Az imádkozó vagy a Pokemon gozó sofőr a nagyobb kretén?

2016.07.14. 05:24

Szép reggelt július 14-én, a hét első napján, amikor odakint újra tavasz van. Az Örsök, Stellák, Bonaventúrák és Herkulesek neve napja ez, és ma 227 éve annak, hogy a Bastille elfoglalásával kitört a francia forradalom. Ez itt pedig egy jóféle modern angol indie rock napindítónak egy azonos nevű brit zenei formációtól.

Minden, bármi

  •  A GTspiriten megszületett az év legszebb környezetben fotózott autótesztje. A téma sem volt utolsó, egy kattintásra vagy attól, hogy egy hosszú, jól illusztrált cikkből megtudd, milyen egy roadtrip Kubában egy Audi Q2-vel. Szoció riport és sok Audi sok régi autógyűrűjében ezen a linken.
  • Autópályán önállóan haladni képes modell értékesítését kezdi meg a jövő hónapban Japánban a Nissan. Elsőként a japán piacos Serena minivan modellt szerelik fel a jármű önálló irányítását végző ProPILOT technológiával, ami autópályán teszi lehetővé a vezető beavatkozása nélküli haladást. A modell induló ára 3 millió jen (8 millió forint) alatt lesz. Európában a Qashqai lesz az első Nissan a ProPILOT technológiával, várhatóan 2017-ben. Az autópályákon sávot váltani is önállóan képes Nissan járművek 2018-ban jelennek meg kereskedelmi forgalomban, a városi forgalomban autonóm módon közlekedő járműveket pedig 2020-ra ígérik a Nissannál. (MTI)
  • Varga Mihály vezetésével felállt a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság. A kormány létrehozta a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottságot (NABB) - írja a Magyar Közlöny. A határozat szerint a NABB feladata, hogy segítse a magyar autóbuszipar fejlődését, valamint előmozdítsa az autóbusz-beszerzések iparpolitikai céloknak megfelelő előkészítését a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény hatálya alá tartozó regionális közlekedési központok és a Volánbusz Közlekedési Zrt. flottakezelő társaságánál. Részletek a 444.hu cikkében.
  • Nem tudni miért, de egyenesen a 65-ös számú főút mellett található tóba hajtott egy autós tegnap az 52. kilométerszerelvénynél. A mentés idejére a főút egyik sávját lezárták, a 32 éves sofőrt kisebb sérülései miatt ellátták. (Police.hu)
  • Megvan, kitől vásárol autókat a Legfőbb Ügyészség. A befutó a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. (egyedüli ajánlattevők voltak), ők szállítják majd azt a húsz személyautót és egy kisbuszt, amit nyílt közbeszerzésen vásáról tőlük az ügyészség összesen nettó 95,6 millió forintért. (Bővebben a Napi.hu-n)

Pikachu, Isten meg a kretének

Nem kellett sokáig várni, máris itt az első Pokemon Gohoz köthető autóbaleset. A napokban világszerte berobbant új őrület (minden, amit tudni érdemes róla) lényege, hogy a Pokémon nevű rajzfilmsorozatból ismert kis lényeket kell gyűjteni egy, a körülöttünk lévő térbe kiterjesztett okostelefonos játékon keresztül. Látatlanban legyen elég annyi, hogy a játék sok figyelmet igényel, és két kézzel végezhető igazán hatékonyan. Ja, és nem mellesleg igen addiktív. Ez volt a peche egy New York államban élő 28 éves autósnak, aki annyira belemerült a gyűjtögetésbe, hogy csak egy öles fa tudta kizökkenteni. Íme: 

A Jalopnik találta a zseniális párhuzamot egy másik, hasonló eredetű friss balesettel. Ott is a figyelemelvonás volt a baj, de egy egészen más őrület, a hitéleti túlbuzgóság volt a felelős. A floridai nő Mary Esther útján vezetett, amikor rájött az imádkozhatnék. Legalábbis a helyi rendőröknek azzal védekezett, hogy éppen csukott szemmel imádkozott a kormány mögött, amikor belevezette autóját egy ház falába.

A kérdés nem is lehetne adekvátabb:

Ki a nagyobb kretén?

Good bye, Uber!

Tegnap reggel jött a hír, délre már a Bloombergtől a Financial Times-ig megírta a világsajtó, hogy kivonul az Uber Magyarországról. A történet előzménye, hogy a taxisok sikerrel verték át akaratukat a kormányon, amelyben Fekete Zoltán ügyvezető szerint zéró nyitottság és zéró hajlandóság volt egy mindenki számára elfogadható megoldás kialakítására. Az a megoldás nyilván nem a kivonulás lett volna. Külön szép lezárása a történetnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gigahazugsága az Uber bejelentésének délutánján. 

Az Uber július 24-én, az ellenük hozott új jogszabály hatálybalépésének napján vonul ki ténylegesen Magyarországról. Összecsapott búcsúvideójukkal ettől függetlenül már elköszöntek a magyar ügyfeleiktől és Budapesttől. 

Anno július 14

  • Autósport-vonalon elég egysíkú dátum ez a július 14. Ez az a nap, amelyen hat Formula-1-es brit nagydíjat is rendeztek 1951 óta. Az '51-es futam ráadásul külön emlékezetes, José Froilán González győzelme volt ugyanis a Ferrari első sikere a sorozatban. Azóta szereztek még 223-at és masszívan rekordtartók a McLaren (182 futamgyőzelem) és a Williams (114  futamgyőzelem) előtt.  
  • Az 1973-as brit futam is egész erősen megmaradt a kollektív motorsport-emlékezetben. Ezen a futamon történt ugyanis a Formula-1 történetének egyik legnagyobb elsőkörös tömegbalesete. Maga a baleset 2:10-nél indul, de addig sem érdektelen a videó. Az a rajtfelállás nagyon brutál, és külön érdemes figyelni, hol ácsorog az a sok őrült fotós/operatőr/pályabíró.   

Hétvége Budapesten

Fél Budapestet lezárják hétvégén a Red Bull Air Race miatt. A rendezvény miatt csütörtöktől vasárnapig Budapesten több, a budai és a pesti rakpart közelében futó fő közlekedési útvonalat is lezárnak, ezért az érintett járatok útvonala is módosul. Hogy hol és mikor lesznek a lezárások, valamint hogy ez mennyiben érinti a BKK járatait, mindent megtalálsz az Indexen:

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Blogszemle

Játék, melyben tesztelheted, hogy mennyire ismered fel az autókat, ha csak egy egy részletet látsz belőlük- írja le a blog célját bemutatkozó boxában a beszédes nevű feismeredeztakocsit.blog.hu. A lelkes szerkesztő kitartóan tölti a részletfotókat, pedig egyelőre senki sem szállt be a játékba. Ha tesztelnéd autóbuzériádat, itt vár pár erős feladvány

A nap videói

  • Szépen videózótt sportautós lezárás helyett álljon itt két videó ezen a csütörtökön. Az autózás mindkettőben csak a körítés, mégis mindkettő kedves nekünk. Ebben az előbbiben D. Tóth Kriszta - egyébként zseniális - YouTube-műsora, az Elviszlek magammal hogyan készült kiadását láthatod. Hogy konkrétan az az intróban szereplő vörös Beetle kabrió járt nálunk teszten januárban sokadlagos, de aki legalább öt éve aktívan olvas Totalcart, az nosztalgiával tekint majd az epizódban többször megszólaló stábtagra, Szőke Viktorra, aki mifelénk Gyulavitéz néven ismert. 
  • Ez itt pedig az hazai vlogkultúra, sőt, a magyar Y-generáció legnagyobb sztárjának, Szirmai Gergőnek friss videója a Selyemút-raliról. Gergő elsősorban filmes témájú vlogja miatt ismert, de Szalay Balázséknál valakinek helyén volt az esze, amikor kitalálta, nagy publicitást hozna a versenynek, ha magukkal cipelnék ezt a srácot Moszkvától Pekingig. Gergő pedig jól hozza a feladatot, néhány naponta feltol egy videót a YouTube-ra - oké, ez sem feltétlen az autókról, de még csak nem is az autóversenyről szól, de rövid roadmovie-knak hibátlan mind.