Vajon képes annyira felmelegedni egy Lamborghini Huracán, hogy tojást lehessen sütni a motortérben? Erre a kérdésre kereste a választ a ComedyShortsGamer becenevet viselő Youtube-huszár. Hogy mire jutott? Az alábbi videóból kiderül.